Belediyelerin Borcu Camiyle Ödendi



Taraf Gazetesi'nden Hüseyin Özay'ın haberine göre, Cumhuriyet tarihinde ilk kez uygulanan cami ile borç ödeme uygulamasının hikâyesi şöyle:

Trampa sistemi getirildi

Hükümet, başta belediyeler olmak üzere kamu kurumlarına prim ve vergi borçlarını “taşınmazlarla” ödeme kolaylığı getirdi. 6183 sayılı Amme Alacakları Kanunu’nun Geçici. 8. Maddesi’ne göre, bu tahsilat işlemi kısa süre içinde, belediyeler için yeni bir “rant kapısı” hâline geldi. Belediyeler, borçları karşılığında Maliye Bakanlığı’na cami, karakol, hastane, okul, park ve diğer kamu tesislerinin bulunduğu arazileri teklif etmeye başladı. Bu tekliflerin bir kısmı kabul edilerek, belediyelerin vergi borçları silindi.

5 camiye 8.3 milyon lira

Örneğin, Güngören Belediyesi’nden beş adet cami arsası 8 milyon 351 bin 961 lira bedelle vergi borçları karşılığında Hazine’ye devredildi. Yine Üsküdar Belediyesi tarafından üzerinde cami bulunan taşımazlar toplam 7 milyon 370 bin 581 lira bedelle, bir adet orta öğretim alanı 6 milyon 889 bin 15 lira, bir karakol binası da 5 milyon 220 bin 698 lira, 1 adet üzerinde bir çok bina işgali bulunan imarda da okul alanı olan bir taşınmaz da 7 milyon 463 bin lira bedel üzerinden Hazine’ye borç karşılığında devredildi.

Belediyeler kuyrukta

Birçok belediye de borçlarını cami ve okul arsaları ile kapatmak için kuyruğa girdi. Bu çerçevede Küçükçemece Belediyesi’nce okul alanındaki boş olan 5 milyon 571 bin 627 liralık arsa, Bağcılar Belediye Başkanlığı tarafından da askerlik şubesi ve polis karakol arsası, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı tarafındanda sağlık ocağı ve camilerin arsaları “vergi borçları” karşılığında teklif edildi.

Türkiye genelinde de bazı il ve ilçelerden, vergi borçlarının ödenmesi için buna benzer bir çok öneri sunulduğu ve bu önerilerin bir kısmının kabul edildiği bir kısmının da halen değerlendirme aşamasında olduğu kaydedildi.

Cami arsaları ne yapılacak?

Belediyeler tarafından, Maliye Bakanlığı’na vergi borçları karşılık önerilen cami ve diğer sosyal tesis alanlarının nasıl değerlendirileceği konusunda proje çalışmaları yapılıyor. Mevzuata göre, camilerin arsaları belediyelere ait. Yine imar planlarında, cami, okul ve park gibi sosyal alanlar için de arsa ayrılıyor. Yasalara göre, bu arsaların sadece amaçları için kullanılması gerekiyor. Ancak, yol gibi yeni projelerin hazırlanması halinde, sosyal alanlar amaçları dışında kullanılabiliyor. Bu çerçevede belediyeler tarafından devlet Hazinesi’ne geçen arsaların da, yeni projeler için kullanılmasından endişe ediliyor.