Belediyeler 'Mali Kural'a Karşı Çıktı



Meclis kapanmadan yasalaşması beklenen ancak ekim ayına ertelenen mali kurala belediyelerin karşı çıktığı anlaşıldı. Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na gönderdiği bir yazıyla mali kurala ilişkin eleştiriler getirdi.

Topbaş, mahalli idarelerin yatırım programlarında yer alan projelerin finansmanı dışında borçlanma yapamayacağı maddesi ile iç borçlanmalarda İçişleri Bakanlığı'nın yanı sıra Hazine'nin görüşlerinin alınmasının yerel yönetimlerin özerkliğini kısıtlayan bir uygulama olacağını kaydetti. Yazıda, "Hiç gerekmediği halde idari vesayet artırılmıştır" denildi.
 
Durum kötü olsa banka kredi vermez

Bütün belediyeleri temsil etmek üzere kurulan Belediyeler Birliği, Plan ve Bütçe Komisyonu'na gönderdiği mali kural tasarısı ile ilgili görüşlerinde tasarıya çeşitli eleştiriler getirdi. Yazıda, belediyelerin borçlanması ile ilgili getirilen kısıtlamalara dikkat çekilerek belediyelerin bilançolarında yer alan borçların geçmişten gelen esnek kredilerden kaynaklanan borçlar olduğu, diğer borçların da vergi ve emekli kesintilerinden kaynaklandığı belirtildi. 5393 sayılı kanunla belediyelerin borçlanmasına kural getirildiğinin hatırlatıldığı yazıda, bu düzenleme ile İller Bankası'nın ödeme planını sunamayan veya ödeme planı yeterli bulunmayan belediyelerin kredi taleplerini reddetme hakkının düzenlendiği, diğer bankaların da bankacılık kurallarına göre hareket ettiği ve geri dönüşü olmayan kredi kullandırmaktan imtina edeceğinin bankacılık mevzuatı gereği olduğu anlatıldı.

5393 sayılı kanunda yer alan düzenlemelerin belediyelerin iç ve dış borçlanması için gerekli vesayeti içerdiğinin dile getirildiği yazıda, "Belediyelerin bu kuralın aksine borçlanma yapmamış olduğu, bankaların da bu kuralın dışındaki kredi taleplerini karşılamadığı bir gerçektir. Şimdiye kadar belediyelerin borçlanmasına ilişkin düzenlemenin uygulanmasında olumsuz sonuçlar bulunmadığı gibi bu düzenlemenin olumsuzluğunu ortaya koyacak bir araştırma da henüz mevcut değildir" denildi.

IMF ile anlaşmadan vazgeçilmesinin ardından piyasalara ‘yeni çıpa' olarak sunulan mali kural yasa tasarısı 26 Mayıs tarihinde TBMM'ye gönderildi. 12 maddeden oluşan tasarı Meclis kapanmadan görüşülecek tasarılar arasında sıralandı. Ancak temmuz ortasında mali kural tasarısının görüşülmeyeceği ve sonbahardaki yeni yasama dönemine kaldığı belirtildi.

İSTANBUL'A 17 YILDA 42 MİLYAR TL'LİK YATIRIM YAPILDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, son 17 yıl içinde 110 milyar 374 milyon TL olan konsolide bütçesinin 42 milyar 205 milyon TL'sini yatırıma harcadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce hazırlanan ‘Bilgi Kartları' kitapçığından derlenen bilgilere göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı yaptığı 1994-1999 yılları arasındaki 5 yıllık dönemde, 1 milyar 295 bin 11 TL olan konsolide bütçeden 558 bin 177 TL yatırıma ayrıldı.

Ali Müfit Gürtuna'nın belediye başkanlığı yaptığı 1999-2004 yılları arasında ise 16 milyar 992 bin 106 TL olan konsolide bütçeden 5 milyar 977 bin 933 TL yatırıma aktarıldı.

Kadir Topbaş'ın belediye başkanlığına seçildiği 2004-2009 yılları arasında da 56 milyar 416 milyon 504 bin TL olan konsolide bütçenin 22 milyar 206 milyon 640 bin TL'si, ikinci kez belediye başkanlığına seçildiği 2009-2010 yıllarını kapsayan 2 yıllık sürede 35 milyar 670 milyon 551 bin TL'lik konsolide bütçenin 13 milyar 463 milyon 236 TL'si yatırım kalemlerine ayrıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu yılki 17 milyar 905 TL olan konsolide bütçesinin yüzde 46'sını ulaşıma, yüzde 43'ünü çevre yatırımlarına, yüzde 5'ini kültür ve turizm yatırımlarına, yüzde 3'ünü sağlık yatırımlarına, yüzde 3'ünü de afet ve risk yönetimine ayırdı. (AA)