Belediyeler Katı Atık Birliği Kursun, Hibe Bizden



Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, çöplerin usulüne uygun şekilde bertaraf edilebilmesi için belediyelerin ortak bir 'katı atık birliği' kurmasını istedi.

Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) Ankara'da düzenlediği Küresel Isınma Kurultayı'nda konuşan Bakan Eroğlu, sera gazı salınımında ikinci önemli kaynağın yüzde 9'luk payla katı atıklardan kaynaklandığını söyledi. Vahşi atıkların önüne geçmek için belediyelere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını anlatan Eroğlu, 2012 sonuna kadar bu problemin üstesinden gelmeyi planladıklarını bildirdi. Belediyelere bu konuda açık çek veren Çevre Bakanı, "Belediyeler bir araya gelerek 'katık atık birliği' kursun, biz hibe ve destek vermeye hazırız." diye konuştu.

2005 yılında Yenilenebilir Enerji Kanunu'nu çıkardıklarını hatırlatan Veysel Eroğlu, şimdiye kadar yaklaşık bin 600 hidroelektrik projesiyle 23 bin MW'lık kurulu güce ulaşıldığı bilgisini verdi. Söz konusu projelerle pastadaki payının azaldığını görenlerin kara propagandaya başvurarak, 'Dereler satılıyor, ırmaklar kurutuluyor' söylentisine sebep olduğunu anlatan Eroğlu, ekonomiye yapılan katkılar hakkında da, "Biz dereleri, suları satmıyoruz. Sadece suyun kullanım hakkını sattık. 23 bin MW'lık kurulu güce göre Türkiye'nin 12 milyar lirası enerji ithaline gitmeyecek. Hazine de her yıl 1 milyar TL kazanacak." değerlendirmesini yaptı. Türkiye'nin su enerjisinden yararlanması gerektiğini, ancak bunun için geç kalındığını ifade eden Bakan, bu alanda 130 milyar kilovatsaatlik bir potansiyele sahip olunmasına karşın sadece 48-50 milyarlık kısmının kullanılabildiğini bildirdi. Bakan Eroğlu, erozyonla mücadele için de Türk Hava Yolları'na, her yıl taşınan yolcu sayısı kadar ağaç dikmeyi önerdi.

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak ise Küresel Isınma Kurultayı'yla medya ve toplumda farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Kurultayın sponsoru Tesco Kipa'nın üst yöneticisi (CEO) Paul Ritchie de kurumları gerekli tedbirleri almaya özendirmek için 'yeşil vergilendirme'ye geçilmesini gündeme getirdi. Sera gazı emisyonlarının yüzde 75'inin doğrudan veya dolaylı olarak tüketicilerden kaynaklandığını vurgulayan Ritchie, Kipa olarak ilk etapta 2020 yılına kadar karbon salınımını yüzde 50 oranında azaltmayı; 2050 yılında da sıfıra indirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.