Karşıyaka Mavişehir’de AVM ve konut inşaatlarında yaşanan patlamaya bir de gece ve hafta sonu çalışma izinleri eklenince vatandaş isyan etti. Lüks konut ve büyük şirketlerin aylardır süren projeleri şikayetlere konu oldu.
Ege'de Son Söz'ün haberine göre, Karşıyaka Belediyesi de bölge halkından gelen talepler ile şikayetler karşısında önlem aldı. Belediye, sokaklara ayaklı panolar koyarken afiş ve bilbordlar ile de “Sorumlusu biz değiliz” mesajı verdi.
Hazırlanan 7 maddelik bildiride Mavişehir’in imar planlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapıldığı anlatıldı. Ayrıca, bildiride gece ve hafta sonu çalışmaların izninin ise valilik tarafından verildiğinin de altı çizildi.
İşte o maddeler
1-Mavişehir Bölgesi İzmir Valiliği’nce 25.11.2011 gün ve 3/9563 sayılı kararla “toplu konut alanı” ilan edilmiştir.
2- Bölge için getirilen bu tanımla, plan yapma ve onama yetkisini üzerine alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mavişehir için yeni bir imar planı hazırlamış ve bu planı 18.09.2012 gün ve 14618 sayılı Bakanlık oluru ile onamıştır.
3- Toplu konut alanı ve hazırlanan planla ilgili olarak idari yargıda açılan davalar, en son Danıştay 6. Dairesi’nin 06.06.2016 tarihli kararıyla reddedilerek söz konusu imar planının yürürlükte kalması kesinleşmiştir.
4-Günümüzde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve onanan imar planları yürürlüktedir. Mavişehir’deki yapılaşma da bu planlara göre gerçekleştirilmektedir.
5-Mavişehir’de sürmekte olan inşaat yargı sürecinde İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin aldığı ilk “plan iptal kararı” uyarınca Karşıyaka Belediyesi tarafından mühürlenerek durdurulmuş, Danıştay 6. Dairesi’nin kararından sonra ise mühürleme işlemi kaldırılarak inşaatın devamına izin verilmiştir.
6- Danıştay kararıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanıp onanan imar planının yürürlüğü kesinleştikten sonra Mavişehir’de yapılacak her inşaat için bu plana göre inşaat ruhsatı düzenlenmesi yasal zorunluluktur.
7-Halen sürmekte olan inşaatlara 26.03.2015 ve 24.06.206 tarihlerinde “ Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği, Şantiye Alanları Çevresel Gürültü Kriterleri’nin” 23. Maddesi C bendi kapsamında İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu’nca 24 saat çalışma izni verilmiştir. Bundan sonra yapılacak her inşaatın çalışma izni ve koşulları yine aynı kurul tarafından belirlenecektir.