Belediyeden Deprem Yönetmeliğine Aykırı Ruhsat



Denizli Merkezefendi Belediyesi, Saraylar mahallesindeki 1413 ada 141 parsel üzerindeki 1975 yılındaki imar yönetmeliğine göre yapılan 34 yıllık binaya 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinin istediği performansa sahip olup olmadığına bakmaksızın kat imar ruhsatı verdi. Merkezefendi Belediyesince düzenlenen 14 Ağustos 2023 tarih 984 sayılı yapı ruhsatındaki bilgilere göre mevcut yapının 1989 yılında ruhsatlandırılarak, 2B + Z + 4 normal katı yapılmış olup, 9 Haziran 1975 tarihli ve 15260 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik” esaslarına göre projelendirildiği belirlendi.

Evrensel'den Hilmi Mıynat'ın haberine göre; şu anda imalatı halen tamamlanmamış olan yapıya söz konusu ruhsatla 5. normal kat ilavesi için izin verildi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şubesi yaptığı açıklama ile "Güvenli ve sağlıklı yapı üretimi sağlanana kadar siyasi iktidarlara ve yerel yönetimlere görev ve sorumluluklarını hatırlatmak bizim görevimizdir." dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

İMO Denizli Şubesi adına Şube Başkanı Nigar Hüyük imzalı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Deprem açısından yapının günümüz deprem yönetmeliğinin istediği performansa sahip olup olmadığı araştırılmalıydı. Bu araştırma sırasında yapılacak deneylerle elde edilen veriler analiz edilerek yapının güncel deprem yönetmeliği olan 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinin istediği performansa sahip olup olmadığına bakılmalıydı. 1975 yılından sonra oluşturulan ilk kapsamlı Deprem Yönetmeliği 1997 yılında uygulanmaya başlanmış, 1999 yılında yaşanan İzmit ve Düzce depremlerinden sonra ve 2007 yılında revize edilmiş, 2018 yılında da son olarak Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği adı ile günümüzdeki halini almıştır."

"Depremi değil, afeti önlemek mümkün"
Betonarme yapı elemanlarının sahip olması gereken minimum ebatlar, yapı çeliğinin sahip olması gereken nitelikler, kullanılacak betonla ilgili minimum değerlerin ve bunlar gibi çok hususun arasındaki farklılıklar 1975 yılındaki yönetmelikle 2018 yılındaki yönetmelik arasında belirgin farklar olduğunu ifade eden Hüyük, "Dolayısıyla söz konusu yapının bu şekilde ruhsatlandırılması yanlıştır. Mevcut yapının dayanım değerlerine göre yapılacak analizler sonucunda gerekirse güçlendirme projesi hazırlanarak bu projeye göre uygulamanın yapılması gerekmektedir. Biliyoruz ki depremi değil, afeti önlemek mümkün. Ve yapısal hasarların çoğu yapıların inşasında veya sonrasındaki denetimsizlik nedeni ile ortaya çıkmakta. Afet sonrasında yara sarmak istemiyorsak, depremden önceki tedbirleri almak, plansız ve çarpık kentleşmenin yanında mühendislik hizmeti almayan yapılara da engel olmak ve çözüm bulmak zorundayız." dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.