Yerel seçimlerin yaklaşması, belediye ihalelerini de hızlandırdı. Son dönemde belediyeler yılın sonuna gelinmesine karşın tanıtım filmi çekmekten yol yapımına, sağlık ocağı yapmaktan garson ve bulaşıkçı alımına kadar birçok alanda ihaleye çıkarken Kamu İhale Kurumu'nun gündemindeki belediye ihaleleri de dikkat çekmeye başladı. Kamu İhale Kurumu, sadece son 1 ayda 2 belediye ihalesi için mevzuata aykırı ihale işlemlerinin değerlendirilmesi için İçişleri Bakanlığı'na başvurma kararı aldı.
Kamu İhale Kurumu'nun verilerine göre belediyeler son dönemde hemen her
konuda birbiri ardına ihaleler düzenliyor. Ankara Büyükşehir
Belediyesi'nin "spor ve oyun aletleri alımı", Söke
Belediyesi'nin "kum temel malzeme asfalt, mıcır alımı ve nakil işi",
Üsküdar Belediyesi'nin "tanıtım filmi model çalışması",
İskenderun Belediyesi'nin "garson ve bulaşıkçı personeli hizmet
alımı", Bergama Belediyesi'nin "yol, üst ve altyapı ile
binaların kanalizasyon bakım onarım çalışması" 2 aylık dönemdeki ihalelerden
sadece bir bölümünü oluşturuyor.
KİK'e şikâyetler
arttı
Yerel yönetimlerin kesenin ağzını açmasıyla birlikte, belediye ihaleleriyle ilgili yasalara aykırılık iddiaları da artmaya başladı ve birçok belediye ihalesi mevzuata aykırılık iddiasıyla Kamu İhale Kurumu'nun gündemine taşındı. Çorum Belediye Başkanlığı'nın kış başlarken yaptığı "sinek ilacı alımı ihalesi", Zeytinburnu Belediyesi'nin "çöp toplama ve sokakların temizlenmesi ihalesi", Mamak Belediyesi'nin "spor okulu ve çevre düzenleme ihalesi", mevzuata aykırılıkları nedeniyle son dönemde iptal edilen yerel yönetim ihaleleri arasında yer aldı.
KİK, kasımda da 2 ihale için İçişleri Bakanlığı'na gitme kararı aldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İhale İşleri Müdürlüğü tarafından yapılan "İstanbul Sanat Meslek Eğitim Kursları ve Seminerleri Organizasyonu" ihalesiyle ilgili çıkan haberler üzerine inceleme yapan kurul, konunun İçişleri Bakanlığı tarafından incelenmesini istedi. İhaleyle ilgili olarak, söz konusu ihalenin yıllardır aynı kişilerin ortak olduğu farklı isimlerdeki şirketlere verildiği ve söz konusu kişilerin hükümete yakın isimler olduğu iddia edilmişti. İhalede mevzuata aykırılıkların bulunduğunu belirten kurul, bu aykırılıkların değerlendirilmesi gerekiyorsa da inceleme ve soruşturma başlatılması için bakanlığa bildirimde bulunulmasını benimsedi. Bandırma Belediyesi'nin "terfi merkezi ve terfi istasyonu işletilmesi işi hizmet ihalesi" de mevzuata aykırılıkları nedeniyle İçişleri Bakanlığı'na kasımda gönderilen ikinci belediye ihalesi dosyası oldu.
Yerel seçim nedeniyle belediye ihalelerindeki artışın ilk ipucu 9 aylık ihale istatistiklerinde de yer aldı. 9 aylık dönemde belediyeler 9914 ihale ilanıyla bu konuda tüm kamu kurumlarını geride bıraktı. Geçen yılın aynı döneminde ise belediyelerin ihale ilanı 9157 olmuştu.