Belediye Danışmanı Baz: Dördüncü Köprü de Gündeme Gelebilir



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş'ın danışmanı Prof. Dr. İbrahim Baz, bianet'in "İstanbul'a 4. boğaz köprüsü ne zaman gerekecek?" sorusunu "4. köprü yapılacak ya da yapılmayacak diyemem. Ama ileriki on yıllarda, İstanbul geliştikçe, dördüncü, beşinci köprüyü konuşuyor olabiliriz" diye yanıtladı.

İstanbul Küçük Millet Meclisleri'nin (İkMM) dünkü (5 Eylül) toplantısının konularından biri, hükümetin başlattığı, Topbaş'ın da ağustos başında güzergahına olur verdiği Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü projeleriydi.

"Merkezi hükümetin projeleri"

Toplantıya aralarında Baz'ın ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı İrfan Uzun'un da bulunduğu dört kişilik bir heyetle katılan İBB yetkilileri, otoyol ve köprü projesinin İstanbul yerel yönetiminin değil, merkezi hükümetin bir projesi olduğunun, yaptıkları kent planının "üzerinden geçen bir iz" olduğunun altını çizdi.

Toplantıya katılan sivil toplum örgütü temsilcileri, bu sözler üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İBB Başkanı'yken söylediği "3. köprü cinayettir" sözlerini anımsattı.

Yeşiller Partisi temsilcilerinin Orman Bakanlığı için hazırlanan resmi raporda, köprü ve bağlantı yolları nedeniyle yaklaşık 2 milyon ağacın kesileceği bilgisini vermesi üzerine, Bas "Bu konuda bilgim yok; olabilir"

Ağaçların kesilmesini önlemek için başlatılan "2 milyon ağaç için 2 milyon İstanbullu" kampanyası kapsamında, 2 Ekim'de Boğaz sahil boyunca eylem var.

Günde 600 yeni araç

Baz ve Uzun'un İstanbul'da ulaşım ve köprü trafiğine dair verdiği rakamlardan bazıları şöyle:

- Günde 600 yeni araç trafiğe çıkıyor.
- 1. köprüden günde ortalama 190-200 bin, 2. köprüden 130 bin araç geçiyor. Bunların 40 bini ağır vasıta. Trafik fazlalığı araçlarının yarsının gecikmeli yolculuğuna, ortalama 45 dakika gecikmeye ve yılda 1,7 milyar dolar yakıt kaybına neden oluyor.
- 3. köprü, belediyenin planladığı Maramaray ve deniz ulaşımı kapasitesini artırma gibi uygulamalar hayata geçerse, üç köprüden günde ortalama 150'şer bin araç geçmesi bekleniyor.
- Şu an gün içinde yaka değiştiren kişi sayısı 1,5 milyon. 2023'te 3,5 milyon olması bekleniyor.
- Belediyenin İstanbul için öngördüğü sürdürülebilir nüfus 16 milyon. Bu nüfusun üzeri yaşam kalitesinin düşmesi demek. Belediyenin planları, sanayi, hizmet ve yaşam bölgelerini desantralize ederek yaşanan ve çalışılan bölgenin aynı olmasını sağlamak.

"Asıl sorun araç sayısı"

TEM otoyolunun otoyol niteliğinin kalmadığını, bir şehir içi yola dönüştüğünü söyleyen belediye yetkilileri, 3. köprü ve otoyolun da aynı duruma gelmemesi için ray, tüp, deniz ulaşımı projelerinin yeterli olacağını savundu.

Toplantının ardından bianet'in sorularını yanıtlayan heyetten bir yetkiliyse, asıl sorunun trafiğe çıkan yeni araç sayısı olduğunu, buna bir çözüm bulunmadıkça İstanbul'un ulaşım sorununun süreceğini dile getirdi.

Ulaşım ve kent planlama uzmanları, İstanbul gibi metropollerin ulaşım sorununun çözümünde anahtarın raylı toplu ulaşım olduğunu vurguluyor.