Başkan Kadir Topbaş ve Yunan Bakan Dimitris Avramopoulos, bir basın toplantısı düzenleyerek Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde İstanbul’da yapılacak “4. Dünya Belediye Başkanları Zirvesi” ile ilgili bilgi verdi. Zirvenin amacı dünya şehirleri arasındaki dayanışmayı artırmak olarak açıklandı.
Toplantıda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, daha önce Paris, Atina ve Moskova’da düzenlenen zirvenin 4’üncüsünün 12 - 15 Nisan tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirileceğini anımsatarak, 40’ın üzerinde belediye başkanının katılması beklenen zirveye BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’u da davet ettiklerini kaydetti.
Zirve’de ‘medeniyetler ittifakı’ vurgulanacak
Toplantıda konuşan Yunanistan Sağlık ve Sosyal Dayanışma Bakanı ve Kentler Diplomasisi Dünya Enstitü’sü Başkanı Dimitris Avramopoulos da adı global ve lokal kelimelerinin birleşiminden oluşan enstitünün amacının, dünya şehirleri arasındaki dayanışmayı artırmak olduğunu söyledi.
Zirvenin dünyada yeni bölünme ve çatışmaların sinyallerinin verildiği çok kritik bir dönemde yapıldığına da işaret eden Enstitü Başkanı Dimitris Avramopoulos, zirvede dünyanın dört bir yanından gelen belediye başkanlarının, medeniyetler ittifakı için ortak bildirimde bulunmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Zirvede kirlilik, suç, çevresel değişiklikler, göç ve sosyal uyum gibi konuların ele alınacağını açıklayan Avramopoulos, “Bu tarihi şehirde imzalanacak ‘Global Vatandaşlık Paktı’, uluslararası ilişkilerde dönüm noktası olacak” dedi.
Zirvede dünya Belediye Başkanlarının masaya yatıracağı konular şunlar olacak;
1- Şehirler Diplomasisi: Barış için Bir Model
Yeni yüzyılın başında, dünya şehirleri toplumsal birliktelik, demokrasi ve uluslararası işbirliği için hayati yerler olarak öne çıkıyor. Şehirler insan dayanışmasının, birarada yaşama köprülerinin kurulmasının, tarihten gelen düşmanlıkların ve önyargıların aşılmasının önemli araçları olarak nitelendiriliyor ve barışın tesisine önemli bir katkıda bulunmaları için şehirlere çağrı yapılıyor.
2- Küresel Şehirler: Çok Kültürlü Anlayışın Modelleri
Kapsama, katılım ve paylaşılan değerlere dayalı olarak, şehirlerin, gelecekte güçlerini artırmaları için, geleneksel rollerinin ötesine geçip yenilikçi yönetişim modellerini geliştirmeleri gerekiyor. İnsanların hayallerine ulusal/merkezi yönetimlerden daha yakın olan şehirler, eğitim için eşit fırsatlar tanımadıkça, “ötekini” kabul etmedikçe, güçsüzü koruyan politikalar üretmedikçe gelişemiyor. Dünyadaki en başarılı şehirler, çeşitlilik üzerine yatırım yapan stratejiler geliştiren şehirler olarak öne çıkıyor. Zirvede çok kültürlü anlayış modelleri üzerinde uzlaşma aranacak.
3-Medeniyetler İttifakı: Şehirler ve Yerel Yönetimlerin Rolü
Şehirler ve yerel yönetimler, toplumsal diyalogun önemini, gittikçe yayılan çatışmalar ve sosyal gerginliklerle mücadelede çok kültürlülüğün olumlu etkisini ilk elden biliyorlar. Belediye Başkanları ve yerel liderler dünya şehirlerinin caddelerinde, belediyelerde, yoksul çevrelerde ve işyerlerinde bu konularla her gün karşılaşıyorlar. Zirvede sağlık, eğitim ya da konut alanlarındaki hizmetleri uyarlamaları ve gençlik ile duyarlılığı geliştirme alanlarında yeni inisiyatifler üretilmesi amaçlanıyor. Medeniyetler arası ittifak projesi ise, BM Genel Sekreteri tarafından başlatılan Türkiye ve İspanya Başbakanlarının eş başkanlığında yürütülen bir proje…
4- Binyıl Kalkınma Hedefleri ve Şehirler
2000 yılında toplanan Birleşmiş Milletler Binyıl Zirvesi’nde dünya liderleri tarafından kabul edilen “Binyıl Kalkınma Hedefleri” ile 2015 yılına dek, yoksulluk, eğitim, cinsiyet eşitliği, çocuk ölümleri, anne sağlığı, salgın hastalıklar, çevresel sürdürülebilirlik ve kalkınma için küresel ortaklıklar oluşturulması konularında sekiz hedef belirlendi. Şehirler, Binyıl Kalkınma Hedefleri’nin gerçekleştirilmesindeki en önemli aktörlerdendir ve bu konuda daha fazla söz sahibi olmalıdırlar. Belediye Başkanları dört ana konu üzerinde tartışacak sorunlara çözüm üretecekler. Toplantı sonrası Başkanlar bir deklarasyon yayınlayacak.