Beldeler Mahalle Oldu, Yurttaşlar Çok Kızdı



Bağlum, Temelli ve Yenikent’te yaşayan yurttaşlar, beldelerinin, ilçe olmasını beklerken, mahalleye dönüştürülmesine tepki gösteriyor. Kendi belediyelerinden hizmet almaya alışmış yurttaşlara, daha iyi hizmet amacı güden düzenleme, aksine yurttaşlar için sorun oluşturuyor. Merkeze uzak bu noktalarda yaşayan yurttaşlar, belediyelerdeki düzenli işlerini halledebilmek için uzun, masraflı ve zahmetli yolculuklar yapmak zorunda kalıyor.

Bağlum, Temelli ve Yenikent belde belediyeleri, fiili olarak 29 Mart yerel seçimlerinden sonra, nüfuslarının sürekli artmasına karşın mahalle konumuna düşürüldüler. Bağlum, Keçiören Belediyesi’ne bağlanırken, Temelli ve Yenikent de Sincan Belediyesi’ne dahil oldu. Avukat Taner Güner, belde belediyelerinin Anakent ve ilçe belediyeleri ile birleştirilerek kapatılmasının yasal gerekçelerinin, “Belediye hizmetlerinin sağlıklı, eşit, genel ve ucuz, ulaştırma işlemlerinin etkin yürütülmesi, kamu alanlarının kullanım koşullarında entegrasyon, eleman kullanımında yararlılık ve imar düzenlemelerinde tüm kent için yararlı ve ihtiyaçları belirlemek suretiyle düzenlemeleri yapmak” olduğunu anımsatarak, “Bu gerekçelerin çoğunun uygulanmadığına” dikkat çekti. Taner, “Sıkıntıların zaman içerisinde yaşanarak görüleceği somut bir gerçektir” dedi.

Beldelerinin mahalleye dönüştürülmesinden “müzdarip” olduklarını belirten Bağlumlu esnaf Ekrem Ayan, bu düzenlemenin yurttaşlara maddi ve manevi anlamda “büyük bir eziyet” olduğuna dikkat çekti. Ayan, “Bizim, her şeyimiz elimizden gitti. Bugün vergi yatırmak için, bizden kilometrelerce uzakta olan Keçiören’e gitmek zorunda kalıyoruz. Bir de buradan, Keçiören’e gidebilmek için önce Ulus’a gitmemiz gerekiyor. Yani eziyet ikiye katlanıyor. Emlak vergisinden çöp vergisine kadar bütün işlerimizi, Bağlum Belediyesi’nde hallebiliyorduk. Şimdi de en küçük iş için kilometrelerce yol çekiyoruz. Bağlum’un işini yine Bağlum’da halletmek istiyoruz” diye konuştu. Ayan, şöyle devam etti:

“Bizim nüfusumuz 30 bin. Ama mahalle olduk. Gökçek’in ‘Asfalt Müdürü’ Burhan Yazar’ın burada oldukça fazla arsasının olması da tesadüf değildir. Yani durum tamamıyla ‘rantsal’dır. Temelli’nin hemen yanıbaşındaki Polatlı’ya değil de 60 kilometre uzaktaki Sincan’a bağlanmasının sebebi de aynıdır. Daha önceden mahalle olan Pursaklar da bize bağlıyken şimdi bir belediye oldu. Bu da gariptir.”

CHP’nin Sincan İlçe Başkanı ve aynı zamanda bir Yenikentli olan Hasan Hüseyin Köklü, “Yenikent, 25 bin kişilik nüfusa sahipken, ilçe olmayı beklerken, kendini ilçeye göre ayarlamışken Sincan’a bağlandı” diyerek bunun, “anlamlı bir düzenleme” olduğunu vurguladı. Köklü, konuşmasına şöyle devam etti:

“Yenikent, TOKİ’nin 30-40 bin kişilik inşaatlarının bulunduğu bir yer. Yani, tam bir ‘rant kapısı’. İmarlı arsa fiyatları, düzenlemeyle tam yarı yarıya düştü. Yenikent’e yapılan, yeni belediye binası da boş yere duruyor. Buradan da anlaşılacağı gibi, Yenikentlinin ekmeği yarıya bölünmüştür.”

Köklü, belediye birimlerinin uzakta olmasının birçok sıkıntı yarattığını ifade ederek, yurttaşlardan çok şikayet geldiğini söyledi. Köklü, “Doğalgazdan, emlak vergisine kadar bütün işler için, Sincan Belediyesi’ne gitmek zorunda kalan yurttaşlarımıza, bir darbe de arsa fiyatlarının düşmesi vurdu. 2008 yılında Temelli halkı bu durum için bir eylem yaptı. Ama bir işe yaramadı” dedi