BDDK, 21 Tasarruf Finansman Şirketi için Tasfiye Kararı Aldı



Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanununda yapılan değişiklik ile tasarruf finansman şirketlerinin denetim ve gözetiminin BDDK tarafından yapılacağının hüküm altına alınması üzerine Kurul vatandaşların hak ve menfaatlerinin korunması için denetimler gerçekleştirdi.

BDDK'nın yaptığı denetimler sonucu intibak taleplerinin reddi ve tasfiyelerine karar verilen tasarruf finansman şirketlerinin listesi, Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandı.

Buna göre Kurul, intibak şartlarını sağlamayan 21 şirketin tasfiyesine karar kıldı. İntibak şartlarını taşımayan ve tasfiyesine karar verilen şirketlere BDDK ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından Tasfiye Komisyonu atanacak.

BDDK'dan yapılan açıklamada, süresi içinde intibak talebinde bulunan diğer 14 şirketin intibak taleplerine ilişkin değerlendirme sürecinin devam ettiği belirtilerek, intibak sürecindeki bu şirketlerin tasarruf finansman faaliyetlerine devam edebileceği vurgulandı.

BDDK, daha önce yaptığı açıklamalar ile halihazırda tasarruf finansman faaliyeti yürüten şirketlerin 7 Nisan 2021'e kadar BDDK'ya başvuruda bulunmalarının zorunlu olduğunu, başvuruda bulunmayanlar hakkında "izinsiz faaliyette bulunmak" suçundan işlem tesis edileceğini bildirmişti.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Kurum ayrıca, 7 Nisan'dan önce BDDK'ya intibak talebiyle başvuruda bulunup intibak talebi onaylanarak faaliyetlerine devamı uygun görülen şirketlerin sektörde faaliyetlerine devam edeceğini, buna karşılık intibak talebi reddedilen şirketlerin ise ret kararından itibaren yeni bir yükümlülük altına giremeyeceğini duyurmuştu.

İntibak talepleri reddedilen ve tasfiyelerine karar verilen şirketlerin listesi şöyle:

1- İktisatevim Gayrimenkul AŞ
2- Vizyonevim Gayrimenkul Otomotiv İletişim Pazarlama San. Tic. AŞ
3- Doğruevim Gayrimenkul Organizasyon AŞ
4- Finansevim Gayrimenkul Otomotiv İletişim Organizasyon Paz. San. ve Tic. AŞ
5- Birikimevim Gayrimenkul Organizasyon AŞ
6- Finalevim Gayrimenkul Otomotiv Organizasyon AŞ
7- Yaşamevim Gayrimenkul AŞ
8- HH Aydın Yatırım Holding AŞ
9- İhtiyaçevim Gayrimenkul Oto. İlet. Org. Paz. San. ve Tic. AŞ
10- Varlıkevim Gayrimenkul AŞ
11- İstek Evim Gayrimenkul Oto. Paz. ve Tic. AŞ
12- İkizlerevim Yatırım Gayrimenkul AŞ
13- Destekevim Gayrimenkul İnşaat Taahhüt Otomotiv Organizasyon Sanayi Ticaret AŞ
14- Gerçekevim Gayrimenkul Oto. İlet. Org. Paz. San. ve Tic. AŞ
15- Değer Tasarruf Gayrimenkul AŞ
16- Önceevim Gayrimenkul Oto. Paz. San. Tic. AŞ
17- Morevim Tasarruf Gayrimenkul Oto. Ener. Org. Ve Paz. Tic. AŞ
18- Hedefevim Gayrimenkul Otomotiv ve Tic. AŞ
19- Gelecek Tasarruf Gayrimenkul Oto. Ve Org. AŞ
20- Birlikbirikim Gayrimenkul Org. İlet. Oto. Paz. San. Ve Tic. AŞ
21- Tasarruf Organizasyon ve Gayrimenkul Paz. AŞ

Tasfiye sürecinde öncelik "vatandaşların ödemelerinin tahsil edilmesi" olacak
Tasfiyesine karar verilen 21 tasarruf finansman şirketindeki hak sahiplerinin mağdur olmaması amacıyla tasfiye süreci Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yürütülecek.

Alınan bilgiye göre, tasfiye sürecinde vatandaşın menfaati esas alınacak. Tamamen vatandaşın haklarının gözetileceği süreçte ana amaç, "vatandaşların ödemelerinin tahsil edilmesi" olacak.

Devam eden süreçte tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunması için gerekli tüm işlemler ilgisine göre tasfiye komisyonu ve BDDK tarafından ivedilikle yapılacak.

Uzmanlar, tasfiye edilen şirketlerden alacağı olan tüketicilerin tasfiye kuruluşlarına başvurması çağrısında bulundu.

Reklam Goruntulenme Bolumu

"TMSF, alacak ve borçları belgeleyecek ve tasfiye edecek"
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, yaptığı açıklamada, uzun yıllardır para toplama yetkileri olmadığı halde vatandaştan para toplayan bu şirketler ile ilgili 7 Nisan'da Resmi Gazete'de Tasarruf Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik'in yayınlandığını anımsattı.

Bu kuruluşlar için üst yapının BDDK olduğunun açıklandığını, hem kuruluş esasları hem de daha önce kurulmuş olanlar için de intibak esaslarının belirlendiğini aktaran Kiraz, şunları kaydetti:

"Bu kuruluşlar açısından hem ciddi bir sermaye yapısının oluşturulması hem de şubeleşmede ciddi bir ödenmiş sermaye şartı arandı. Tüketiciler açısından da cayma ve tam iade hakları oluşturuldu. Tam şirket yapıları, şirket ortaklarının da hem adli hem ticari sicillerinin temiz olması şartları da getirildi. Bu noktada süre verilen ve bu süre içerisinde intibak etmeyen şirketler açısından bir tasfiye süreci öngörülüyor. Burada TMSF ve BDDK üzerinden bu süreç yönetilecek. Süreç Bankacılık Kanunu 133, 134, 137, 138, 140, 141 ve 142. maddelerine göre yürütülecek. TMSF, bu şirketlere yönetici atayacak, alacak ve borçları belgeleyecek ve tasfiye edecek."

"Tüketiciler, belgeleriyle hemen tasfiye kuruluşlarına başvurmalı"
Ali Güvenç Kiraz, vatandaşların, alacaklı olduklarını kendilerinin belgelemek zorunda olduğunu vurgulayarak, "İspat külfeti ise alacaklıya ait TMSF'de. Dava açılırsa görevli mahkeme asliye ticaret mahkemesi ve zaman aşımı 20 yıl. Ancak temel sorun; bugüne kadar para toplarken bu paraların nerede olduğu, nereye harcandığı ve ne şekilde tasarruf edildiği bilinmiyor. Bunların tasfiyesinin de ne şekilde yapılacağı ciddi bir sorun oluşturacak gibi görünüyor. Daha önce yaşadığımız konutzede olayına yakın bir grup bu çerçevede oluşabilir. Bu nedenle tüketicilerin isimleri açıklanan şirketler nezdinde alacakları varsa bunları hemen ilgili tasfiye kuruluşlarına belgeleri ile beyan etmeleri gerekiyor."