Sol Gazetesi'nden Yusuf Yavuz'un haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın HES'lerle ilgili yaptığı itiraf gibi açıklamalara Derelerin Kardeşliği Platformu'ndan sert tepki geldi. "HES’lerle ufak dereleri mahvediyoruz. 10 megavattan az enerji üretecek HES’lere kesinlikle izin vermeyeceğiz" diyen Bakan Bayraktar'ın yerel seçimler öncesinde tepkileri yumuşatmak amacıyla şirinlik yaptığını öne süren DEKAP Sözcüsü Ömer Şan, "Madem o kadar samimiler çıkıp bütün HES projelerini ve üretim lisanslarıyla birlikte Su Kullanım Anlaşmalarını da iptal ettiklerini açıklasınlar" dedi.
'Yaşamı savunanlara terörist diyenlere günaydın!'
Bakan Bayraktar’ı kimin veya kimlerin konuşturduğuna bakmak gerektiğine işaret eden DEKAP Sözcüsü Ömer Şan, "HES’lere karşı 7 yıldır mücadele eden köylüleri ve yaşam savunucularını, 'bir avuç çapulcu', 'vatan sevmez', 'terörist' ve 'yatırım düşmanı' gibi nitelemelerle suçlayanlara şimdi bu itirafları karşısında 'günaydın' demek gerekir" diye konuştu.
Bakan'ın açıklamaları seçim HES'abı
HES projelerine karşı oluşan toplumsal tepkinin haklılığını kabul eden Bakan Bayraktar'ın açıklamalarını "yerel seçim şirinliği" olarak değerlendiren DEKAP Sözcüsü Şan, HES'lere karşı yürütülen mücadelenin temelinde 'suyun ticarileştirilmesi' ve 'Su Kullanım Hakkı Anlaşmaları'nın yer aldığına işaret ederek asıl mücadelenin su özelleştirmelerinin iptali ve yaşam hakkı için verildiğinin altını çizdi.
'Samimlerse HES'leri iptal ettiklerini açıklasınlar'
Bakan Bayraktar'ı kim veya kimlerin konuşturduğuna bakmak gerektiğini vurgulayan Şan, "Her zaman vurguladığımız gibi bu ve bunun gibi açıklamalar, şirinlikten öteye geçmez. Yıllardır verdiğimiz mücadeleye türlü yakıştırmalar yapıldı. Şimdi ne oldu da birden bire kafalarına taş düşmüş gibi çark ettiler ve bize hak vermeye başladılar? Madem o kadar samimiler çıkıp bütün HES projelerini ve üretim lisanslarıyla birlikte Su Kullanım Anlaşmalarını da iptal ettiklerini açıklasınlar. Bundan sonra ÇED Raporu vermeyeceklerini ve projeleri kabul etmeyeceklerini açıklasınlar" diye konuştu.
HES'lerde asıl hedef enerji değil suyun ticarileştirilmesi
Yıllardır ellerinde bilimsel raporlar ve yaşamın gerçekleriyle bu projelerin yanlışlığını anlatmaya çalıştıklarına değinen Şan, HES projelerinin Anayasa’ya, kamu yararına ve uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu ortaya koyduklarını belirterek, "bu raporların hiç birini okumadıkları gibi hala HES'lerini savunmaya devam ettiler. Çıkıp bunları, HES'lerin hamiliğine soyunan Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu'na anlattılar mı? Burada asıl hedefin enerji olmadığını, rant paylaşımı, sularımızın, su kaynaklarımızın kontrol altına alınması ve suyun ticarileştirilmesinin hedeflendiğini anlattık. Buna karşılık Hopa'da Metin Lokumcu'yu kaybettik! Solaklı'da, Karaçam ve Köknar'da, Tortum’da, Peri Vadisinde, Gerze'de ve hatta bugün Ahmetler Kanyonunda yaşananlarla karşılaştık" dedi.
'HES'ler iptal edilinceye kadar mücadeleye devam'
Yaşamın bütünü için çaba harcadıklarının altını çizen Şan, "mücadelemiz, bütün HES projeleri, üretim lisansları ve su kullanım anlaşmaları iptal edilinceye kadar sürecektir" diye konuştu.
Bakan Bayraktar ne demişti?
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada "Türkiye, yılda 60 milyar dolarlık enerji ithal ediyor. Nükleer santral olmadan bu işin altından kalkamayız. HES’lerle de olmaz. HES’lerle ufak dereleri mahvediyoruz. 10 megavattan az enerji üretecek HES’lere kesinlikle vermeyeceğiz. Bundan sonra bunun hesabını sorarsınız" ifadelerini kullanmıştı.
2013'te 27 mikro HES yapıldı
DEKAP Sözcüsü Ömer Şan'ın verdiği bilgilere göre, 2013'ün ilk 6 aylık döneminde toplam kurulu gücü 827 megavata tekabül eden 50 hidrolik enerji yatırımı yapıldı. Bir başka ifadeyle 2013'ün ilk 6 ayında yapılan 50 HES yatırımının 27'si, ortalama 5,7 megavat kurulu güç kapasiteli küçük HES’lerden oluştu ve bu projeler, 2013'te yapılan hidrolik enerji kurulu güç yatırımının yalnızca yüzde 18,6'sına karşılık geldi.
ÇED istenmeyen küçük HES'ler yatırımcının tercihi
2008 yılına kadar Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği uyarınca, kurulu gücü 10 megavatın altında olan HES projeleri ÇED'e tabi tutulmayıp, "ÇED Gerekli Değildir" raporu alarak halka sorulmadan hayata geçirildiği bilgisini veren DEKAP Sözcüsü Şan, 2008'de yapılan değişiklikle tüm HES projelerine kamuoyu denetimi getirildiği savunulsa da, yönetmeliğin hâlihazırdaki sürümü 25 megavata kadar kurulu güce sahip HES projelerinin "ÇED Gerekli Değildir" raporu alabilmesine olanak sağladığını, yönetmelikteki bu madde sayesinde de, özellikle 10 megavat ve altındaki küçük HES projelerinin yatırımcılar, enerji şirketleri ve müteahhitler tarafından halen en çok tercih edilen HES tipi olmayı sürdürdüğünün altını çiziyor.