Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul’da düzenlenen bir toplantıda müteahhit firmalara, gelişen şehirleri işaret ederek, İzmir’i hedef gösterdi. Bayraktar, “İstanbul’da kazanma devri bitti. Artık müteahhitlerin gelişen şehirlere gitmesi lazım. İzmir’e gidin. İzmir, Menderes nehirleri ile arkasına Manisa ve Aydın’ı da alarak oldukça gelişime açık bir bölge” dedi. Bayraktar’ın gösterdiği hedef, İzmirli müteahhitleri kızdırdı.
“Dışarıdan gelenlere karşı güçbirliği”
DHA'nın haberine göre, Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, Türkiye’de dönüşümün en çok İzmir’de hissedileceğini, 200 sektörü, 4 bin kalem malzemeyi etkileyen inşaat sektörünün yaşayacağı hareketlilikte katma değerin İzmir’de kalması için bir yıl önceden harekete geçip güçbirliği oluşturduklarını anlattı. Nasır, kentteki sektör temsilcilerinin teknik ekibinden malzemecisine kadar birlikte hareket edeceğini belirterek, sadece İstanbul ve Ankara’dan değil, yurtdışından gelecek müteahhitlere karşı da mücadele edeceklerini öne sürdü.
“Katma değer İzmir’de kalmalı”
Nasır, şöyle konuştu: “Bakan Bayraktar’ın tespiti doğru. İstanbul ve Ankara’da konsorsiyum yaparak İzmir’e gelmeye çalışan müteahhitler var. Bizler, kent piyasası içinde hareket eden sektör temsilcileri olarak daha avantajlıyız. Malzemecilerimiz, teknik ekibimiz İzmir’den. Dışardan gelen müteahhiddin bizim kadar avantajı olmayacak. Güçbirliği yaparak rekabet edeceğiz. Yerel yönetimler de İzmirli müteahhitleri tercih edecektir. İstanbul’da Ankara’da Antep’te arz fazlası var. İzmir’in yüzde 85’i dönüşecek. Büyük bir pazar var. Katma değerin İzmir’de kalmasını sağlayabilmek için kentin yerel avantajlarını kullanarak tercin edilir olacağız” dedi.
“Kendi pastamızı kendimiz yemeliyiz”
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Akın Kazançoğlu da, “Ticaret serbestliği var ama İzmir’de de bu işi yapacak çok sayıda müteahhit var. Dışardan mimara, mühendise ihtiyaç yok. İzmir’in işlerini İzmirliler almalı. Kendi pastamızı kendimiz yemeliyiz. İzmir’in dışardan gelenlere ihtiyacı yok. Sonuçta bizim üyelerimiz bilgi ve yatırım olarak bu işleri yapabilirler” dedi.