Saraçoğlu Mahallesi’nde ortak çalışma yürütülmesi gerektiğine referans olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ardından taraflar bir araya gelerek çalışmaya başladı. Beklenen protokol bir türlü hazırlanmayınca Mimarlar Odası Ankara Şubesi Protokol konusunda endişeli olduklarını dile getirerek “protokol yoksa anlaşma yok” dedi. Ankara Ticaret Odası ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile görüştü. Görüşmede Bayraktar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili müdürlüklerine “ protokolü hazırlayın” talimatı verdi.
Bir hafta içerisinde arazi tahsisi gerçekleştirilecek
Gelişmeleri aktaran Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakan, Bayraktar ile yapılan görüşmeyi şöyle değerlendirdi: “Saraçoğlu mahallesinin riskli alan ilan edilmesi ile birlikte orada yaşayan insanların rahatsızlıkları vardı. İnsanların mağduriyetleri de bizi etkileyen bir süreç. Orada yaşayan insanların da sürece dâhil edilmesini istiyorduk. Bu nedenle Ankara Ticaret Odası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan randevu alınmasını önerdi. Çok basit ilkesel kararları bile yazamadık protokole, anlaşmaya varılmasına rağmen. Protokol ile birlikte süreç devam edecek. Alan halka açılarak tüm kentlilerle ne yapılması gerektiği tartışılacaktı. Alanın kesinlikle yıkılmaması gerektiğini, mevcut durumun korunarak kamusal alana dönüşmesini, Ankara’ya katacağı değeri söyledik. Başarısı açısından olması gereken şey protokoldü. Ankara Ticaret Odası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili genel müdürleri de toplantıya katıldı. Bayraktar, bir hafta içerisinde arazi tahsisini gerçekleştireceklerini belirtti. Aynı zamanda katılımcı modeli önemsediklerini söyledi. Proje ile ilgili proje sürecini Mimarlar Odası yüklenmeli dedi. Genel olarak iyi bir toplantıydı. Buranın kamusal alana dönüşmesini önemsediğimizi, Kızılay kent merkezini canlı hale getirecek katılımcı bir modeli ve Saraçoğlu Kent Düşleri Proje Fikir Yarışması’nı yürüttüğümüzü hatırlattık. Erdoğan Bayraktar’ın mali kaynak yaratabileceklerini söylemesi, “hızlı bir şekilde protokolü yapın, süreci her anlamıyla destekleyelim” mesajı ve protokol talimatını vermiş olması olumlu.” Hakkan ayrıca Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak protokol hazırlıklarının başladığını, önümüzdeki hafta protokolün sonuçlanması için Erdoğan Bayraktar’ın toplantıda ilgili müdürlüklere talimat verdiğini ifade etti.
Protokoldeki iyi niyete uyulacak
Mimarlar Odası Ankara Şube Genel Sekreteri Tezcan Karakuş Candan, “verilen sözlerin arkasında durulsun” diyerek protokolün iyi niyet protokolü olacağını belirtti. Candan görüşmede, Erdoğan Bayraktar’ın ifadelerinden bazılarına dikkat çekti: “Bakanlık tahsis süreci yaşadığını belirterek, Saraçoğlu Mahallesi’nde Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ait yapıların 10-15 gün içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredileceğini söyledi. Bakan, protokoldeki iyi niyete uyacaklarını ifade etti. Saraçoğlu Mahallesi’nde kamusal mekânların halka kazandırılması nedeniyle işbirliğini önemsiyoruz. Hükümet ve toplum arasında ortada bir noktada duruyoruz. Durduğumuz noktanın kamu yararına proje şekillenmesi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Saraçoğlu Mahallesi’nde atılacak adımların “katılımcı” modelle olmasını istiyoruz; kamuoyu ile her gelişmeyi paylaşmayı da bu nedenle önemsiyoruz. Bunu Bakan’a ifade ettik ve Bakan; “Üç kurumun yan yana olmasının değerli olduğunu, süreci önemsediklerini ama bazı tepkiler olsa da buradan Gezi Parkı çıkmaz” dedi. Buna karşılık biz; kamuoyunun bize sağladığı güven ilişkisi ile kent mücadelesindeki rolümüzle burada oturduğumuzu, verilen sözlerin tutulmamasından kaynaklı toplumda bir güven problemi yaşandığını belirttik.”
“Verilen sözler tutulsun”
Endişeleri olduğunu da saklamayan Candan, bir gecede ağaç kesilerek Büyükşehir Belediyesi’nin ODTÜ yolu icraatını hatırlattı. Candan; “Saraçoğlu Mahallesi’nde elbette ki kent merkezinin canlanması için müzeler, kafeler, sanatsal mekânlar, sosyal alanlar, kentin gece ve gündüz yaşayabileceği mekansal işlevler olacak. Yalnız söylemek de beis görmediğim bir şey var: Lades oyununda unuttuğunuz an yenilirsiniz. ODTÜ aklımızda ve Ulucanlar Cezaevi süreci aklımızda. Verilen sözler tutulsun yeter ki; bir gece yarısı ODTÜ’ye hukuksuz bir şekilde dalındığı gibi Saraçoğlu Mahallesi’ne dalınmasın” şeklinde konuştu.
Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ali Atakan ise protokol imzalanması aşamasının herkes için önemli olduğunu belirterek; “Toplumdan yana ve kamu yararı gözeten her projede Mimarlar Odası Ankara Şubesi yer alacak ama onun dışındaki projelerde de mücadelesini devam ettirecektir. Kentsel dönüşüm, gezi süreci, ODTÜ yolu, AOÇ uygulamalarına baktığımızda toplumda bir gerilim var. Türkiye’nin alanları ve Ankara’nın alanlarında tahripkâr bir süreç görülüyor. Gerilim üzerinden sürdürülecek projelerde başarılı olacağını düşünmüyorum. Bu nedenle kamu yararına olan projeleri destekleriz. Protokol basına açık bir toplantı ile Saraçoğlu’nda imzalanacak” dedi.