Bayraktar’ın açıklamalarından bazı satırbaşları…
"Şehirleşme Türkiye!de son 130 yılın olayı"
“Şehirleşme ve konut Türkiye'de son 130 yılın olayı. Bugün de devam ediyor. Türkiye'nin genel tablosunda gecekondulaşma ve çarpık yapılaşma bir vaka. Barınmaya ihtiyacı olan insanların ev alacak parası yok, mesele burada. Zengin kirada da oturabilir, para bulduğu zaman daha iyi bir yere taşınabilir. Dünya iki kutuba ayrılmıştı. Sosyalist ülkelere baktığımızda dev bloklarla işi çözmeye çalıştılar. Diğer tarafta Avrupa'da Almanya, Japonya ve ABD'deki gibi gelişmiş ülkelere baktığımızda onlar çok ileride. Şehirlerini düzenli kurmuşlar. Gelişmiş ülkeler şehirin stresinden kurtulmak için şehirin dışına, banliyösüne gitmeye başlamış. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde de şehirlerin etrafında çöküntü alanları, gecekondu alanları oluşmuş. Ters bir benzeşim olmuş”
“Keşke yapmasaydık dediğimiz projeler var”
“Keşke yapmasaydık dediğimiz projeler var. Mesela Bursa Osmangazi'de. Ancak hiçbir şekilde kasıtlı yok. Bundan sonra aynı hataları tekrar etmelim diye düşünüyoruz. BDP olsun, CHP olsun, MHP olsun, yeter ki kentsel dönüşümü yapsınlar, gidip alınlarımdan öpesim geliyor. Biz her türlü desteği veriyoruz. Şu anda vatandaşlar Beyoğlu Belediyesi'ne hücum edip 'Niye A mahallesine kentsel dönüşüm yaptınız da bize yapmadınız' diyorlar. Vatandaşa her bakımdan kolaylık yapıyoruz. Kentsel dönüşüme imar artışı olarak bakmıyoruz. Riskli bölgelerde imar artışı vermiyoruz. Ama mecburiyet varsa titiz bir çalışma yaparak izni veriyoruz. Şehirlerimizin marka değerini arttırmak için her şeyi yapacağız.
“Sulukule, Elhamdülillah bitti, pırıl pırıl oldu”
“Sulukule'de toprak sahibi bir Allah'ın kulunu oradan göndermedik. Roman vatandaşımız olsun diğer vatandaşlarımız olsun. 700 küsur konutu hak sahiplerine verdik. Vatandaşlarımıza Taşoluk'tan daireler verdik. Başka ne yapabilirdik deyince bana kızıyorlar. Oradaki kiracılara da daire verecektiniz diyorlar. Ama orada yoğunluğu arttırıyorsun. Orası tarihi bölge, surlar var, yüksekliği geçmemez lazım. Orada yüzde 35 hak sahibi Roman vatandaşı var. Onların hepsine daire verdik. Oradaki tuvaletlerde tuvalet yok, kapı pencere yoktu. Ciddi sıkıntılı bir durum vardı. Yasaya aykırı oluşumlar hayat bulacak noktadaydı. Orası şimdi pırıl pırıl oldu. İsteriz ki, orada Roman kültürü yaşasın. O kültürü yaşatmak için Romanlar'a çarşı yaptık. Birtakım kesimler işi kaşıdalar ama elhamdülillah orası bitti, pırıl pırıl oldu”.
“Bizim hesabımız İstanbul'un tarihi bölgelerindeki evi alıp, şehrin dışındaki cazibe merkezlerine taşımak”
“İstanbul'da iki yeni şehir kuracağız. Bu yeni nüfusun gelmesini engelleyecek bir şeydir. İstanbul'a her çantasını alıp gelen 'Benim burada bir işim olmazsa barınamam' diyecek. Anadolu'da yeni cazibe merkezi oluşturmak için ciddi gayret içerisindeyiz. Barış süreciyle birlikte doğu ve güneydoğuda yeni hamleler yapacağız. İstanbul'da çok ciddi bir şekilde ulaşıma yatırım yapıldı. Bunu hem Ulaştırma Bakanlığı hem de Büyükşehir Belediyemiz yaptı. İstanbul dünyada 16-17. büyük metropol. Bizim ülkemiz Avrupa ülkelerine benzemiyor. Almanya 360 bin kilometrekare, ülke nüfusunu çok güzel yaymış. Orada şehirde ne varsa köyde de o var. İnsanlar orada köyde durmak istiyor. Fransa da hızlı trenle bunu çözmeye çalışmış. Ama bizim gibi ülkelerde büyük şehirler var. İstanbul'u New York gibi desantralize etmek lâzım. Bizim hesabımız kitabımız İstanbul'un tarihi bölgelerindeki evi alıp şehrin dışındaki cazibe merkezlerine taşıyacağı”.
“İzmir’in yüzde 70’inin yenilenmesi lazım”
"Esenler'in yüzde 70'inin yenilenmesi lazım. 650-700 bin civarında nüfusu var, 150 bin civarında hane var. Bir 100 binin yenilenmesi lazım. Şu anda yaklaşık 8 bin civarında yıkıldı. İzmir'in de yüzde 70'nin, Bursa'nın yüzde 50'sinin, Kocaeli'nde, Bolu'da, Düzce'de belediye ile TOKİ ortaklaşma çalışmaları var. Van'da çalışmalara devam edeceğiz. Gaziantep'de ve İslahiye'de aynı şekilde. Türkiye'de şu anda yaklaşık 550-600 bin hane olarak ya rezerv ya kentsel dönüşüm alanında çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz 200 bin konutu yıkmaktır".
“Atıklarla ilgili ciddi yönetmelik yapıyoruz”
“Atık yağların toplanmasıyla ilgili Maliye Bakanlığı'yla ortaklaşa yeni bir yönetmelik yapıyoruz. Vergiyi çok minimize ediyoruz. Çevreyle ilgili 20'nin üzerinde yönetmelik vardı. Biz bunları 3'e indiriyoruz. Tüm attıklarla ilgili çok ciddi şekilde yönetmelikler yapıyoruz. Halkımızı bilinçlendirme noktasında çok ciddi çalışmalarımız var. Bu konuda Avrupa'yla, Çin'le, Hindistan'la yarışıyoruz”.