Dünya Gazetesi'nden İbrahim Ekinci'nin haberine göre, Isparta, Antalya ve Burdur’un gündemine oturan bir konu var; bölgesel organize sanayi bölgesi!.. Türkiye’de Artvin hariç her ilde OSB var. OSB’ler çeşitlendi ama coğrafi olarak sistem şimdiye kadar ‘il bazında’ yürüdü. Şimdi ilk kez “bölgesel OSB” fikri tartışılıyor, gündeme getiriliyor. Konuyu geçtiğimiz günlerde Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen gündeme getirdi. Bu konuda bazı açıklamalar yaptı. Antalya ve Burdur ticaret ve sanayi odalarından da destek geldi. Aslında proje değil, henüz bir fikir. Projeye dönüşürse gerçekleşme yolunda önemli bir adım atılmış olacak. Ancak ilerlediğini söyleyebilirim. Şükrü Başdeğirmen’le konuştum. Nerden çıktı bu fikir? Neden böyle bir OSB’ye ihtiyaç var? Şöyle anlattı:
“Üçümüz de Batı Akdeniz illeriyiz. Antalya tarım, turizm kenti ve dünya metropolü artık. Burada sanayinin gelişmesini çok istemiyoruz. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak’a söyledik. Onlar da ‘Biz OSB’yi büyütmek istemiyoruz. Yatırımları kuzeye, size doğru yönlendiriyoruz’ dedi.
Biz 1. OSB’yi doldurduk 2.’yi yapmak istiyoruz. Burdur da aynı. Biz 250 hektarı doldurduk. 220 hektarlık için çalışma yapıyoruz. Burdur 90 hektarı doldurdu, 80 hektarlık bölge için çalışıyor. Toplamı 640 hektar. 5 sene içinde buralarda yer kalmayacak, yine yeni yerler arayacağız. Yeni yerler çok zor. Yerleşimi ayarlamak zor. Neden üç il tek organizede çalışmıyoruz? Antalya, kentin tarım, turizm niteliğini korumak için yeni OSB kurmak istemiyor ama sanayi istiyor tabii. O zaman üç ilin ortası bir yerde, örneğin Ağlasun’da, en az bin hektarlık bir alanda yapabiliriz. Genişleme alanı olan bir yerde büyüme olur. Antalya bizden iyi, Burdur bizden geri durumda, el ele büyüyebiliriz. Beraber büyümek istiyoruz. Ağlasun’da genişleme alanı var. Orası bizim 50 yıllık ihtiyacımızı karşılayabilir. Limana, yollara yakın, Burdur ilçesi ama bize de yakın. Bizde olsun diye bir ısrarımız yok. Antalya’ya çok yaklaşmamak gerekir, seralar, tarıma alanları başlıyor.
Bunun ötesi Antalya Borsa Başkanı Ali Çandır aradı ve ‘hayalimiz’ dedi. Akdeniz İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Ramazan Atılgan aradı, destek bildirdi. Bu konu iş dünyasında ortak bir fikir ve talep olarak gelişiyor.”
“Ajansa başvuru yaptık”
OSB’lere Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı izin veriyor. Bu konuda hazırlık başlamış ancak öncelik Akdeniz Kalkınma Ajansı’nda. Başdeğirmen, “Kalkınma Ajansı da üç ili kapsıyor. Oraya resmi bir başvuru yaptık. Ajans işin içinde olsun istiyoruz” dedi. Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç’le konu paylaşılmış, desteği istenmiş. Fakat asıl önemlisi bakanlık. Bakanlık mevcut statü dışı bir OSB fikrine nasıl bakar? “Bir dosya hazırlıyoruz, bakanlığa gidecek. Yer tespiti yapıp gitmeliyiz. Bu alanda hızlanmamız lazım. Ağlasun, Hazine arazisi. Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik aradı. Bu konu ciddi şekilde önemsendi, beraber neler yapabiliriz diye konuştuk. Yeri belirlemeden bakanlığa gitmek istemiyoruz. Yer belirleme için çalışmalara başladık” dedi Başdeğirmen. Şimdi atılacak adım Burdur Defterdarlığı ile Milli Emlak üzerinden bir arazi çalışması yapmak...
Mevzuat sorun çıkarır mı?
İllerde OSB kurulurken müteşebbis heyetlere genellikle valiler başkanlık ediyor. İş örgütlerinden temsilciler katılıyor. Bölgesel OSB’de 3 il söz konusu. Bu acaba yasal mevzuat açısından yeni bir düzenlemeyi gerektirir mi? “Gerektirmez” dedi Başdeğirmen, “Karma bir yapı olur. Hangi ilin valisinin başkanlığında olacak, kim başı olacak? Bunları aştığımızı düşünüyoruz. Kalkınma Ajansı’nda dönüşümlü başkanlık var. Müteşebbis heyette de böyle olabilir” diye konuştu. Şükrü Başdeğirmen, konuyu son olarak Isparta’da bir yerel TV’de canlı yayında dile getirmiş. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, yayına bağlanarak şu açıklamayı yapmış: “Antalya turizm ve tarımda öne çıkmış bir il. Antalya’nın sanayi şehri olması çok da mümkün değil. Bu fikri destekliyorum. Antalya’nın sanayiye ihtiyacı var. OSB sınırlarını doldurdu. Antalya Limanı’nın olması da büyük avantaj. Üç ilin kullanacağı ortak sanayi bölgesi illerin ilerlemesi için önemli. Bunun için ortak bir OSB’yi destekliyorum. Üç ilin ortak kalkınması için sinerjiyi yakaladığımıza inanıyoruz. Antalya’da OSB’nin sınırları artık daha fazla büyümez. Yatırımcı çok fazla geliyor. Biz yönlendiriyoruz.” Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik de basına yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirmiş: “Isparta, Burdur beraber büyüyecek. Biz bölgesel çalışmaların önemini biliyoruz. Bölgesel OSB 4- 5 yıldır konuşuyoruz. Antalya sanayileşmeyi bırakmalı. Isparta OSB’sini doldurdu. Biz ikinciyi yapıyoruz. Bu yıl içinde kalan 10 parsel tahsis edilmiş olur. Mutlaka bölgesel OSB gerekiyor.”