İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 1997 yılında ihaleyle satışı yapılan daha sonra açılan davalar nedeniyle 1999’dan bu yana tek bir çivi bile çakılmayan Dünya Ticaret Merkezi arsası TMSF’nin İstanbul’daki merkezinde geçen hafta ihaleye çıkarılmıştı. İhaleyi 80 milyon dolarlık teklifle Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Kayar’dan oluşan konsorsiyum kazandı.
Projeyi İzmirliler seçecek
Hürriyet'in haberine göre, ihalenin ardından konsorsiyum adına açıklama yapan Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak “İzmir’in merkezinde yer alacak bu proje için kentin sahiplerinin görüş ve destekleri çok önemli. Bu yüzden sürece onları da dahil edip hep birlikte kente yakışır bir proje ortaya çıkartmayı amaçlıyoruz. İzmirlilerin beklentilerini tam olarak anlamak amacıyla bir araştırma ve sosyal medya üzerinden anket yapılacaktır.” demişti. Satışın TMSF tarafından onaylanmasının ardından hummalı bir çalışmaya başlandı. Sancak üç yabancı iki yerli mimarlık firmasına proje hazırlatacaklarını sonra o projelerden seçtikleri 3 tanesini İzmirlilerin beğenisine sunacaklarını söylemişti. Hazırlanacak proje için ilk görüşme ünlü mimar Emre Arolat ile gerçekleştirildi. Mesut Sancak ve Emre Arolat Folkart Towers’da bir araya geldiler. Proje hazırlanması ile ilgili ön protokol yapan ikili mimari proje çalışmalarına başlandığı müjdesini verdiler. Folkart’ın İzmir’deki ilk projesi olan Folkart Narlıdere’nin ve Folkart Mavişehir’in de mimarı olan Arolat, Narlıdere projesiyle 2010 yılında “European Residential Property Awards“ (Avrupa Gayrimenkul Ödülleri) kapsamında en iyi mimari kategorisinde ödüle layık görülmüştü.
Varış noktası olacak
Emre Arolat Basmane Çukuru projesi için ”Kentin tam merkezindeki bu alanı ben gençliğimden beri biliyorum ve takip ediyorum. Bir yatırım unsuru olmasının yanında İzmir gibi aydınlık bir kente çok önemli katkılar yapabilecek çok zengin bir kamusal alan yaratmak mümkün. İzmir gibi büyük kentlerin bu anlamda karma projelere çok ihtiyacı var. Aslında bu projeler gerçek anlamda çevreci ve ekolojik nitelikleri de doğru olarak ele alındığında kentlerin hayatlarına pozitif katkılar sağlıyor. Burada oluşacak yoğunluğun iyi dağıtılması, çevredeki trafik etütlerinin iyi yapılması, oraya yaya ve araç giriş çıkışlarının doğru tanımlanması çok önemli. Proje bittikten sonra insanların sadece görmek için bile gidecekleri bir varış noktası haline geleceğini düşünüyorum. Umarım hepimizin gurur duyacağı bir projeyi ortaya çıkartırız” dedi.
Kültür sanat eğlencenin kalbi burada atacak
Mesut Sancak konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Amacımız İzmir yararına, tüm İzmirlilerin gurur duyacağı, kültür, sanat, eğlencenin kalbinin atacağı bir cazibe merkezi oluşturmaktır. Konsorsiyum olarak ortak fikrimiz buraya Türkiye’nin yüzük taşını yapmaktır. İzmir’e gelen herkesin mutlaka görmek isteyeceği bir proje geliştirmek istiyoruz. İlk görüşmemizi Emre Arolat ile gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde projeyi hazırlatmayı düşündüğümüz diğer mimarlarla da bağlantıya geçeceğiz. Sonuçta hayata geçecek projeye İzmirliler karar verecektir. Hatta anket sonuçları doğrultusunda adını da İzmirliler koyacaktır” dedi.