Başkan'a Mesaj Var



Yeni yılın ilk röportajını Yeni Asır TV'ye veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun açıklamaları ses getirdi. Yeni Asır Yazı İşleri Müdürü Nevzat Dönmez'in, "Kent ve Siyaset" programına konuk olan Başkan Kocaoğlu'nun, tepki gösterdiği Kordon İşadamları Derneği yönetimi, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yüksel Çakmur, Çöpe Karşı Sivil İnisiyatif Hareketi'nin öncülerinden Torbalı Ticaret Odası Meclis Başkanı Abdulvahap Olgun ve Turkuaz City'nin sahibi Berna Noyaner'den eleştirilere yanıt geldi. Öte yandan, Başkan Aziz Kocaoğlu, İnciraaltı'ndaki işletme sahiplerinin randevu talebini kabul edip dün Noyener'le görüştü. İşte Aziz Kocaoğlu'nun Yeni Asır TV'de söyledikleri ve bu sözlerine dün gelen cevaplar:

Yeni kent merkezi

Kocaoğlu: Yeni Kent Merkezi imar planlarının iptali için yeniden dava açan Sayın Büyükşehir Belediye eski Başkanı Yüksel Çakmur Karşıyaka'da oturuyor. Oturduğu evin zemini ile bugün planına dava açtığı yerin zemini arasında hiç fark yok. İnsaf etmeleri, bu kente zarar vermemeleri gerekir. Ben varsam her şey doğru, yoksam yanlış mantığını sağlıklı bulmuyorum.

Çakmur: Şu anda Sayın Başkan'ın açıklamaları ile ilgili olarak bir şey söylemek istemiyorum. Bu kadar ciddi ve önemli konularda, o şunu söyledi bu bunu söyledi demek yanlış. Bu konuları kişisel duruma sokmadan çok iyi düşünmek ona göre cevap vermek lazım. Bunlar bu kentin yüz yılını, iki yüz yılını hatta yüzyıllarını ilgilendirecek ciddi konular.

Birinci Kordon

Kocaoğlu: Kordon İş Adamları Derneği ile anlaşamadığımız 4 ana konu var. Bu konular nedeniyle hiç söylememeleri gereken sözler sarf ettiler. Bundan sonra onlarla görüşmem mümkün değil.

Şanlı: Eğer Birinci Kordon'da işletme sahipleri ile belediye arasında çözüme ulaşılmasında engel, bensem dernek başkanlığından istifa edip mekanımı da bir başkasına devretmeye hazırım. Hanutçuluk, apartman önlerinin ve diğer işyerlerinin önüne masa sandalye atılması ve yüksek sesle müzik dinlenmesi konularında haklı. Ancak tenteler konusunda bizce haklı değil. Daha önce tentelerin yanlardan ve önlerden 80 santim aşağı indirilmesine ilişkin talebi Büyükşehir Belediye Meclisi ihtisas komisyonu üyeleri Kordon'a gelerek yerinde inceledi ve bize hak verdi. Fakat daha sonra mecliste talebimiz ret edildi. Komisyon üyelerinin hazırladığı raporlar hiç açıklanmadı. Komisyonlarda görev alan meclis üyeleri de bu konu hakkında hiç konuşmadı. Onlara da bu konu hakkında ne düşünüyorlar sormak lazım. Kordon'da yürürlükte olan yönetmelik, 10 yıl önce yapıldı. O yönetmelik yapılırken ne buradaki işletme sahiplerine ne de apartman sakinlerine sorulmamış. Biz bu yönetmeliği günümüz şartlarına göre yeniden oluşturulmasını teklif ediyoruz. Kocaoğlu, 'Konu hakkında anket yapalım' dedi. Buyursun sayın başkan İzmirlilerle birlikte anket yapsın. Konak ve Gündoğdu meydanlarına sandık konsun ve halka sorulsun. Eğer burada bizim hayata geçirmeyi öngördüğümüz uygulama dünyanın hiçbir yerinde yoksa, Birinci Kordon'un arka sokaklarında da yoksa, 'Biz hatalıyız' der çekiliriz.

Torbalı katı atık bertaraf tesisi

Kocaoğlu: Torbalı Taşkesik mevkiini tüm kurumlarla birlikte olumlu görüşlerini alarak bulduk. Biz oraya gitmek istemeyiz ama başka yer bulamadığımız ve burası uygun görüldüğü için bölgeyle ilgili ÇED sürecini başlattık. Yer arayışlarımız da sürüyor. Ama Taşkesik'te arkadaşların gösterdiği 'dinlemeden istemeyiz' mantığını da doğru bulmuyorum. Bu çöp, ama üç ama beş yere gidecek. Bu çöp İzmir'in, İzmir'de yaşayanların çöpü. Bir yerde halledip geriye dönüştüreceğiz. Çöp kesinlikle insanları ve çevreyi rahatsız etmeyecek. Bunun garantisini veriyorum

Olgun: Kocaoğlu'nun, 'Bizi dinlemeden, istemeyiz dediler' şeklinde açıklama yaparken gerçekleri yansıtmadı. Tam tersine, kendisi İzmir'in tüm çöpünü burada depolamak gibi ciddi bir projede hiç kimseye danışmadı. İlçedeki yetkililer ve halk, bu projeden ÇED sürecinde haberdar oldu. Kocaoğlu, 6 yıldır yer arayışında. Torbalı için karar 3 yıl önce alındı ama kendisi Taşkesikliler'e bunu anlatmaya ancak 6 ay önce geldi. Bunun adı 'Ben yaptım, oldu' mantığıdır. Öyle ki 29 Mart yerel seçimlerinden önce Yazıbaşı beldesinde kendisine çöpün Torbalı'ya geleceğiyle ilgili söylentiler olduğunu aktaran vatandaşlara, 'Kesinlikle öyle bir şey yok. Yalan söylüyorlar. Çöp, Torbalı'ya gelmeyecek' demiştir. Seçimden önce çöpü vatandaşlardan gizleyen Büyükşehir, seçimden sonra kamyonların rotasını Torbalı'ya çevirmiştir. Hukuki zeminde ve eylemlerimizle ilçemizin çöpe terk edilmesine göz yummayacağız. Kocaoğlu'nun açıklamalarını hayret ve üzüntü ile takip ediyoruz. Büyükşehir, Taşkesik'e çöpü gizli ve dayatma ile getirmiştir. Diğer ilçelerin tepkisinden çekindikleri için çöpü bize reva görenler tarihi bir yanlışa imza atıyor. Vicdan sahibi hiç kimse böyle bir doğa harikasına kıyamaz. Bölgede su kaynaklarından, keklik üreme alanlarına varıncaya kadar birçok doğal yer var. Organik tarımın yapıldığı, 50 bin zeytin ağacının bulunduğu bir bölgede çöp tesisi kurmaya karar verenler bölgenin geleceğini hesaba katmalı. Torbalı'nın kaderini İzmir'de masa başından çizdiler. Bu projeye izin vermeyeceğiz

İnciraltı planları

Kocaoğlu: İnciraltı'ndaki işletmelerin yüzde 99'u yasal açıdan sıkıntılı. Biz burasının planları yapılıp arsalara imar verilinceye kadar vatandaşları mümkün olduğunca sıkmayalım istedik. Ama, haklı olarak Turizm Bakanlığı, Anıtlar Kurulu aracılığı ile bize, doğal SİT alanı üzerinde kalan kaçak yapıların yıkılması için yazı gönderdi. Bu yazıyı yok sayamayız. Benim gönlümün istediği İnciraltı'nda herkesin arsası planlansın, ederini bulsun, imarına kavuşsun. İsteyen imar planına uygun bina yapsın isteyen kat karşılığı versin ne yapacaksa yapsın. İnciraltı esnafının randevu talebini olumlu karşılıyorum.

Noyaner: Kocaoğlu'yla olumlu bir görüşme yaptım. Kendisine, bölge ve işletmecisi olduğum mekan ile ilgili sıkıntıları aktardım. Bölge ile ilgili birçok çözüm olanağı olduğunu belirttim. Sayın Kocaoğlu da burada yapılabilecek şeylerin bulunması halinde gerekli yardımı yapabileceğini söyledi. Biz işletmeciler ile sayın başkanımızın hassasiyetlerinin benzer olduğunu ve asıl olanın burada istihdam yaratan tesislerin yasal sınırlar içerisinde kalmak kaydı ile korunması gerektiği konusunda kendisiyle mutabakata vardığımızı söyleyebilirim. Başkanımızı herhangi bir sıkıntıya sokmadan, hukuki zeminde her türlü girişimde bulunacağımızı söyledim. Burada sorunu çözmek için bizlerin yapması gerekenler olduğu kadar, belediyenin yapması gereken girişimler de olduğu konusunda sayın başkanımıza bilgi verdim. Sayın Kocaoğlu'nun gösterdiği bu hassasiyet ile buradaki sorunun çözümünün mümkün olacağına inanıyorum.