Başkan Topbaş ve Bayraktar’dan Konut Fırsatçılarına Ortak Tavır



İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesine ilişkin protokolün imza törende konuşan Başkan Kadir Topbaş, Büyükşehir Belediyesi’nin TOKİ ile yürüttüğü konut projelerinin çok başarılı geçtiğini söyledi. Son dönemde inşaat sektöründe batakçıların ve haksız kazanç elde etmek isteyenlerin çıktığını belirten Başkan Topbaş, çimentoya yapılan zamların demir ve hazır betondaki durumun inşaatların bir bölümünün hamlesini geri tutmak zorunda bıraktığını kaydetti.

Ulaşım yatırımları hız kesmeden devam
“KİPTAŞ’ın 12 bin konutluk yatırımı çimento, demir ve diğer inşaat malzemelerindeki spekülatif artışa bağlı olarak, gerekirse bir tavır olarak gözden geçirebiliriz. Böyle sıkıntılı anları fırsat bilmeye çalışanlara müsamaha göstermeyiz.” diyen Kadir Topbaş, ulaşım yatırımlarının hız kesmeden devam ettiğini de kaydetti.

Benzer bir durumun kışın karla mücadele çalışmalarında tuz ve solüsyon stokları azaldığında yaşadıklarını ve o dönem tuz ve solüsyon buldukları bazı firmaların fahiş fiyatlar çektiklerini hatırlatan Topbaş, “Şimdi biz tuzumuzu, solisyonumuzu alıyoruz. Genel Sekreter'ime talimat verdim. O gün bize yanlış yapanlardan, yazın alırken yarı fiyatına alacaksın. Yoksa almayacaksın. Böyle sıkıntılı anları, dayanışma gerektiği zamanları fırsat bilmeye çalışanlara müsamaha gösteremeyiz. Bu tavrı net koymalıyız” diye konuştu.

TOKİ’nin yapımını durdurduğu 130 bin inşaatın inşaat sektörü istihdam ve ülke ekonomisi açısından önemli olduğunu dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı, şunları kaydetti; “Bir genelleme yapmayacağım ama iki üç firmanın tutumu, ciddi sıkıntılar ve müteahhitleri iflasın eşiğine getirdi. Taahhüt etmiş, kurum daha fazlasını veremiyor. Demir 650 YTL’den 1200 YTL’ye nasıl çıkar. Ne oldu yani demir cevheri mi bitti bu ülkenin. Bu kadar zam olmaması lazım. Meyve sebze fiyatlarının kar yağışından etkilenmemesi lazım. Günahtır yazıktır. Her şey hak edilerek edinilmeli. Hak edilmeden alınanlar hayır getirmez.”

Erdoğan Bayraktar; “TOKİ 2006 hedeflerini tutturdu”
Saraçhane Belediye Sarayı’nda gerçekleşen toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar da inşaat malzemelerine yapılan zamları serbest piyasa ekonomisiyle bağdaştırmadığını belirterek, “Biz kendimizi çek etmek, durmak, piyasanın dinmesini beklemek ve bundan sonra bu atağı devam ettirmek niyetindeyiz” dedi.

İnşaat sektöründeki fiyat artışlarının Türkiye’deki enflasyon oranıyla eşdeğer olarak artmasını beklediklerini dile getiren Erdoğan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu zamları biz serbest piyasa ekonomisiyle bağdaştırmıyoruz. Bunlara serbest piyasa ekonomisinin gerekleridir diyenlerin niyetlerinden şüphe ediyoruz. Türkiye’deki ve dünyadaki mesken anlayışı, konut anlayışı değişmiştir. Pırıl pırıl, yeşil alaları, parkları, bahçeleri olan sağlam konutlarda oturmak artık insanlık hakkıdır. İnsanlar artık eskisi gibi başını sokacak delik aramamakta, çöküntü alanlarından uzak, güvenli bölgelerde, her türlü modern hayatın gerektirdiği donatılarla bezenmiş mekanlarda yaşamak istemektedirler. Dünya ile bütünleşme gayreti içinde olan, AB’ye girmeye çalışan Türkiye’nin de böyle bir atağı var. Hükümetimizin, devletimizin böyle bir atağı var. Bu gayret içerisindeyiz. Fiyatlardaki aşırı zamlanma, TOKİ’nin bu gayretini vurdu. Biz bunun için kendimizi bir çek etmek, durmak, piyasanın dinmesini beklemek ve bundan sonra da bu atağı devam ettirmek niyetindeyiz.”

TOKİ 2006’daki 200 bin konut hedefini yakaladığını, şu anda 508 şantiyede 195 bin konut, 220 ilköğretim okulu, lise ve anaokulu ile diğer sosyal donatı alanlarıyla ilgili hedefleri de yakalamış durumda olduklarını ifade eden Bayraktar, konut üretiminde bu sene 215 bin rakamını, 2007 yılı sonuna kadar da 250 bin rakamını aşacaklarını kaydetti.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, “Bunların da büyük bir kısmını halkımıza bitirip teslim edeceğiz. Ama bu fiyat artışları bizi zora soktu, müteahhidimizi zora soktu. İyi niyetli, çalışkan, dürüst, bu ülkenin ihtiyacı olan müteahhitleri bizim kalkındırmamız lazım. Bunları zarar ettirmek bizim hakkımız değil. Ama biz de devletin kanunları doğrultusunda aşırı istenilen bu fiyatları veremiyoruz” dedi.

İlk başta çimentoda yokluk yaşandığını, arkasından zam geldiğini dile getiren Erdoğan Bayraktar, “Ama şimdi çimentonun zammı ehven-i şer kaldı. Demirdeki zam 650 YTL’den 1200 YTL’ye fırladı. Kule, vinç, işçilik, alçı, alçıpan, kablo fiyatlarında, aklınıza ne gelirse hepsinin fiyatlarında ciddi sıkıntı oldu. Bunun dinmesi lazım. Ama biz şundan da mutluyuz. Türkiye’de konut-inşaat sektörünün bu çerçevede yetişmekte olduğunu ve böyle krizleri nasıl atlatması gerektiğini de gördü. Bizim için dalgalara karşı direnmeyi ve neler yapmamız gerektiğini gördük. Bu bizi pişiriyor. Önümüzdeki yol haritasını seçmede bize daha iyi davranma kabiliyeti kazandırıyor. Ara elemanlarımızı, müteahhitlerimizi, bizleri güçlendiriyor. Biz bu dalgayı çok rahat atlatacağız. TOKİ’nin mali yapısı, sistemi çok güçlü. Bütün arkadaşlarımız yeni doğan bebeğe anası nasıl sarılmışsa, işine öyle sarılmıştır. Bu çerçevede bu çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ama biz piyasa dinsin diye bu hareketi yaptık, bekleyeceğiz.”