Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İstanbul İl Başkanlığı’nın yerel yönetimlerin hizmetlerini tanıtmak amacıyla düzenlediği ilk “Hizmet Yerinde Görülür / Gidelim Görelim” toplantısı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını hızla sürdürdüğü Kağıthane-Piyalepaşa Tünel Yolu’nda yapıldı. Tünel yolun içinde düzenlenen törene Başkan Kadir Topbaş’ın yanı sıra, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ile belediye bürokratları ve çok sayıda parti yöneticisi katıldı. Toplantı için İETT Kağıthane Garajı’nda buluşan katılımcılar, Kağıthane-Piyalepaşa Tünel Yolu şantiyesine gittiler. Başkan Kadir Topbaş da makam otomobilini kullanarak tünel yolun içinde araçla kısa bir tur attı.
3.5 yılda yapılan 16 milyar YTL’lik yatırımın 8.7 milyarı ulaşıma…
Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un ulaşım sorununun çözümlerini bulduklarını ve bir bir hayata geçirdiklerini belirterek, “3,5 yılda İstanbul’a 16 milyar YTL yatırım yaptık. Bunun 8,7 milyarını ulaşıma harcadık. 2008 yılında ulaşıma 2 milyar YTL daha kaynak ayırdık. Dönem sonuna kadar 22 milyar YTL yatırım yapacağız. Yatırımlarımızda 1360 şantiyenin 732’sini tamamladık” dedi.
Tünel yollarla 400 bin araç yeraltına alınacak…
İnşaatı devam eden Piyalepaşa Kağıthane Tünelini, 2008 yılının Haziran ayında hizmete açmayı hedeflediklerini dile getiren Kadir Topbaş, eş zamanlı yapılan tünellerden Kağıthane-Piyalepaşa'nın uzunluğunun gidiş 1585, geliş 1586 metre, Bomonti-Dolmabahçe'nin ise gidiş 2 bin 340, geliş 2 bin 351 metre olduğunu kaydetti. Toplam olarak yaklaşık 7 bin 850 metre tünel yol yaptıklarını ve bunun maliyetinin 250 milyon YTL’yi bulduğunu anlatan Başkan Topbaş, “Hedefimiz, Piyalepaşa-Kağıthane tünelini 2008’in Haziran ayında hizmete sokmak. Planlanan tüm tüneller bittiği zaman İstanbul’daki araçların 400 bini yeraltında hareket ediyor olacak ve böylece trafikte rahatlama yaşanacak” diye konuştu.
Toplam 33 adet tünel yol yapılacağını ve bunlardan 14’ünün projesinin bittiğini hatırlatan Topbaş, İstanbul’da kent içi erişimi sağlamak ve trafiği rahat hale getirmek için çalışmaların süratli bir şekilde sürdürüldüğünü ifade ederek, “2023 yılında İstanbul'da 500 kilometrenin üzerinde metroya ulaşacağız. Böylece şehir içinde istediğiniz noktadan her yere metroyla gidebileceksiniz. Silivri'den kalkan bir yurttaşımız rahatlıkla Beykoz’a metroyla gidebilecek” şeklinde konuştu.
Ulaşımda ‘Elektronik Bilet’ ve ‘Kent Kart’ dönemi başlıyor…
“Tek Bilet uygulamamızla toplu taşımayı tercih eden vatandaşların sayısı arttı” diyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, vatandaşların toplu ulaşımı tercih etmelerini sağlamanın yolunun, kaliteli, hızlı, güvenli bir ulaşım ağı kurmaktan geçtiğine dikkati çekti. Bu amaçla tek bilet uygulamasını başlattıklarını, yakında ‘Beşi Bir Yerde’ denilen elektronik bileti, daha sonra da ‘Kent Kart’ uygulamasına geçeceklerini anlatan Başkan Kadir Topbaş, bunun hazırlıklarının yapıldığını kaydetti.
Sirkeci-Harem arasında hızlı arabalı vapur ile köprü kuruluyor…
Sirkeci-Harem arasında hızlı arabalı vapurlardan ilkinin 11 Aralık'ta devreye gireceğini müjdeleyen Kadir Topbaş, Türk mühendislerinin marifetiyle yapılan yerli üretim hızlı vapurların tamamının hizmete girmesiyle Sirkeci-Harem hattında taşınan araç sayısının 2.5 milyondan 11.5 milyona çıkacağını belirtti. Başkan Topbaş, “Bu adeta yarım bir köprü anlamına geliyor” dedi.
Hedef olimpiyatlar ve turizm, finans merkezi İstanbul…
İstanbul’u dünyanın sermaye ve iş piyasasının yönetim merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini ve bu hedef için hazırladıklarını vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, “İstanbul dönemimizde kongre turizminde dünyada 49. sıradan 17. sıraya yükseldi. Bu büyük bir başarıdır. Avrupa’da ilk beşe, dünyada ilk 10’a girmeyi hedefliyoruz. Hedefimizi büyük tutuyoruz ve gerçekleştireceğiz. Hedefimiz İstanbul’u turizm, ticaret, finans, moda, kültür ve sanat merkezi haline getirmek” diye konuştu.
İstanbul'da 2010 yılına kadar dünya çapında birçok spor, kültür organizasyonları ile kongrelerin düzenleneceğini belirten Başkan Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü; “İstanbul’da 2009 yılında UEFA Kupası Finali, Dünya Su Forumu, IMF Dünya Bankası Kongresi, 2010’da Avrupa Kültür Başkenti ve Dünya Basketbol Şampiyonası, 2012’de de Dünya Salon Atletizm Şampiyonası gibi çok önemli etkinlikler gerçekleştirilecek. Büyük hedefimiz ise 2020 olimpiyatlarını İstanbul’a almaktır.”
İl Başkanı Aziz Babuşçu; “İstanbul’a sevda ile hizmet ediliyor…”
AK Parti İl Başkanı Aziz Babuşçu da AK Parti’li yerel yöneticilerin İstanbul’a sevdalı bir şekilde hizmet ettiğini belirterek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin projelerinin toplumun tüm kesimleri tarafından bilinmesi amacıyla böyle bir toplantı düzenlediklerini söyledi. Bu toplantılarda AK Parti vizyonunu ortaya koymak ve yerel kalkınmayı masaya yatırmak istediklerini belirten İl Başkanı Aziz Babuşçu, “AK Parti ile siyaset ve millet ortak bir iradede birleşti. Özellikle belediyecilik anlamında çok büyük hizmetlere imza atılıyor. Fakat bunu duyurmanın sıkıntısını yaşıyoruz. Amacı yerel hizmetleri duyurmak olan bu toplantılar devam edecek” dedi.
Şahenk; “Maalesef İstanbul’daki güzel hizmetlerden ben de haberdar değilim”
“İstanbul'da yaşamak bana heyecan veriyor diyen Doğuş Holding Yönetim Kurulu Ferit Şahenk ise, ulaşımın önemli olduğunu, ancak iletişimin daha önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu; “Ankara'da büyümüş daha sonra İstanbul'a taşınmış çok yeni bir İstanbullu olarak, Türkiye'yi ve dünyayı gezen bir işadamı olarak maalesef bu güzel projelerden haberdar olmadığımı duyduğum için Sayın Başkanıma cehaletimden dolayı özür diledim. Türkiye’nin son beş yılda kat ettiği yolun tartışılmaz. İstanbul'da yaşayan, çocuğunu bu kentte okula gönderen, bu şehrin bir mensubu olarak burada yaşamaktan heyecan ve onur duyuyorum, geleceğe ümitle bakıyorum.”
İstanbulluların ulaşım sorununu çözümünde yardımcı olacağına inandığını dile getiren Ferit Şahenk, “İstanbul’da bugün trafik sıkıntısı varsa bu projeler bittiğinde bu sıkıntılar bir ölçüde çözülecek. Bunu görerek yeni projelerin hayata geçirilmesi kaçınılmaz bir gerçektir. Zaman zaman hepimiz sevmediğimiz, istemediğimiz şeyleri yaşayabiliriz. Ama bunlar eğer şehrimizin geleceği için çözümler getiriyorsa, ekonomik faaliyetler açısından şehrimiz bundan yararlanabilecekse bunlara hep birlikte severek katlanmak zorundayız. İstanbul’da ulaşım alanında yapılan tüm bu çalışmalarla kısa sürede daha yüksek bir refah seviyesine ulaşacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
İstanbul’un dünyanın finans ve kongre merkezleri arasına girmeye başladığını kaydeden Şahenk, yabancı yatırımcıların ulaşım sorununu çözmüş kentlerde ofis açtığını, yatırım yaptığını kaydetti. Şahenk, 3. köprüyle ilgili bir soruyu da “İçinden su geçen birçok şehre baktığımızda köprülerin ikiden fazla olduğunu ve bu yolla dar boğazların aşılması yoluna gidildiği görülmektedir. Böyle bir iki kıta bağlantısının özellikle Avrupa ile Ortadoğu ve Asya arasındaki kara taşımacılığı dikkate alındığında ne kadar önemli olduğu ortaya çıkacaktır” şeklinde cevapladı.