Başkan Topbaş: İstanbul’da Daha Fazla Nüfus İstemiyoruz
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İMP’de düzenlediği “Riva Özel Proje Alanı” tanıtım toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Başkan Kadir Topbaş, “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi” ile İstanbul’un nüfusunun 12 milyon 573 bin 836 bin olarak tespit edildiğinin hatırlatılması üzerine, “Nüfus artışı hesaba katıldığında 2045-2050 yıllarına kadar Türkiye nüfusunun 95-100 milyonlara kadar varacağı ve o tarihten sonra durağan hale gelip geriye doğru gideceği söyleniyor. Böyle baktığınız zaman, İstanbul Türkiye’nin beşte biri gibi kabul edilince 20 milyonlar gözüküyor, ama İstanbul 20 milyonu kaldırmaz” dedi.
İstanbul’un nüfusunu gelecekte de 16-17 milyonda tutmayı hedeflediklerini belirten Başkan Topbaş, “Bunun için İstanbul’un planlarını Marmara Bölgesi ölçeğinde hazırlıyoruz. Planlarda yeni eşikler oluşturarak, İstanbul’a finans, kongre ve fuar merkezi olma özelliği gibi işlevler yüklemeyi ve şehrin sanayiden biraz daha geri çekilmiş bir hale gelmesini hedefliyoruz” diye konuştu.
“Biz nüfusumuz çok olsun gibi bir yarışta değiliz. Nüfusumuzun çok olması bize çok şeyler kazandırmaz, hatta bir o kadarda işimizi zorlaştırır” diyen Kadir Topbaş, nüfus hesapları yapılırken İstanbul’da turizmin ve günlük hareketliliğin de hesaba katılması gerektiğine dikkat çekti. Çevre illerden veya turizm amaçlı gelen gidenler hesaba katıldığında İstanbul’da günlük insan hareketliliğinin çok fazla olduğunu ifade eden Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;
“İstanbul’un nüfusu küçümsenmeyecek kadar fazla, daha fazla nüfus almak istemiyoruz. Yaptığımız plan çalışmalarında görülüyor ki, şehrimiz birkaç milyon nüfus daha taşıyabilir, ondan sonra tıkanabilir. Marmara bölgesi ölçeğinde yaptığımız plan çalışmalarında İstanbul’un 16-17 milyonu bulması ve artık onun ötesine geçmemesini öngörüyoruz. Nüfus artışı hesaba katıldığında Türkiye nüfusunun 2045-2050 yıllarına kadar 95-100 milyonlara kadar varacağı ve o tarihten sonra durağan hale gelip geriye doğru gideceği söyleniyor. İstanbul’u Türkiye’nin 5’te 1’i gibi kabul edersek, 20 milyonlar gözükmekte. Ama 20 milyonu İstanbul kaldırmaz. İstanbul dışında bazı eşikler oluşturarak şehrimizin nüfusunu 20 milyonun altında tutmaya çalışıyoruz. İstanbul, daha nitelikli işgücünün çalıştığı, bir finans, kongre, fuarlar ve turizm olma yolunda hızla ilerliyor.”
Öte yandan, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yürüttüğü ve Türkiye'de ilk kez yapılan 'Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ tamamlandı. Çalışmayla vatandaşlar evlerine hapsolmadan tek tek sayıldı. Bu sistem sayesinde yıllarca İstanbul’un nüfusu hakkında yapılan yorumlara da bir son verildi. TÜİK tarafından yapılan sayım sisteminin sonucunda İstanbul’un nüfusu 12 Milyon 573 bin 836 olarak belirlendi.
Buna göre İstanbul’un en kalabalık ilçesi 1 milyon 13 bin 48 kişi ile Gaziosmanpaşa olurken, onu sırasıyla 897 bin 260 ile Ümraniye, 785 bin 392 ile Küçükçekmece ve 744 bin 670 kişi ile Kadıköy takip ediyor. İstanbul’un en fazla nüfusu olan Gaziosmanpaşa ilçesi Türkiye genelindeki 66 ili solladı. İstanbul genelinde 32 ilçe 41 belde ve 172 köy genelinde yapılan sayımlar sonucunda kent nüfusunun 12 Milyon 573 bin 836 olduğu belirlendi.