Başka Bir Sulukule Mümkün!



Sınır Tanımayan Otonom Plancılar (STOP) tarafından hazırlanan "Sulukule Toplumsal Gelişme – Ekonomik Kalkınma Planı ve Mekansal Gelişme Stratejileri" adlı proje, Yıldız Teknik Üniversitesi Alpay Aşkun Salonu’nda, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, akademisyenler ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda tanıtıldı.

Sulukule Onaylı Avan Projesi’nin, revizyon aşamasına girmesiyle, tüm taraflar arasında bir uzlaşma sürecini yeniden başlatma amacıyla hazırlanan proje, 17 şehir plancısı, 12 mimar, iki gazeteci ve iki işletme mezunu tarafından hazırlandı. Mevcut projenin en çok eleştirilen taraflarından biri olan sosyal dokunun göz ardı edilmesi, STOP tarafından önerilen yeni projede en önemli unsur olarak ele alındı. Bu noktadan yola çıkan platform üyeleri, "insana değen bir proje"nin mümkün olduğunu kanıtlamayı amaçladılar.

Toplantıda projeyi tanıtan Yrd. Doç. Dr. Erbatur Çavuşoğlu, "Gönüllülüğün unutulduğu bir dönemde, bazen sabahlara kadar çalışıp başka bir Sulukule’nin mümkün olduğunu kanıtlamaya çalıştık. Sulukule için çok geç olmadan, bir an durup düşünmenin gerekliliğini gördük ve bu projeyi ürettik" dedi.

"Sulukule Toplumsal Gelişme – Ekonomik Kalkınma Planı ve Mekansal Gelişme Stratejileri" adlı projenin Sulukule’deki yaşam şartlarını iyileştirmeyi ve kültürel dokuyu korumayı hedeflediğini belirten Çavuşoğlu, Sulukule halkını yoksul duruma düşüren sebeplerin ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. Çavuşoğlu, "Tarihi Yarımada’nın kozmopolit ve çok kültürlü yapısını sembolize eden bir yer olarak gördüğümüz Sulukule için ütopik değil, uygulanabilir bir proje hazırlamayı hedefledik. Parsel, bina ve konut birimlerini belirleyip, hak sahipliği ve metrekare tespiti yaptık. Mal sahiplerinin yanı sıra kiracıları da hak sahibi olarak gösterdik. Yerel ekonomik kalkınma modelleri geliştirdik. Mahalleliyi yerinden etmeyen bir çözümden bahsettik" dedi.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir: "Sonradan hak iddia edenler muhatabımız değil"

Toplantıda eleştirilere yanıt veren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ise diyaloga açık olduklarını belirterek, "Uygulama sırasında yaptığımız yanlışlar elbette olmuştur ama gerek üniversitelerin gerekse sivil toplum kuruluşlarının elini taşın altına sokması gerek" dedi. Projenin uygulaması sırasında bölgenin rant aracı haline getirildiğini de vurgulayan Demir, "Her yerden insanlar gelip burada hak sahibi olduklarını iddia ediyorlar. Projeye başlarken bizim tespit ettiğimiz 650 ev ve 45 dükkân var. Bunun dışında hiç kimseye hak vermemiz mümkün değil" şeklinde konuştu.

Toplantıya dinleyici olarak katılan Sulukule sakinleri ise söz alarak, bölgede hırsızlık olaylarının arttığını ve kendilerini güvende hissetmediklerini söylediler.

Projenin yaklaşımı ve amacı

STOP tarafından hazırlanan alternatif projede Sulukule’deki iyileştirme, bir sağlıklılaştırma süreci olarak ele alınıyor; hak sahipliği, barınma hakkı temelinde ve kamu yararına odaklanarak tanımlanıyor, bütün müdahaleler yerinde çözümler üzerinden kurgulanıyor. Proje, yerel topluluğu mağdur etmeden, Sulukule’yi İstanbul’a yeniden kazandıran bir ortak aklı olanaklı kılmak suretiyle, barışçıl bir model geliştirmeyi ve bu model çerçevesinde toplumsal gelişme ve iktisadi kalkınmayı da sağlayacak bir mekansal gelişme stratejisi geliştirmeyi amaçlıyor. Projenin beş temel ilkesi var: Yaşanabilirlik, katılımcılık, kullanım değeri, hakçalık ve yaşama kültürü.