Başbakan'ın İki Çılgın Projesi



Gazeteci Hıncal Uluç dünkü (23 Eylül 2010) köşesinde, Başbakan Erdoğan’ın İstanbul için iki çılgın proje hazırladığını yazdı. Başbakan’la telefonla görüşen Uluç, yazısında, bu çılgın projeyi şu kelimelerle anlattı: “İstanbul konusunda bugüne dek duyduğum en çılgın proje... Biri bana ‘Bin proje say’ dese, bin gün izin verse, aklıma gelmez. Öyle çılgın...”

Ancak Uluç, Başbakan’a söz verdiği için bu projenin ne olduğunu açıklamayacağını yazdı, sadece “Bu proje, TV canlı yayınında Türk ve dünya kamuoyuna açıklanmalı” dedi.
Bu yazı üzerine Başbakan’ın İstanbul için düşündüğü ‘çılgın proje’nin ne olabileceği sorusu akıllara geldi. Bunun yanıtı, İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın bir süre önce Habertürk TV’de anlattığı iki proje olabilir mi? Topbaş, Habertürk TV’de Ceren Akdağ Şahin’in programında şu iki projeden söz etmişti:

Teleferik projesi

“İstanbul için iki önemli projemiz var. İlki teleferik projesi. İki yakayı teleferikle birleştirmeyi düşünüyoruz.”

Yapay adalar

“İkincisi ise, İstanbul’un her iki yakasında ada inşa etme projesi, Ada projeleriyle ilgili olarak üniversitelerden görüş istedik, çalışmalarda bulunduk. Bu adalardan birini Küçükçekmece kumsalının dışına yapmayı düşünüyoruz. Diğerini de Maltepe ile Kartal arasına. Büyük adalar olacak. Eğlence ve aktivite adası. Her şeyi içinde olan, toplantıların, mitinglerin yapılabileceği adalar olacak. Çocuklar için de etkinlikler bulunacak. Dubai’deki gibi değil. içinde aktivite merkezinin yer alacağı adalar olacak.” Topbaş’ın anlattığı “Yapay ada” projesi, Başbakan Erdoğan’ın benzer sözlerini de akıllara getirdi. Erdoğan, geçtiğimiz dönemde Dubai’ye yaptığı bir ziyaretten dönerken, uçaktaki gazetecilere, Dubai’nin ünlü Palmiye Adası’nın turizm ve eğlence merkezi olarak sağladığı katkıyı dile getirmişti. Erdoğan, “Denizi doldurmak, yeni fırsatlar yaratıyor” diyerek Palmiye projesini övmüştü.

İstanbul’da lale ada

Tüm bu ipuçları ve Hıncal Uluç’un, “çılgın proje”yi överken, dünya kamuoyuna anlatılmasına dikkat çekmesi, akla Dubai benzeri bir projenin İstanbul’a düşünüldüğünü getirdi. Eğer bu proje İstanbul’da, Dubai’de olduğu gibi palmiye şekli yerine “lale” veya herhangi bir başka Türk motifi gibi gerçekleştirilirse, böyle bir yatırımın dünya çapında olacağı açık.