Başbakan’ın ‘Çamur Bulamadığı’ İstanbul’da Melek Toprak Altında...



Yerel seçim öncesi Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, İstanbul’daki rakiplerine, “Romen Diyojen gibi mercekle çamur arıyorlar ama bulamazlar” diye seslendiği İstanbul, dün güne metropollüğünden utandıran bir ‘yağmur’ manzarasıyla başladı. Yağmur nedeniyle çöken istinat duvarı, Seyrantepe’de bir gecekonduyu yıktı. Evin sahibi, olaydan az önce evden çıkıp Kağıthane Belediyesi’ne, “Evimiz yıkılacak, yardım edin” demeye gitmişti. Ancak döndüğünde, gecekondu yerle bir olmuş, içinde uyuyan 14 yaşındaki torunu Melek ölmüştü.

‘Okula gidecektim’

İstanbul’da şiddetli yağmur sonrası sık sık yaşanan bir trajedi, dün sabah 08.00 sıralarında Kâğıthane ilçesine bağlı Seyrantepe Barbaros Caddesi Yeşilce Mahallesi’nde tekrarlandı. 20 yıllık tek katlı evin sahibi babaanne Zeynep Saime Çapkan, daha önce defalarca yaptığı gibi, evin tehlikede olduğunu söyleyip yardım istemek için belediyeye gitmişti. Tamirci baba Saim, anne Kezban, çocukları 14 yaşındaki Melek, 18 yaşındaki Murat, 15 yaşındaki Zeynep, sekiz yaşındaki Saime ve dokuz yaşındaki Merve evdeydi. Toprağın iyice yumuşamasıyla binayı koruyan duvar çatıyı da yıkıp üstlerine düştü.

Komşular hemen yardıma koştu. Ancak otistik  olan 14 yaşındaki Melek uykuda yakalandığı göçükte anında  öldü. Diğerleri çamur içinde, yaralı halde çıkarıldı. Yara almadan kurtulan Merve Çapkan, olayı “Okula gitmek için hazırlanıyordum. Annem de kahvaltı hazırlıyordu. Birden çatı üzerimize çöktü” diye anlattı.

Yakın komşu Mehmet Beşir Kılıçlı, ilk yardıma koşanlardandı: “Ses duyunca koşup dışarı çıktım. Herkes bağırıyor, ağlıyordu. Toprağın altından çocukları çıkardım. Gelip kimse hiçbir şey yapmıyor. İtfaiye belediyeye kalmış olsa belki hepsi ölürdü.” Kılıçlı, belediye görevlilerinin daha önceki başvuruları üzerine gelip evi incelediğini, ancak bölgenin fiziksel olarak çalışmaya mümkün olmadığını söyleyerek gittiklerini belirtti.

200 hane tehdit altında

Evi yıkılmasın diye günlerdir belediyeden yardım isteyen Zeynep Saime Çapkan, dönüşte faciayı görünce sinir krizi geçirdi. Ancak bu korku yalnızca Çapkan ailesinin başında değil. ‘Geri dönüşüm’ kapsamındaki bölgede yaklaşık 200 hane halkı gecekondularında her an toprak kayması tehdidi altında.

Yıkılan evi incelemeye gelen Kâğıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, olaya çok üzüldüğünü söylerken, Radikal muhabiri ve gecekondu sahipleriyle arasında şu konuşmalar geçti:

Fazlı Kılıç: Hemen önlem aldık. Dört gecekonduyu mühürledik. Evsiz kalan ailenin yeni tutacakları evin kirasını da karşılayacağız.
Radikal: Çöken istinat duvarı mı?
Fazlı Kılıç: Hayır, kendi yaptıkları duvar yıkıldı.
Radikal: Belediye istinat duvarı yaptırmıyor mu?
Fazlı Kılıç: Yeşil alan efendim, öyle bir şey yapmak söz konusu değil.
Radikal: Ev sahibinin belediyeye dört kez müracaat ettiği doğru mu?
Fazlı Kılıç: Ben her gün 08.00’de vatandaşla mutlaka görüşürüm. Neden bize ulaşılmadı bilmiyorum. 2004’ten beri bölgeyi ‘gecekonduları önleme yeri’ olarak planladık. 400 konut üretip 400 gecekonduyu tasfiye ettik.
Radikal: Mahalleye belediye elektrik ve su hizmeti veriyor mu?
Fazlı Kılıç: 2004 yılından beri kaçak yapı yapan, yaptıran ve hizmet götürüne ceza var. (Araya giren mahalleli, elektrik sularının olduğunu söyledi.)
Radikal: Burada evlerin tapuları olmamasına rağmen (tapu tahsis belgeleri var) oturanlardan bazıları emlak vergisi verdiklerini söylüyor.
Fazlı Kılıç: Emlak vergisi beyana dayalıdır, doğrudur. Burası yeşil alandır, hiçbir oynama yapamazsınız. Köklü bir çözüm lazım. Vatandaşları psikolojik olarak hazırlamak lazım. Tabii insanlar alışmış bir gecekondu üzerine dört, beş katlı ev yapmaya. Yine böyle olsun istiyorlar. Bir daire onlara cazip gelmiyor.

‘Defalarca başvurduk’

Başkanın çevresini saran mahalle halkı ise pek çok sözüne itiraz etti.

Adem Alkan: (Kılıç’ın belediyeye şikâyet gelmediği, şikâyetlerin gereğini yaptıklarına dair sözleri üzerine, Bütün evler çok tehlikeli. Yıkık dökük. Beyaz masaya defalarca başvuruda bulunduk fakat bir cevap gelmedi.
Emekli İsmail Küküllü: 30 senedir burada yapılanmanın değişmesi için çaba sarf ediyoruz. Gitmediğimiz yer kalmadı, Ankara bile.  
Mevlüt Yum:  Burası beş ay önce yıkıldı, diğer ev gibi olacak. Belediyeye başvurduk. Üç beş kişi geldi, yetkili değillerdi. ‘İlgileneceğiz’ deyip gittiler.

Taşınanlar anlatıyor

Konuşma sırasında Başkan 10 yıl taksitli, gecekondu sahiplerine aylık 100- 120 YTL karşılığında çok güzel evler verildiğini savunurken, altı ay önce mahalleden Hamidiye Mahallesi’ndeki belediye konutlarına taşınan Birol Yılmaz 741 TL taksit ödediğini söyledi.
Mustafa Karamuk, tapusu olmadığı halde emlak vergisi verdiğini anlatarak, “Bu gecekonduyu 1972’de yaptım. 72’den beri vergimi veriyorum. Elektriğim suyum her şeyim var. 2000’den sonra geriye dönük ceza geldi, onu da ödedik ama tapumuzu vermiyorlar” diye konuştu. Birçok mahalleli de taşınacakları konutların taksidini üç ay ödeyemeyeni evden çıkarttıklarını söyledi.