Danıştay 6. Dairesi'nin, “Beykoz Belediyesinin Acaristanbul’a verdiği yapı ruhsatının iptaline ilişkin yerel mahkeme kararını onama kararı”, Beykoz Belediye Encümeni’nin dünkü olağan toplantısında gündeme alınmadı. Beykoz Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Belediye Meclisi’nin dün yapılan toplantısında daha önce istifa eden encümen üyesi Zekai Emeç’in yerine Mucip Kopuz’un seçildiği hatırlatılarak, yeni üye Kopuz’un isteği üzerine konunun görüşülmesinin sonraki toplantılara bırakıldığı belirtildi. Oysa Vatan’ın ulaştığı bilgilere göre olayların perde arkasında yaşananlar bambaşka.
Abant’ta zirve yaptılar
Encümen’in dünkü toplantısında Acarİstanbul dosyasını gündemine almamasının asıl nedenini anlatmadan önce, Abant’ta Başbakan Erdoğan’ın yerel yönetimlerden sorumlu yardımcısı Nihat Ergün’ün başkanlığında yapılan zirveden önemli bir ayrıntı aktarmakta fayda var. Çünkü Vatan’ın ulaştığı AKP kaynaklarına göre; Ergün’ün belediye başkanlarıyla yaptığı bu zirvede Acarİstanbul da gündeme geldi. Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül ile AKP İstanbul İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu’nun bulunduğu toplantıda Orman Bakanlığı bürokratları da yer aldı.
Uzun tartışma ve değerlendirmeler sonunda AKP’liler “Acarkent davasında zorlanırız, çünkü ruhsat yenile sürecinde belediye başkanı olarak Başbakan Erdoğan’ın da imzası bulunuyor. Bu nedenle Acarkent’e dokunmayalım ama Acarİstanbul’u yıkalım. Siyasi prestijimizin zarar görmemesi için Acarİstanbul’da yıkım yapılmalı” şeklinde karar aldı.
İl başkanı ‘yıkın’ diyor
Abant’ta alınan bu kararı uygulamaksa AKP İstanbul İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu’na düştü. Önceki gün yine kamuoyundan gizli yapılan AKP’li 22 Beykoz Belediye Meclisi üyesinin katıldığı toplantıda, “Acarİstanbul yıkılacak” diyerek söze başlayan Müezzinoğlu sert ifadeler kullandı ve Encümen üyelerinin yıkım kararı vermeyerek İsmet Acar’ı koruduklarını söyledi.
Müezzinoğlu’nun bu sert üslubuna karşılık üyeler, yıkım kararı veremeyeceklerini açıkladı. İsmet Acar’ın mahkemeye başvurup Acarİstanbul için yaptırdığı değer tespitindeki rakamın büyüklüğü Encümen üyelerinin hukuki çekincesindeki tek sebep. Çünkü bilirkişi raporuna göre Acarİstanbul’un bugünkü değeri 42 milyon YTL. İmar Yasası'na göre, ruhsatı iptal edilen villaların yıkılabilmesi için önce bu paranın ödenmesi gerekiyor. Beykoz Belediyesi bu parayı ödeyip yıkıma gitse bile encümen, seçimlerden sonra gelecek yeni yönetimin dava açması halinde para ve hapis cezalarıyla karşılaşmaktan korkuyor. Encümen ayrıca Acarİstanbul’un bundan sonraki süreçte ruhsatsız olduğu anlamına geldiğini, varolan inşaatların kaçak sayılamayacağını savunuyor.
’Oy kaybederiz’ kaygısı
Ayrıca encümen oy kaygısı da güdüyor: Beykoz Belediyesi sınırlarında 5 bin gecekondu hakkında kaçak oldukları gerekçesiyle yıkım kararı var. Eğer Acarİstanbul’daki 138 villayı yıkarsak kamuoyu ve medya baskısı ile bu 5 bin gecekondunun da yıkılması gündeme gelecek. “Gecekonduları yıkabilecek miyiz?” diye soran üyeler yanıtı da kendileri verdi; “Yıkarsak, seçimlerde oy kaybederiz. Yıkamayız, bizim yapmamız gereken çözüm getirici düzenlemeler olmalı”.
Peki bundan sonra ne olacak? Vatan’a konuşan AKP’li kaynaklar Encümen’in “Ancak Başbakan yıkın derse yıkarız. Adaletli olduğu için ona güveniyoruz” dediklerini anlattı. Yani bu demektir ki Encümen dosya önüne geldiğinde yine yıkım kararı vermeyecek. Bu durumda 2 alternatif var:
1) Encümen yıkım kararı almamakta direndiği için Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül, Acarİstanbul dosyasını Encümen’e hiç göndermeyebilir. Seçimlerden sonra gelen yeni Encümen yıkım kararı alır.
2)Orman Bakanlığı yıkım kararı alınması için mahkemeye gidebilir. Beykoz Belediyesi Acar’a villaların değeri olan 42 milyon YTL’yi öder. Yıkımdan sonra İsmet Acar Bakanlığa başvurup kesin izni alır ve vilları yapar.
‘Bir hafta sonra karar çıkacak’
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Acaristanbul ile ilgili gelinen noktada, değişen belediye encümenleri nedeniyle 1 haftalık inceleme süresi istendiğini, bu süre sonunda toplanıp karar vereceklerini belirterek, “Konunun bundan sonra uzatılması sözkonusu değil” dedi.
TBMM’de gazetecilerin “Acarİstanbul ile ilgili Danıştay kararı olmasına rağmen Belediye Meclisi, neden konuyu gündeme almadı?” sorusu üzerine, önceki akşam geç saatlerde bir görüşme yaptığını belirten Pepe, belediye encümeninde değişiklik olduğunun kendisine iletildiğini, bazı encümenlerin istifa edip yerine yenilerinin atandığını, boşalan bir üyeliğin yerine de atama yapıldığını anlattı. Pepe, “Onlar dosyayı henüz incelemedikleri için bir haftalık inceleme süresi istedi. Bu bir haftalık inceleme süresi tamamlandıktan sonra kendileri bu konuyla ilgili toplantı yapıp karar verecek” diye konuştu.
Ateşten gömleği Mucip Kopuz giydi
Pepe'nin Acarİstanbul ile ilgili yıkım kararı çıkmaması sebebiyle soruşturma başlatması ve İstanbul 3. İdare Mahkemesi’nin “Ruhsat İptal” kararının Danıştay 6. Dairesi tarafından onanmasından sonra top Beykoz Belediyesi Encümeni’ne atılmıştı. Üyelerden Zekai Emeç, sağlık gerekçesiyle istifa edince, dün Beykoz Belediyesi’nde yapılan seçimle boşalan daimi encümenliğe Mucip Kopuz seçildi. Acarİstanbul hakkında yıkım kararı alınması durumunda trilyonlarca tazminatla karşı karşıya kalma ihtimalleri olması nedeniyle, yeni görevinde adeta ateşten gömlek giyen Kopuz, sessiz kalmayı tercih etti.