Kredilerde faizlerin düşerek vadelerin uzaması ile birlikte konuta yönelik talebin artması, Irak pazarının canlanması ve TOKİ'nin yurt genelindeki atağı inşaat sektörüne yaradı. 1999 depremleri ve 2001'de yaşanan ekonomik kriz ile birlikte ivme kaybeden inşaat sektörünün hareketlilik kazanması, rakamlara da yüzde 20 büyüme olarak yansıdı. İnşaattaki olumlu gelişmeler alt sektörlerin de yükselişe geçmesine neden oldu. İnşaata girdi sağlayan çimento, demir-çelik, hazır beton, inşaat malzemeleri, çatı kaplama, seramik gibi sektörlerde kapasite kullanım oranları yüzde 70'lere çıktı. Boya ve cam sektörü umudunu inşaatların bitmesine bağlarken, kireççiler ise artık modern malzemelerin kullanılmasından dertli.
Çimentoda 34.5 milyon ton satış bekleniyor
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Adnan İğnebekçili, inşaattaki yüzde 20'lik büyümenin alt sektörlerde satışları artırdığını belirtti. İğnebekçili, canlılıkla birlikte çimentoda yıl sonu iç satışların 34.5 milyon tonun üzerine çıkmasını beklediklerini söyledi. Çimento sektörünün daha da büyüyebileceğinin altını çizen İğnebekçili, sürekli artan enerji maliyetinin sektörü olumsuz etkilediğine de dikkat çekti. Çimento sektörünün, 2005 yılı sonu yüzde 15 oranında büyüyeceğini ifade eden İğnebekçili, "1998 yılından itibaren büyük bir talep çöküşü yaşayan çimento sektörü, 2001'de 1998 yılı üretim düzeyinin yüzde 30 altına düşmüştü. 2003 yılından itibaren ise talepteki artışla, 7 yıl aradan sonra, 1998 yılı tüketim seviyesini yakalayabiliriz."
Hazır beton yükselişte
Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayhan Paksoy, hazır beton kullanımının yükselişte olduğunu kaydederek, Türkiye'de özellikle depremlerin ardından hazır beton kullanımında olumlu artışlar yaşandığını dile getirdi. Konuta yönelik taleplerin artığına dikkat çeken Paksoy, inşaat sektörü ve dolayısıyla hazır beton sektörünün yükseliş trendine girdiğini söyledi. Mortgage sisteminin devreye girmesiyle yükselişin ve hazır betondaki büyümenin devam edeceğini belirten Paksoy, "Hazır beton sektörün 2005 yılını yaklaşık 40 milyon metreküplük üretimle kapatacağını tahmin ediyoruz. Gelişmiş ülkelerle kıyasladığımızda, ülkemizin altyapı yatırımlarına ağırlık vermesi ve yıllık hazır beton tüketiminin en az 70 milyon metreküp seviyelerine çıkması gerekiyor. Mevcut ekonomik ve siyasi gelişmelere baktığımızda, inşaat ve hazır beton sektöründeki büyümenin devam edeceğini düşünüyoruz" dedi.
Demir-çelik yüzde 30 büyüdü
Demir-çelik sektörünün canlandığını söyleyen Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, 2005 yılı ilk 8 ayında yaşanan yüzde 30 civarındaki büyümenin memnun edici bir durum olduğunu söyledi. Sektördeki canlılığın 2006'da da devam edeceğini müjdeleyen Yayan, "Bütün bu olumlu gelişmelere rağmen sektörün yeniden yapılandırılması gerekiyor. Avrupa Birliği ile ilgili sorunları da aşmalıyız" dedi.
İnşaat malzemecileri daha da artış bekliyor
İnşaat Malzemecileri Derneği Başkanı Galip Sayıl, "Alt sektörlerde 2004'ü bir önceki yılla karşılaştırdığımızda üretim miktarlarında minimum yüzde 10, maksimum yüzde 75'e varan artışlar görüyoruz. Sektördeki büyümenin 2005 yılında da süreceğini söyleyebiliriz. Üreticiler, yıl sonunda yüzde 10'un üzerinde bir büyüme öngörüyorlar" dedi. Sayıl, 2006 yılında konut sektöründeki hareketliliğin sürmesi yanında, AB sürecinin sektördeki büyümeye olumlu katkı sağlayacağını belirterek, yatırımlarda artışa neden olmasını beklediklerini vurguladı.
Yalıtımcılar, rekor kırmaya hazırlanıyor
Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Genel Koordinatörü Ertuğrul Şen, inşaattaki büyümenin sürdüğünü söyledi. İkinci çeyrekte sektörel bazda sabit fiyatlarla en yüksek büyümenin yüzde 22.2 ile inşaatta yaşandığına dikkat çeken Şen, büyümenin sağlıklı ve kalıcı olabilmesi için inşaat sanayisine girdi sağlayan altyapı ve sanayi yatırımlarının artması gerektiğine dikkat çekti. Yalıtım sektörünün inşaatla birlikte büyüdüğünü ifade eden Şen, "Biz yalıtım sektörü olarak hep büyüme trendi içerisinde olduk. 2000 yılında 2 milyon metreküp olan pazar büyüklüğümüzü 2005 yılı sonunda 4,5-5 milyon metreküp olarak hedefliyoruz. İnşaat sektörünün izlediği seyir yalıtım sektörünü çok yakından ilgilendiriyor. İnşaattaki büyümeden kesinlikle olumlu etkileniyoruz.
Çatı sektörü yüzde 30 büyüdü
Çatı Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Pelesen, 2005'in ilk 9 ayında yüzde 30 oranında büyüme gösterdiklerini belirtti. Pelesen, konut sektöründe yaşanan hareketliğin çatı kaplamaları tüketimine de olumlu yansıdığını söyledi. Pelesen, haksız rekabet ve insan gücü eksikliğinin sektörün en önemli sorunları arasında yer aldığını ifade etti.
Seramikçiler, 2006 yılını bekliyor
İnşaat sektöründeki hareketlilikten 2006'da pay alabileceklerini kaydeden Seramik Kaplama Malzemeleri Üreticileri Birliği Başkanı Adnan Polat, "Seramik, inşaatın son safhasında kullanılan bir ürün olduğu için büyümedeki etkileri 2006'da göreceğiz. Geçen yıla oranla yüzde 10 büyüyen sektörümüzün, 2006 yılında ise yüzde 15 büyümesi bekleniyor" dedi. Polat, seramik tüketiminin Avrupa ülkelerinde kişi başına ortalama 6 metrekare olduğunu belirterek, Türkiye'de ise bu oranın 2006 yılında 2 metrekareye ulaşabileceğini söyledi. Sektörde atıl kapasitenin yüksek olduğuna dikkat çeken Polat, "Bu nedenle iç piyasada bir atıl kapasite mevcut. 2006 yılında sektör yüzde 15 büyüse bile bu kapasiteyi karşılayamayız. Enerji fiyatlarının yükselmesi maliyetleri artırdı" diye konuştu.
Boyacıların gözü inşaatların bitmesinde
Boya sektörü de inşaattaki yüzde 20 büyümeden nasibini 2006'da almayı planlıyor. Boya Sanayicileri Derneği Başkanı Atilla Dişçioğlu, inşaat sektöründeki büyümenin boyaya yansımadığını kaydederken, 2006 yılında ise umutlu olduklarını söyledi. Dişçioğlu, "Çoğu inşaatın temeli bu yıl atıldı. 2006 yazında biz de büyümeden karımızı alacağız. Öte yandan mortgage sistemindeki gelişmelerde boya sektörünü pozitif yönde etki yapacaktır. Geçen yıla oranla boya sanayi yüzde 5 oranında büyüme gösterdi. 2006 yılında ise biten inşaatların boyanması sektörü canlandıracak ve maksimum yüzde 15 oranında büyüme gerçekleşecektir" dedi.
Kireççiler modern malzemelerden dertli
Kireç Sanayicileri Derneği Genel Başkanı Selçuk Ertuğ ise sektörün karmaşık bir yapısı olduğuna dikkat çekerek, modern inşaat malzemelerinin kireç sektörünü küçülttüğünü dile getirdi. İnşaat sektöründeki yüksek büyüme rakamlarının sektör tarafından net olarak hissedilmediğini kaydeden Ertuğ, "Türkiye kireç sanayii son 5 yıldır üretimde geriledi. Kireç inşaat sanayiinin temellerinden birisi olmasına rağmen sürekli düşüyor. Bu düşüşe sektörün içinde bulunduğu genel gerileme ile birlikte gelişen inşaat malzemelerinin kireç yerine geçmesi etkili oluyor" dedi.