Bartın'da Irmak Taştı, Ev ve İş Yerlerini Su Bastı



Bartın'da 3 gündür etkili olan sağanağın ardından kent merkezinden geçerek Karadeniz'e dökülen Bartın Irmağı, Yalı mevkisinde taştı.

Irmağın yaklaşık 10 metre yükselmesi sonucu sular altında kalan ana yolda, tüm iş yerleri boşaltıldı.

Bölgede güvenlik önlemlerini artıran polis ekipleri, trafiğe kapatılan ana yolda vatandaşların bulunmasına izin vermiyor.

Kemer Köprü mevkisinde de zemin kattaki bütün iş yerleri tahliye edilerek kapatıldı.

Polis araçlarından ırmağın geçtiği bölgelerde sık sık uyarı anonsları yapılarak, kent sakinleri dikkatli olmaları yönünde uyarılıyor.

Mahsur kalanlar kepçeyle kurtarıldı
Kentin en işlek ve hareketli bölgesi olan Yalı mevkisi, taşkının ardından sessizliğe büründü.

Bartın-Kozcağız kara yolunda taşkın nedeniyle araçlarında mahsur kalan vatandaşlar, kepçe yardımıyla kurtarıldı.

AFAD tarafından gönderilen botlar ve diğer ekipmanlar da bölgede önlem amaçlı hazır bekletiliyor.

Orduyeri Köprüsü mevkisinde trafo üstünde mahsur kalan köpek ile ağaca sığınan kedi de belediye ekipleri tarafından cankurtaran botuyla kurtarılarak, barınağa teslim edildi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

İçişleri Bakanı Soylu, sağanaktan etkilenen Bartın'da incelemelerde bulundu
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Batı Karadeniz'de etkili olan sağanağa ilişkin, "Topyekun, herkes elinden gelen gayreti ortaya koyarak zararın en az olabilmesini, suyun en az zararı verebilmesini, taşkının en az zararı verebilmesini temin etmek için ciddi bir çalışma ortaya koyuyor, koymaya devam edecek." dedi.

Soylu, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Sinop ve kısmen Karabük ve Düzce'de dünden beri uyarısı yapılan kuvvetli yağışın sabahtan itibaren etkisini gösterdiğini söyledi.

Bazı bölgelerde 24 saatte metrekareye 150 kilogram ve üzeri, bazı yerlere 6 saatte metrekareye 70-75 kilogram yağış düştüğünü aktaran Soylu, "Bu ciddi, risk oluşturabilecek, taşkın oluşturabilecek bir yağıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Soylu, Bartın'da derelerin suyunun yükselmesi sebebiyle taşkın söz konusu olduğunu dile getirerek, "Alan olarak çok fazla binayı, iş yerini, yerleşim yerini çok tehdit eder nitelikte değil. 100'ün üzerinde bodrum, depo, bundan biraz daha az olan iş yerini etkiledi. Kamu kurum ve kuruluşları, Belediyemiz, Valiliğimizin nezaretinde hep birlikte zamanında tedbirlerini aldılar. Allah'a hamdolsun bizi üzecek bir can kaybıyla karşı karşıya kalmadık." diye konuştu.

Uyarılara rağmen birkaç yerde küçük çaplı olumsuzluklarla karşılaşıldığına değinen Soylu, meteorolojik raporlara göre, yağmurun sabaha kadar yağmayacağını, bunun sonucunda suyun biraz çekileceğini değerlendirdiklerini kaydetti.

Soylu, geçen yıl ağustos ayı yağmurlarından sonra bütün kurum ve kuruluşların çok ciddi bir şekilde tedbirlerini aldığını vurgulayarak, yapılan çalışmaları anlattı.

"Yarından itibaren hasar tespit çalışmalarına başlayacaklar"
Bakan Soylu, daha önce alınan tedbirler sayesinde büyük bir felaketle karşı karşıya kalınmadığına işaret ederek, "Şunu vatandaşlarımızın bilmesini isteriz; biz bu yağışlar olmadan da tedbirlerimizi alıyoruz. Bu yağışlarda açık gördüğümüz, riskli gördüğümüz, yağışların bir vesileyle etkilediği alanlarda oluşturduğu zararların nereden geldiğini tespit ettiğimiz yerlerle ilgili de tedbirler alıyoruz. Geçmişte aldığımız tedbirler var, sürekli aldığımız tedbirler var, bir de arızayı görüp nerede bir açık varsa orada aldığımız tedbirler de var." ifadelerini kullandı.

Uyarılara uyan vatandaşlara teşekkür eden Soylu, "Kamu kurumlarımız da karşı karşıya kalınabilecek tahribatın azaltılması için iş makineleriyle çok ciddi bir çalışma ortaya koydular. 960'ın üzerinde iş makinesi çalışıyor, yaklaşık 5 binin üzerinde personel Batı Karadeniz'de sel afetinde çalışma ortaya koyuyor." diye konuştu.