Bartın Çimento Fabrikasına 150 Milyon Dolar Yatırım



Foto: Selim Bostancı (AA)

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adil Konukoğlu, Bartın'da kurulu çimento fabrikalarının 150 milyon dolarlık yatırımla yenilenerek üretiminin şubat ayında 4 kat arttırılacağını bildirdi.

Konukoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005'te holdingleri bünyesine katılan Bartın Çimento Fabrikasında büyüme kararı aldıklarını, teknolojik iyileştirme ve geliştirme yapacaklarını söyledi.

Fabrikanın ülkede en eski teknolojiyle üretim yaptığını, yatırımlarının tamamlanmasının ardından tesisin modern hale geleceğini anlatan Konukoğlu, şunları kaydetti:

''Bu yatırımın yaklaşık 150 milyon dolar maliyeti olacak. Bizim buradaki ana hedefimiz, hem enerjiden tasarruf, hem üretim kapasitemizi arttırmak, hem de torbalı filtreleme sistemine geçerek toz emisyonu olarak dünya standartlarının altında bir üretim yapmaktır. Teknolojik yatırımımızla üretimimizi şubatta 4 kat arttıracağız. Teknolojik iyileştirme ve geliştirme ile birlikte yıllık 240 bin ton klinker (Çimento yapımında fırından ezilmeden çıkan pişirme ürünü) üretimini 1 milyon tona, 450 bin ton çimento kapasitesini de 1,8 milyon tona çıkarmayı hedefliyoruz. Fabrikada devam eden teknolojik iyileştirme, geliştirme, kapasite arttırma ve yeni yatırımlar yüzde 80 seviyesinde tamamlanmış durumdadır.''

Konukoğlu, Bartın'daki fabrikalarının ülke ekonomisine önemli katkıları olduğunu belirterek, ''Tesisimizden yurt içi satışlarının yanı sıra Mısır, Cezayir, Rusya, Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelere de ihracat yapılmaktadır. Yeni yatırımlarla birlikte yurt içi ve yurt dışı satış miktarlarını ve döviz girdisini arttırmayı hedeflemektedir'' dedi.

''Türkiye'nin ekonomisi güçlü''

Bu yılın kendileri için olumlu geçtiğini ancak 2012 ve 2013'ün ilk yarısında yatırım yaparken dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Konukoğlu, şöyle devam etti:

''Şu anda ülke olarak güçlü bir ekonomimiz var. Hükümetimiz, çok doğru ve istikrarlı bir politika içerisinde çalışmalarına devam ediyor. Güçlü yapıyı bozmadan, 2012'de yüksek riskler almadan sakin sulara doğru yelken açmak zorundayız. Ülke olarak bu dönemi çok dikkatli geçmek zorundayız. Hükümetimiz bütçenin dışına hiçbir şekilde çıkılmıyor. Böyle dinamik bir takiple işi götürdüğümüz takdirde el birliğiyle sakin sulara ulaştığımızda bu dönemin kazananları içinde oluruz. Bundan dolayı da 2012'de ve 2013'ün ilk yarısında yatırımlar yapma kararı alırken de sanayici olarak çok dikkatli olmamız gerekiyor. Bu dönem borçlanma değil, toparlanma dönemidir.''