6 Şubat depremlerinin ardından Hatay’da rezerv alan tartışmaları sürüyor. Antakya’da halk, rezerv alan yasasıyla barınma haklarının gasp edildiğini söyleyerek buna karşı ortak mücadele için Barınma Hakkı Platformu kurdu. Platform kentin yeniden inşası süreci için taleplerini dile getirdi.
Evrensel’de yer alan habere göre; Antakya’da El-Arabi Ziyareti bahçesinde yer alan KESK Koordinasyon Merkezinde yapılan basın toplantısında Barınma Hakkı Platformu adına Gülhan Barburoğlu konuştu. Barburoğlu, kalıcı konutlara ne zaman ve nasıl ulaşacaklarının hâlâ muamma olduğunu belirterek, “İktidar, kentteki inşa sürecini ancak rezerv alan yasasıyla tamamlayabileceğini söyleyerek evleri yıkılmış vatandaşları çaresizliğe iterken, konutları yapabilmenin bir yolunun da binası hasarsız, az veya orta hasarlı binaları yıkmaktan ve bunlarla beraber boş arsalara el koymaktan geçtiğini söylüyor. Bu yolla evi yıkılıp rezerve mecbur hissedenle evi az hasarlı veya hasarsız olup rezervi istemeyeni karşı karşıya getirmiş oluyor.” dedi.
Kentin yeniden inşasında söz sahibi olacakları bir süreç istediklerini belirten Barburoğlu, “Ortak taleplerimizi yükseltebileceğimiz bir mücadele platformu kurarak mücadelemizi en geniş tabanda sürdüreceğiz. Bizler, bu kentin yurttaşları olarak bu sorumlulukla kurduğumuz Barınma Hakkı Platformu’yla farklı mahallelerle, dernek, sendika ve meslek odalarıyla birlikte kentin sözünü söyleyebileceği bir alan açmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Barınma Hakkı Platformu olarak talepleri sıralayan Barburoğlu şunları kaydetti:
- Sözünü verdiğiniz kalıcı konutları ivedilikle ve bedelsiz istiyoruz.
- Rezerv alan içindeki az hasarlı binalarımızın ve güçlendirilmesi yapılmış orta hasarlı binalarımızın yıkılmasını kabul etmiyoruz.
- 6306 sayılı kanunla birlikte bizleri bekleyenlerin bütün şeffaflığı ile ortaya koyulmasını ve kentin yeniden inşa sürecinin halkla birlikte yürütülmesini istiyoruz.
- Hatay halkına rağmen yürütülecek bir planın parçası olmayı reddediyoruz.
- Boş arsası, müstakil evi olanların ya da daire sahiplerinin arsa payları üzerinden hak kaybı yaşamasını kabul etmiyoruz.
- Kentimizin renginin, kimliğinin, kültürünün, tarihinin, demografik yapısının bir bütün olarak korunmasını ısrarla ve inatla istiyoruz.
- Geçen bir buçuk senelik süreçte yetkililerin sözlerine güvenemeyeceğimizi defalarca deneyimledik. Bundan sonrası için sözle değil yasayla teminat istiyoruz.