Türkiye'de kurulu sanayinin yüzde 72'sinin ve barajların yüzde 44'ünün deprem bölgelerinde kurulu olduğu belirtildi.
Kandilli Rasathanesi Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Türkiye nüfusunun yüzde 95'inin de deprem bölgelerinde yaşadığını söyledi.
Doğan Kalafat, deprem öncesi ve sonrasında alınması gereken önlemler olduğunu vurguladı.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde gerçekleşen bir panelde, Türkiye'nin yüzde 92'sinin, nüfusunun yüzde 95'inin de deprem bölgelerinde bulunduğunu ve Türkiye'de herkesin, depremle yaşamaya alışması gerektiğini söyledi.
Önlem almanın önemi
Depremin bir doğa olayı olduğunu, ancak bu olay öncesinde ve ardından yapılması gerekenler bulunduğunu belirten Dr. Kalafat, ''herkesin depremle yaşamayı öğrenmesi birinci unsur, depreme dayanıklı binaların yapılması ise ikinci unsurdur. Deprem tehlikesi, ülkemiz için bir gerçektir'' dedi.
Çanakkale'de çarpık yapılaşma
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdinç Yiğitbaş da Çanakkale'deki çarpık yapılaşmaya dikkati çekti.
Çanakkale Vali vekili Yusuf Ziya İnce ise, Marmara Depremi'nden kısa süre önce Sivil Savunma toplantısı yaptıklarını ve olası çeşitli afet planları hazırladıklarını hatırlattı.
İnsanların eğitilmeleri şart
Depremle birlikte, içinde afet planlarının olduğu binaların yıkıldığına dikkati çeken İnce, ''binalar sağlam olmayınca, yaptığımız tüm çalışmalar boşa gitti. 45 saniyelik depremin ardından, ilde büyük karmaşa yaşandı. Onun için insanların eğitimleri şart'' dedi.