Batman'ın Hasankeyf ilçesi ve bazı köyleri yapılan Ilısu Barajı ile birlikte sular altında kaldı. Bunun üzerine bu köyler ve ilçe merkezi daha yukarılara taşındı. Ancak ilçeye bağlı 235 nüfuslu İncirli Köyü baraj sularının altında kalmamasına ve kamulaştırılmamasına rağmen bir ailenin yukarıdaki arazisine taşındı. Çoğu köylü ise aşağıda kaldı.
BirGün’den Kayhan Ayhan’ın haberine göre; köylülerden beyin cerrahı Mustafa Başaran köyde barajla birlikte sadece 1 konutun etkilendiğini belirterek, "Hal böyleyken DSİ'nin gönderdiği yazılarda 'İncirli köyü kamulaştırılmayacak' denildi. Ancak Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü önce su altında kalacak dediği İncirli Köyü'nün imar durumunu İl Özel İdare'ye gönderdi ve imar kabul edildi. Bu kabul ettikleri imar da bir kişiye ait bir arazi. Köy yerli yerinde duruyor ancak yeni yerleşim yeri açmışlar. İmarı uygunsuz vermişler. Çevre Şehircilik bu yazıdan 8 ay sonra bizim bir köy sakininin dilekçesine verdiği yanıtta 'İncirli Köyü meskul mahaldir bir konut hariç sudan etkilenmemiştir' diyor. Biz defalarca Çevre Şehirciliğe yazı yazdık bu köy su altında kalmıyor resmi evrakta sahteciliğe giriyor dedik." diyerek yaşananları anlattı.
Köy hakkında kendilerinden habersiz bir referandum yapıldığını ve sadece 53 kişinin onay verdiğini söyleyen Başaran, "Biz 59 kişilik itiraz dilekçesi verdik. Bu dilekçeyi verdikten sonra imar komisyonu toplandı ve köye geldi. Köy merkezinin yukarıya taşınmasını reddetti valiliğe geri iade etti. Valilikte 6 aydır bekletilen dosya siyasi baskıyla tekrar il genel meclisine gönderildi ve tüm itirazlarımıza rağmen 11 e karşı 11 oyla kabul edildi. Başkanın oyu iki sayılıyormuş yani 6 ay önce reddettikleri dosyayı hiç bir değişiklik yapılmadan aynı üyeler kabul ettiler. İl genel meclisi üyelerine neden kabul ettiniz konuyu bildiğiniz halde dediğimizde 'üzerimizde siyasi baskı var hakkınızı helal edin kabul etmek zorundayız' dediler." ifadelerini kullandı.
Karar hakkında suç duyurusunda bulunan köylüler bir de CİMER'e yazı yazdı. Kaymakamlık CİMER üzerinden gönderdiği yazıda, "DSİ yazısını yanlış anladık. Köyün su altında kalacağını zannettik. DSİ ile şifai görüşme yaptık ve konuyu anladık ama iş işten geçmişti yapılacak bir şey yok." yanıtı verdi.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.