Bandırma, Unakıtan'ın Santralini İstemiyor



Bandırma İlçesi’ne 5 kilometre uzaklıktaki Dutliman Köyü’ne Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan’ın sahibi olduğu AB Gıda şirketi tarafından termik santral kurulma girişimi köylüleri isyan ettirdi. Sorunlarını Kent Konseyi'ne taşıyan Köy Muhtarı, santralin büyük çevre kirliliğine yol açacağını savunarak, “Tarım ve doğa elimizden gitmeden Bandırma bize sahip çıksın” dedi.

Dutliman Köyü Muhtarı Ahmet Arat, Bandırma’da toplanan Kent Konseyi Yürütme Kurulu toplantısına katıldı. Köylerinin 35 haneli olduğunu 110 kişinin yaşadığını belirten Muhtar, büyük çevre kirliliğine yol açacak termik santrale karşı çıkacak güçlerinin olmadığını söyledi. Köyde ceviz fidanı ve sebze yetiştirdiklerini ve balıkçılık yaparak geçimlerini sağladıklarını kaydeden Ahmet Arat, “Kurulması planlanan santralin limanı, tam da köyümüzün sebze bahçeleri yanına yapılacak. Tarım ve doğa elimizden gitmeden Bandırma bize sahip çıksın” diye konuştu. Termik santralin Türkiye’nin sahil bölgelerindeki ender bakir kalan köylerden biri olan Dutliman Köyü’ne kurulması halinde bundan Bandırma’nın da zarar göreceğini belirten Belediye Başkanvekili Şehir Plancısı Yalçın Cömert, “Köy bizim, kent bizim, temiz doğa hepimizin. Termik santralin bölgemize kurulmaması için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Bandırma’nın arka bahçesi olan Dutliman Köyü’ne her türlü desteği vereceğiz” dedi.

‘Rüzgar enerjisine önem verilmeli’

Bandırma Elektrik ve Elektronikçiler Odası Başkanı Eyüp İl de, kömürle çalışacak termik santralin çevreye büyük zarar vereceğini belirtti. Termik santralin Türkiye ekonomisine katkısının binde 6 olacağını belirten Eyüp İl şunları söyledi: “Dutliman Köyü'ne kurulması planlanan Termik santral 137 Megavat elektrik üretecek. Bu da, termik santralin Türkiye ekonomisine sadece binde 6 oranında katkı sağlaması demektir. Öte yandan bölgemize kurulan rüzgar santrallerinin her biri 1.5 megavat elektrik üretmektedir. Termik santral kurulacağına, rüzgarla enerji üretime daha çok önem verilmelidir. Rüzgarı, güneşi olan bir yere kömürle çalışacak termik santral kurulmasının bir mantığı da yok.”