Arcelor'u Koruma Tasarısı Lüksemburg Parlamentosunda



Arcelor'u koruyan ve bugün meclise gelen teklif, yönetimin hissedarlara sormadan Mittal'in 22.7 milyar dolarlık satın alma teklifini reddetmesini sağlayacak. Hintli çelik devi Mittal'in 22.7 milyar dolarlık satın alma teklifi ile paniğe sürüklenen Avrupalı çelik üreticisi Arcelor'a Lüksemburg'dan somut bir destek geldi. Lüksemburg, "düşmanca" olarak nitelediği teklifi aldığından bu yana Avrupa'da destek bulmak için kapı kapı dolaşan Arcelor'u korumak için özel bir yasa çıkarmaya hazırlanıyor.

Lüksemburg hükümetinin meclise gönderdiği yasa tasarısına göre, şirketler hissedarlarının onayını almadan da kendilerine yapılan teklife "evet" ya da "hayır" diyebilecek. Üzerinde çalışılan yasa tasarısının maddeleri arasında bir teklifçinin küçük hissedarları satışa zorlamadan önce yüzde 95'lik bir kabul sınırını aşması gibi bir zorunluluk da yer alıyor. Bu oran İngiltere'de yüzde 90 olarak gösteriliyor. Uzmanlar, Lüksemburg'un yeni yasa tasarısını Arcelor'un Mittal'i reddetmesi için gerekli olan bir "panzehir"e benzetiyor. Arcelor'un yüzde 5.5'i ile en büyük hissedarlarından biri olan Lüksemburg hükümetinin bir şirket için takınmış olduğu bu korumacı tavrın sonunda Mittal'in önünü kesebileceği belirtiliyor.

Yasa tasarısı ile ilgili olarak bilgi veren Lüksemburg Maliye Bakanı Luc Frieden'e göre, bu tasarı ne bir "anti-Mittal" ne de "Arcelor lehine" düzenlemesi. Fransız, Lüksemburglu, Belçikalı ve İspanyol çelik üreticilerinin 2002 yılındaki birleşmesiyle oluşan Arcelor, Lüksemburg ve Fransa hükümetlerinin desteğini almıştı. Arcelor CEO'su Guy Dolle, son olarak Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt ile görüşmüştü. Arcelor'u kolay kolay bırakacak gibi görünmeyen Mittal'in CEO'su Lakhsmi Mittal de Dolle gibi bir süredir hükümetleri ikna turunda.

Fransa'nın planı dikey genişlemeye neden olur
Öte yandan Mittal'in teklifine karşı olan Fransa hükümeti de Arcelor'un Mittal tarafından satın alınmasını engellemek için kolları sıvamış durumda. Fransa'nın alternatif çıkış yollarından biri de Arcelor'un Fransız madencilik ve metal şirketi Eramet'i satın alarak değerini artırması ve böylelikle Mittal'in kendisini satın almasını zorlaştırması. Ancak bu yolun Arcelor tarafından uygulanmasına düşük ihtimal veriliyor. Çünkü böylesi bir anlaşmanın şirketin dev bir isimle birleşmeye giderek yatay genişlemesi yerine, dikey olarak genişlemesine neden olacağı düşünülüyor. Mittal-Arcelor birleşmesi gerçekleşirse oluşacak yeni şirket, dünya demir-çelik pazarının yüzde 10'unu kontrol edecek ve yaklaşık 40 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olacak.