Mahkeme, balkonlarını panjur ile kapatan 157 kişinin, 750'şer milyon ceza, 150'şer milyon lira da avukatlık ücreti ödemesine karar verdi.
Karşıyaka Belediyesi ile Mavişehirliler arasında yaşanan "balkon davasında" alınan ilk kararlar belediye lehine oldu. 4. İdare Mahkemesi, balkonlarını panjur ile kapatan 157 kişinin, 750'şer milyon lira ceza, 150'şer milyon lira da avukatlık ücreti olmak üzere toplam 900 milyon lira ödemesine karar verdi. Mahkeme, Karşıyaka Belediye Encümeni'nde alınan kararla Mavişehirlilerin, fenni mesul olarak ayrıca 150 milyon lira daha ödemesi istemini ise reddetti.
157 dava sonuçlandı
Karşıyaka Belediye Encümeni'nde alınan "balkon kapatma cezalarının" ardından, Mavişehirlilerin karara itiraz ederek İdare Mahkemesi'ne açtıkları dava tek tek sonuçlanmaya başladı. 1., 2., 3. ve 4. İdare Mahkemeleri'nde görülen 750 davanın, 4.İdare Mahkemesi'nde süren 157'si sonuçlandı. Ancak, karar Mavişehirlilerin beklentileri yönünde olmadı. 4. İdare Mahkemesi'nde karara bağlanan 157 dava, Karşıyaka Belediyesi lehine sonuçlandı.
İmar planına aykırı
Mahkeme, açık alan niteliğindeki bir balkonun doğrama yapılarak ve cam takılarak, "kapalı alan konumuna" dahil edildiğine karar verdi. Bu işlemin tadilat ruhsatı ve tadilat projesi alınmadan yapılamayacağını belirten mahkeme, imar planına aykırı hareket edildiği sonucuna vardı. Balkonun gömme ve çıkma olmasının, kapalı alanın salona dahil edilip edilmediğinin, oluşan alanın hangi amaçla kullanıldığının da kararda etkisi olmadığı vurgulandı.
Yıkım yolu açık
4. İdare Mahkemesi, balkonun doğrama ve cam takılarak kapatılmasının, İmar Kanunu kapsamında yıkılmasında hukuka aykırılık olmadığına karar verdi. Mahkeme, kanunun 42. maddesine göre ise Mavişehirlilerin 750'şer milyon lira para cezası ödemesinde yasaya aykırılık bulunmadığını belirtti. Ancak, Belediye'nin kat sahiplerini yapının "fenni mesulü" olarak nitelendirip, 750 milyon liranın 1/5'i oranındaki 150 milyon para cezası alınması istemini kabul etmedi.
Toplam 900 milyon
Mahkeme ayrıca, davacıların yani Mavişehir sakinlerinin 150 milyon lira da avukatlık ücreti ödemelerini karar bağladı. Mavişehirliler buna göre kişi başı 750'şer milyon para cezası ve 150 milyon avukatlık ücreti olmak üzere toplam 900 milyon ödeyecek. Para cezalarının yanı sıra, Mavişehir Konutları'ndaki balkonların alimünyum ve cam bölümleri de yıkılacak. Karşıyaka Belediyesi 1 yılı aşkın süredir verdiği mücadele sonucunda önemli oranda gelir elde edecek.
585 milyar gelir
Sadece 4. İdare Mahkemesi'nde sonuçlanan 157 davadan belediyenin elde edeceği gelir 117 milyar 750 milyon lira. Diğer İdare Mahkemeleri'nde görülen davalar da belediye lehine sonuçlanırsa, Karşıyaka Belediyesi'nin toplam 487 milyar lira kazanç sağalaycak. Bu rakama, 150 milyon liralık avukatlık gideri eklendiğinde Karşıyaka Belediyesi 585 milyar lira gelir elde edecek.
Temyize gidecekler
Mavişehir Sakinleri ise alınan mahkeme kararlarına rağmen, davalarından vazgeçmeyip Danıştay'a başvurarak temyize gideceklerini söyledi. Mavişehirliler, sonuçlanan davaların, hala mahkemede görüşmeleri süren diğer davalar için örnek olamayacağını savundu. Mavişehirlilerin tersi yönde görüş bildiren Karşıyaka Belediyesi yetkilileri ise bundan sonra karara bağlanacak diğer davalarda da 4. İdare Mahkemesi'nin kararına uyulacağını belirtti.
Son karar Kurul'un
Danıştay, Mavişehirlilerin temyiz talebini kabul ederse, dava tekrar İdare Mahkemesi'nde görülecek. İdare Mahkemesi, Danıştay'la benzer görüşte karar alırsa, dava Mavişehirliler lehine sonuçlanacak. İdare Mahkemesi, ısrar kararı alır ve bir önceki kararını bozmazsa, dava "İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nda" görüşülecek. Genel Kurul'un vereceği karar da son karar olacak ve bozulamayacak.
Belediye Başkanı Tabak: Yıkacağız
Karşıyaka Belediye Başkanı Şebnem Tabak kararın çok açık olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bu davanın bu şekilde sonuçlanacağı belliydi. Karşıyaka Belediyesi'nin İmar Yönetmeliği değil, tüm Türkiye'de uygulanan 3194 sayılı İmar Yönetmeliği'ne göre işlem yapıldı. Mavişehirliler zannettiler ki mahkemeye verirlerse kazanırlar. Yanlış yönlendirildiler. Yıkım kararlarını da sıraya koyacağız. İlçemizdeki acil yıkılması gereken yerlere öncelik verip, sırayla Mavişehir'deki balkonların da yıkımı yapılacak."
Haciz yoluyla tahsil edebilir
Karşıyaka Belediyesi, Mavişehirlilere ceza ve yıkım ile ilgili tebliğ gönderecek. Vatandaşın karara 7 gün itiraz etme hakkı beklenecek. İtiraz olmazsa Karşıyaka Belediyesi İcra Memurları, haciz yoluyla alacağını tahsil edebilecek. Vatandaşın, ikamet ettiği adreste bulanmaması halinde ise tapuya haciz şerhi konulabilecek.
10 taksitte ödenebilecek
Ancak, vatandaş kararın tebliğinin ardından Karşıyaka Belediyesi'ne başvurursa borcunu 2 ile 10 ay arasında taksitlendirme ile ödeyebilecek. Taksite bölünen her ay için yüzde 7 faiz işletilecek. Faiz, taksitlenen her ay için 7 ve 7'nin katları olarak artacak.
Sadece bir dava vatandaş lehine
4. İdare Mahkemesi, balkon kapatma kararından bir davayı vatandaş lehine sonuçlandırdı. Balkonun, alüminyum yerine sineklik ile kapatılması gözönünde bulundurarak, karar vatandaş lehine verildi. Davada, karar oy çokluğu ile alındı.
Başkan karçı çıktı ama...
Davaya bakan hakimlerden Ayten Küçük ve Mehmet Çabuk, Mavişehirliler aleyhine karar verirken, Mahkeme Başkanı İbrahim Aydoğdu'nun kararı aksi yönde oldu. Aydoğdu, gömme balkonun alüminyum çerçeve ve cam ile kapatılması sonucu kapalı alan oluşturarak, kullanım alanının artırılmadığını, komşu mesafelerin ihlal edilmediğini bildirdi.