Balkanların Yükselen Sektörü Emlak Kosova ile Riske Girdi

Bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın bölgede neden olduğu siyasi istikrarsızlık, 1990'ların kötü izlerini silip dünya genelindeki emlak patlamasından pay almaya çalışan Balkan ülkelerinde emlak sektörü açısından en büyük risk olarak görülüyor. Balkan ülkelerinde ev fiyatları son yıllarda tavan yapmaya başladı ancak uzmanlar büyük ticari yatırımların siyasi istikrarla birlikte geleceği uyarısında bulunuyor.

Merrill Lynch'in Küresel Öncelikli Yatırım biriminin direktörü Rob Schweizer, Belgrad'da bir gayrimenkul konferansında Reuters'a yaptığı açıklamada, "Son 15 yılda konut stoklarında yeterli yatırım görülmedi. Bölgenin büyümeden payını alacağı ve Orta Avrupa'yı geride bırakacağı konusunda iyimseriz" dedi.

Çatışmalar inşaatı bitirdi

Balkan ülkelerinde 1990'lı yıllarda çatışmalar, ambargolar ve ekonomik zorluklar nedeniyle inşaat faaliyetleri durma noktasına gelmişti. Çatışmaların durması ve istikrarın yeniden tesis edilmesi sonrasında, yatırım akışı istihdam yaratırken ulusal ekonomiler yüzde 5 düzeyinde yıllık büyüme oranı yakaladı. Konut talebi patlarken, düşük arz özellikle kent merkezlerinde ev fiyatlarının tavan yapmasına neden oldu. Balkan başkentlerinde lüks konutların metrekare fiyatları binlerce dolarla ifade edilir oldu. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bu rakam 4 bin dolara kadar yükselmiş durumda. Hırvatistan'ın başkenti Zagrep'te 3000 dolar olan metrekare fiyatı, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da 2000, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da ise 1500 dolar civarında.

Romanya ve Bulgaristan şanslı

Öte yandan arazi ve ticari emlak fiyatlarındaki yükselişin yavaşlığı büyük çaplı yabancı şirketlerin eksikliğini yansıtıyor. Schweiser "Balkanlar konusunda konuştuğumuz yabancı yatırımcılar açısından en önemli engel siyasi istikrarsızlık. Kosova'nın durumu yabancı yatırımcılar açısından siyasi istikrarı ilk sıraya" dedi.

17 Şubat'ta gerçekleşen bağımsızlık ilanı sonrasında Sırp göstericilerin protesto eylemlerinde zaman zaman şiddete başvurulması yabancı yatırımcıların Sırbistan'da istikrara yönelik endişelerinin artmasına neden oluyor. Avrupa Birliği üyeliği ile güçlü bir istikrar mesajı veren Romanya ve Bulgaristan ise yabancı yatırım çekme konusunda en şanslı balkan ülkeleri olarak gösteriliyor.