Önce santralin kurulacağı Paşaköy Mahallesi'nde başlayan, ardından şehir merkezine taşınan imza kampanyası bugün Toplu Taşıma Merkezi ile sürdü. DHA'nın haberine göre, 'Köyümüze ölüm santrali istemiyoruz' yazılı dev pankartı kaldırıma seren Paşaköylüler, 'Toprakları kirletmeyin', 'Yanan insan sağlığı, siz kömür sanıyorsunuz', 'Balıkesir uyuma', 'Kömür değil, temiz enerji' yazılı afişler taşıdı, 'Balıkesir kömür solumak istemiyor' yazılı kokartlar dağıttı. Paşaköylü çocuklar da taşıma merkezinde ellerinde pankartlarla dolaşarak, Balıkesirliler'den imza ve destek istedi.
ÇED raporuna itiraz edecekler
Paşaköy Mahalle Muhtarı Mustafa İkiz, Balıkesir'de Yeşilli Meydanı'nda bir süre önce imza kampanyası başlattıklarını söyledi. Muhtar, İkiz, şöyle dedi: "Bu süre içinde 5 bin imza topladık. Kampanyanın ikinci ayağını da Taşıma Merkezi'nde başlatıyoruz. Toplamda 10 bin imzayı hedefliyoruz. Toplanan imzaları önümüzdeki hafta valiliğe, belediyelere ileteceğiz. Ayrıca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne de ÇED raporu için itiraz edeceğiz."
"Enerji için ithal kömür kullanılacak"
Yerel gazetelere tam sayfa ilan vererek projeyi savunan şirkete de yanıt vermek istediğini söyleyen Muhtar İkiz sözlerini şöyle sürdürdü: "Albayrak Grubu, verdiği ilanlarda, ruhsat almadan, inşaatına başladığı bu tesisin özelliklerini sayarken, çok önemli olan bir bilgiyi paylaşmaktan kaçınmaktadır. İşte paylaşılmayan bu bilgi bizim imza kampanyasını başlatma sebebimizdir. Albayrak Grubu, elde etmek istediği enerji için kömür kullanacaktır. Kullanılacak olan kömür ithal kömür olup, günlük 525, yıllık 168 bin tondur. Şirket yetkilileri, ÇED başvuru dosyalarında belirtmekten çekinmedikleri bu bilgiyi her nedense verdikleri tam sayfa açıklamaya eklemeyi unutmuşlardır. Kullanacağı kömür miktarını ve cinsini en başından beri değiştirip duran, basına yaptıkları açıklamalarda 'bu yatırımı kömür ile yaparsak, para kazanabiliriz' diyen şirket yetkilisini bünyesinde çalıştıran Albayrak Grubu, kullanacağı kömürün cinsini ve miktarını neden kamuoyu ile paylaşmamaktadır. Şirket açıklamasında sadece kendi ihtiyacı için elektrik üreteceğini öne sürülürken, başvuru dosyasında ihtiyaç fazlası üretimin sisteme verileceği yeralmaktadır. Başvuru dosyasında 200 kişilik istihdamdan sözederken, yerel gazetelere verilen ilanlarda 2 bin kişinin istihdam edileceği idida ediliyor. Bu ve benzeri açıklamalar sadece ve sadece kamuoyunu yanıltmaya, karar mercilerini aldatmeye yönelik açıklamalardır."
Bir kez daha kömürle çalışacak olan enerji santralinin doğayı, tarımı, hastaneleri, yerleşim birimlerini olumsuz yönde etkileyeceğini belirten Muhtar İkiz, Albayrak Grubu'na, şehri yöneten yetkililere seslendi. İkiz, "Bu inşaatın yapımının yeniden gözden geçirilmesini, durdurulmasını ve kömürle enerji üretimiyle ilgili ÇED başvurusunun iptalini istiyoruz. Bu yaşam amaçlı bir istektir. Bizler ne kadar para harcanırsa harcansın emisyon değerlerini sıfırlayabilen bir baca sisteminin icat edilmemiş olduğunu şirket yetkililerine, şehrin yöneticilerine, şehir sakinlerine bir kez daha hatırlatmak istiyoruz" diye konuştu.
Paşaköylüler'in imza kampanyasına Atköy Mahallesi Muhtarı Celal Türkay ve Büyük Bostancı Mahallesi Muhtarı Kurban Ceylan da katılıp, destek verdi. Kesinlikle bu tesisi istemediklerini belirten Muhtar Ceylan, "Ovanın göbeğinde, arazilerimizin içinde termik santral kurulmasına karşıyız. Bu siyasi bir mesele de değildir, biz zehirlenmek istemiyoruz. Yetkililerin sesimize kulak vermesini umuyoruz" diye konuştu.
Etkinliğe katılıp destek verenler, 'Termik santral istemiyoruz', 'Kömür solumak istemiyoruz' diye slogan attı. İmza kampanyası 20 Eylül Pazar günü sona erecek.