Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, ''izin başvurusunda bulunan balık çiftlikleri ÇED (Çevre-Etki-Değerlendirme) kapsamına girmemek için yıllık üretim kapasitesini 990 ton gösteriyor ama daha fazla üretim yapıyor mu bunu tespit ederek, bu konudaki izinleri 50 ton da olsa Ankara'nın vermesi kararını aldık'' dedi.
Muğla'nın Göcek beldesinde toplantıya katılan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Pepe, Türkiye'de balık çiftliklerinin durumunu eleştirerek, "izin başvurusunda bulunan balık çiftliklerinin neredeyse tamamı yıllık üretim kapasitesini 990 ton olarak gösteriyor. Niye 990 ton? Eğer bin ton olursa bu sefer ÇED kapsamına giriyor" dedi.
"Eğer 990 olarak gösterirse o zaman 'sana ÇED gerekli değil' diyoruz. Gidiyor valiye, vali de 'ÇED gerekli değildir' diye imzalıyor" diyen Pepe, "990'ların hiç biri 990 değil. 990 yazıyor ama ya bin 990'dır ya da 2 bin 290'dır" diye konuştu.
Yapılan araştırmalarda bu gerçeğin ortaya çıktığı belirten Bakan Pepe, "50 ton da olsa bu izni bizden, Ankara'dan almaları kararını verdim. Balık çiftlikleri hem iç pazar, hem de dış pazar için bize lazım. Balık çiftliklerinin bulunduğu bölgelerde yaptığım incelemelerde ortaya çıkan manzara korkunçtu" dedi.
Balık çiftliklerinin dünyanın farklı ülkelerinde teknik olarak her şeyi yaptıklarını ifade eden Pepe, "her gittiğim yerde söylüyorum balık çiftliklerinin 300 milyon dolar takribi payı var. Halbuki bu koyların ülke ekonomisine katkısı ne 3 milyar dolar, ne 10 milyar dolar. Bu koyları kaybettik mi bir daha geri kazanamayız. Balık çiftliklerinin bulunduğu bazı bölgeler adeta Kamboçya'yı andırıyor'' açıklamasını yaptı.
Kanun ne diyor?
26 nisan 2006'da kabul edilen Çevre Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da balık çiftlikleriyle ilgili düzenleme şöyle:
"Denizlerde yapılacak balık çiftlikleri, hassas alan niteliğindeki kapalı koy ve körfezler ile doğal ve arkeolojik sit alanlarında kurulamaz. "
Göcek arıtma tesisi
Bir soru üzerine Göcek arıtma tesisine de değinen Pepe, Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Kurumu Başkanı Önder Kıraç'ı yanına çağırarak, çalışmalar hakkında bilgi vermesini istedi.
Kıraç, Göcek arıtma tesisinin normal bitiş süresinin kasım ayı olduğunu belirterek, ''ihaleyi alan firma eylül ayı sonuna kadar çalışmaları tamamlamayı düşünüyor. Bir aksilik olmazsa eylül ayının sonunda veya ekim ayının başına kadar bitirilmesi planlanıyor'' dedi.
Projenin tamamlanmasının bölgeye olumlu katkıları olacağına da işaret eden Kıraç, ''Göcek'teki kirliliğin iki nedeni var, biri karadan, diğer ise denizden gelen kirlilik. Araştırmalar zaman zaman burada ikisinin de etkili olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle ağustos ayında denizden gelen kirlilik fazla. Bu proje hayata geçtiğinde karadan gelen kirlilik yükü sıfıra düşecek'' diye konuştu.