Bal Ormanına Taş Ocağına İptal Kararı Sevindirdi



Tarım ve Orman Bakanlığı'nca bal ormanı ilan edilen ve nesli tükenme tehlikesi altındaki kırmızı benekli alabalık, su samuru ve su kertenkelesinin yaşadığı dereyi de kapsayan Hemşin Vadisi'ndeki Levent Köyü'nde, özel bir firma tarafından 98 hektarlık alanda taş ocağı projesi hazırlandı. Proje için 'ÇED gerekli değil' kararı verildi. Yöre halkı, doğal yapının bozulmaması için yol dahi yaptırmadıkları ormana açılmak istenen taş ocağı projesine karşı hukuk mücadelesi başlattı, geçen yıl aralık ayında iptal davası açtı. Tarafları dinleyen, sunulan raporları inceleyen Rize İdare Mahkemesi, 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değil' kararını iptal etti.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Mahkeme iptal kararında; proje tanıtım dosyasında 24,72 hektarlık alanda taş ocağının kurulmasının planlandığını belirten şirketin Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen işletme ruhsatında, ruhsat alanının 98,95 hektar olarak yer aldığına vurgu yaptı. Taş ocağı sahasının 25 hektarlık sınırdan daha büyük bir alanı kapsaması nedeniyle faaliyet konusunun Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecine tabi olduğuna yer verilen kararda, idarenin ‘ÇED Gerekli Değildir’ yönünde verdiği kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna vardı.

Horonla kutladılar
Levent Köyü sakinleri kestane, kızılağaç, gürgen, çam, ladin, kayın, dağ karayemişi, likapa gibi zengin bitki çeşitliliği bulunan ormanlık alandaki taş ocağı projesinin iptal edilmesi karşısında büyük sevinç yaşadı, horonla kutlama yaptı. Köylüler, girdikleri bal ormanında sağım yaptı.