"Bal" Çamlıhemşin'in "HES Çığlığı" Oldu



Yönetmen Semih Kaplanoğlu, Berlin Film Festivali'nde büyük ödülü alırken yaptığı konuşmayla, bir avuç çevrecinin Türkiye'ye duyurmak istediği çığlığı, dünyaya ilan etti. Kaplanoğlu, filmin çekimini yaptıkları güzel doğada elektrik santrallerinin yapılmasının planlandığını belirterek, bu ödülü kazanmalarının, bu planların engellenmesine katkı sağlayacağını ümit ettiğini söylemişti.

"Bal" filminin başarısı öncelikle yönetmen Kaplanoğlu ve film ekibine ait. Ancak Çamlıhemşin'in bu başarıya katkısı, yabana atılır gibi değil. Çamlıhemşin halkı da filmin çekimleri sırasında canla başla çalıştı. Filmin birçok sahnesinde ilçe sakinleri rol aldı. Üçlemenin başrol oyuncusu 7 yaşındaki Bora Altaş da Çamlıhemşinli. Yönetmen Kaplanoğlu, "Bal"da doğayı Yusuf'un gözünden anlattı. Bora Altaş, "Yusuf" rolünü öyle iyi oynadı ki, çoğu eleştirmene göre Altın Ayı'nın kazanılmasında o oyunculuk etkili oldu.

"En çok kekeleme sahnesinde zorlandım"

Bora AltaşBora Altaş, filmi çekerken zorlandığı bölümler olduğunu ifade ederek, "Kekeleme sahnesi vardı. O sahnede biraz zorlandım. Ama oynadığım filmin ödül alması beni çok sevindirdi" dedi.

Bora Altaş'ın, İzmir'de uzun yıllar buzdolabı tamirciliği yapan, emekli olduktan sonra memeleketi yerleşen babası Raşit Altaş ise, "Filmin galasına katılmak için Berlin'e gittik. Daha sonra Türkiye'ye döndük ve iki gün İstanbul'da kaldık. Dün akşam Rize'ye geleceğimiz sırada filmin Altın Ayı ödülünü aldığını öğrendik. İnanılmaz duygular yaşadık, çok mutlu olduk. Çok sayıda kişi beni aradı. Filmi izlediğimde birinci olacağımızı hissetmiştim zaten. Oğlum adına da çok mutlu oldum. İleride sinema filmlerinde rol alması için elimden gelen her şeyi yapacağım. 25 yıl İzmir'de yaşadım. Çocuklarım doğunca onların yerel kültürü alması için buraya yerleştim. Burada yetişen çocuklar çok başarılı oluyor. Onun bu başarısını bu yörede yetişmesine bağlıyorum" diye konuştu.

Belediye Başkanı: "HES çılgınlığı..."

Çamlıhemşin Belediye Başkanı İdris Melek de, Altaş ailesini evinde ziyaret ederek Bora'yı tebrik etti. İdris Melek, 'Bal'ın Çamlıhemşin'de çekilen ve ödül alan üçüncü film olduğunu belirterek, "Daha önce Bulutları Beklerken ve Sonbahar da ödül almıştı. Bal ile alınan Altın Ayı, ülkemizin ve bölgemizin ciddi tanıtımı oldu. Karakovan balımızı dünyaya duyurduk. Bu filmi Artvin'in Macahel bölgesinde çekmek istemişlerdi. Yönetmenle tanışıyordum. Görüştüm ve burada çekmeye ikna ettim. Yaz boyunca çalıştılar. Yöremizden 60 kişi filmde rol aldı. Onlara her türlü desteği verdik. Bu ödül her ne kadar yönetmenin başarısıysa da filmde oynayan Çamlıhemşinliler'in ve Fırtına Vadisi'nin doğal güzelliğinin de ödülde payı var" dedi.

Belediye Başkanı İdris Melek, Samih Kaplanoğlu'nun ödül töreninde yaptığı konuşmada da değindiği hidroelektrik santrallerinin bölgeye büyük zarar verebileceğini vurguladı. Melek, "Bölgemizde HES çılgınlığı söz konusu. Bu güzelim vadiler ve dereler enerji adına kurban edilmeye çalışılıyor. Halbuki bu vadilerde mutlaka HES yapmak zorunda değiliz. Bir vadiyi ve bölgeyi kalkındırmak istiyorsanız, ekonomiye kazandırmak istiyorsanız illa HES yapmak zorunda değilsiniz. Bir film çekersiniz, uluslarrası ödül alır, bölgenin tanıtımı yapılır, o bölge turizme kazandırılır. Bu bölgenin geleceği zaten turizmdedir. Burada HES yapmak altın yumurtlayan tavuğu kesmek gibi bir şey. Aklım almıyor. Umarım projelerden vazgeçerler" diye konuştu.

İkizdere Derneği: "Türkülerimiz bile dereler üzerine"

İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi de, "Doğu Karadeniz'in tarihi, kültürel mirası çok açıktır. Bunu herkes görebilir. Bu kültür de doğamızdır. Bu kültür yaşasın isteniyorsa bölgede hidroelektrik santrallerinin (HES) yapılması mümkün değildir. HES'lerle bu değerleri gelecek kuşaklara aktaramayız. Rize'de yapılması planlanan 80 civarında HES projesi var. Bunların, kaynaklarımızı yok edeceği inkar edilemez" dedi. Ekşi, "Bu film ile HES'lerle yok edilmek istenen bölgemizin doğal güzellikleri bir kez daha gündeme gelmiştir. Bölgemizde bütün yaşam, hatta türkülerimiz bile dereler, nehirler üzerinedir. Bunlar olmazsa milletimizin tarihi yok edilmiş olur. Bu nedenle bu yanlıştan dönüleceğini umut ediyoruz. Henüz hiçbir şey kaybetmiş değiliz. Umarım bu film de buna bir katkı sağlamış olur" ifadesini kullandı.

Turizm Müdürü: "Bölgemiz ilham kaynağı"

Rize İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu ise, "Filmi, Karadeniz insanının tabiatın zorluklarını, tabiat ile uyum içinde davranarak aşmasını göstermesi bakımından önemli olarak görüyorum. Bölgemizin uluslararası alanda ödül kazanan bir filme ilham kaynağı olması çok güzel bir şey. Film ile bölgemiz tanıtılmış oldu. Bölgemizin yurt dışında da tanıtımına önemli katkı sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu.

Çamlıhemşin

Rize'nin küçük ilçelerinden biri olan Çamlıhemşin, doğal güzellikleriyle ön plana çıkıyor. Pek çok hastalığa iyi geldiği bildirilen kaplıcaları ile dünyaca ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası da ilçe sınırları içerisinde. İlçede Ayder'in dışında da pek çok yayla, tarihi kemer köprüler, tarihi konaklar da görmek mümkün. Fırtına Vadisi ve deresini de barındıran Çamlıhemşin, her mevsim ayrı bir güzellik içinde...