Boru hattının doğal çevreye zarar vermeyeceğini garanti eden belge sunulmayınca inşaat durduruldu.
Hazar petrolünü Akdeniz'e taşıyacak olan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattının Gürcistan ayağında inşaat çalışmaları durdu. İngiliz The Guardian Gazetesi'nin haberine göre, çevreci kaygılar nedeniyle inşaat durduruldu. Boru hattının yapımını üstlenen konsorsiyuma başkanlık eden British Petrolum'un (BP), boru hattının bu bölgedeki doğal ortama zarar vermeyeceğini garanti eden belgeleri sunmadığı, bunun üzerine Gürcistan Hükümeti'nin inşaatı durdurma kararı aldığı belirtiliyor.
GÜRCİSTAN DOĞRULADI
Gürcistan Çevre Koruma Bakanlığı sözcüsü de, boru hattının Borjomi bölgesinden geçen bölümünde inşaatın durdurulduğunu doğruladı. Gürcü yetkililer, boru hattının Borjomi bölgesinin ünlü doğal su kaynaklarına zarar vermesinden endişe ediyor. BP şirketinin gerekli belgeleri 2 hafta içinde sunması bekleniyor.
BTC Projesi, doğu-batı enerji koridoru kapsamında, başta Azeri petrolü olmak üzere, Hazar Bölgesi'nde üretilecek petrolün emniyeti bir şekilde Ceyhan'a taşınması ve buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılmasını amaçlıyor. Toplam yatırım maliyeti 2.95 milyar dolar olarak hesaplanan projenin Türkiye bölümü 1.4 milyar dolara mololacak.
Proje ile yılda 50 milyon ton petrol (günde 1 milyon varil) 1.760 kilometre yol katederek Ceyhan'a ulaştırılacak. 2001 yılında inşasına başlanan boru hattının tamamlanarak devreye alınması için hedeflenen tarihin ise 2005 yılı sonu olduğu ifade ediliyor.
Türkiye'de boru inşaatı hedeflerin üzerinde
İnşaatının gecikeceği ve bu nedenle tazminat ödemek zorunda kalınacağı söylenen Bakü- Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Projesi'nin zamanında bitirileceği açıklandı. Şu ana kadar yüzde 57.75'inin tamamlandığı bildirilen boru hattında herhangi bir gecikme yaşanmaması için çalışmların hızla sürdüğü BOTAŞ yetkilileri tarafından ifade ediliyor. Çalışmaları yakından takip eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Bakü- Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Projesi Türkiye Direktörü Osman Göksel ve BOTAŞ yetkilileri, Proje'nin 1.076 kilometrelik Türkiye bölümünü gezdi. Enerji Bakanlığı yetkilileri, bu nedenle çeşitli çevreler tarafından BTC Projesi çalışmalarında gecikmeler olacağının düşünüldüğünü, fakat gecikmenin kapatılması amacıyla çalışmaların hız kazandığı ve bu ay yüzde 45'inin bitirilmesi planlanan Proje'nin yüzde 57.75'inin bitirildiğini kaydettiler.