Bakü-Ceyhan İçin Deprem Uyarısı

Doğu Anadolu Bölgesi'nin deprem konusunda en az batı kadar risk altında olduğu ve Bakü- Ceyhan Boru Hattı çalışmalarının doğudaki deprem riski ile ilgili bilimsel verilerin değerlendirilerek yapılması gerektiğine dikkat çekildi.

Erzurum'da düzenlenen ''Doğu Anadolu Bölgesi'nin Tektonik Yapısı ve Depremselliği'' konulu toplantıda, dünyanın değişik ülkelerinden gelen bilimadamlarının, bölge hakkındaki araştırmalarında elde ettikleri en son bilimsel veriler ortaya kondu.

Boğaziçi, Atatürk ve ABD'nin Cornell üniversitelerince ortaklaşa organize edilen ve Avrupa ülkelerinden de bilim adamlarının katıldığı toplantıda, söz konusu bilimsel verilerin yapılacak tüm projelerde dikkate alınması gerektiği, aksi taktirde istenmeyen sonuçların yaşanabileceğine dikkat çekildi.

FELAKETE KARŞI ŞİMDİDEN ÖNLEM ALIN

ABD Cornell Üniversitesi Öğretim Üyesi Muawıa Barazangı, Bakü- Ceyhan Boru Hattı çalışmalarının doğudaki deprem riski ile ilgili bilimsel verilerin değerlendirilerek yapılması gerektiğine işaret etti.

''Türkiye'den tabii ki boru hattı geçer. Ancak boru hattının geçeceği yeri belirlemek için kesinlikle jeofizik çalışmaları gözardı edilmemeli'' diyen Barazangı, aksi taktirde kötü sonuçların ortaya çıkabileceğini vurguladı.

Boru hattının bilimsel veriler ışığında daha emniyetli yerlerden geçirilmesi için belirli miktarda para harcanması gerektiğine işaret eden Barazangı, ''Ama harcanacak bu para iyi yere gidecek. Bu para ileride felaketleri önleyecek. Para şimdiden harcansın ki ileride bir felaketin ardından hem gözyaşı döktüp hem daha fazla para gitmesin'' şeklinde konuştu.

İstanbul Teknik Ünivresitesi Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengöz ise ''Bu toplantı, Marmara'da başımıza gelen olayın, Bakkü-Ceyan Boru Hattı'nda meydana gelmesini önleyecek bir toplantıdır'' dedi.

Toplantıdaki verilerin ardından, boru hattının sağlıklı döşenememesi, hattın üzerinde bir depremin meydana gelmesi halinde bir facianının olabileceğinin artık bilindiğini anlatan Şengöz, kendilerinin üzerlerine düşen görevi yaptığını, konunun, bundan sonra mühendisleri ve özellikle siyasileri ilgilendirdiğini ifade etti.

VERİLERİMİZ CİDDİYE ALINMALI

Toplantının organize edilmesinde Türkiye'deki temsilciliği üstlenen Boğaziçi Üniversitesi (B.Ü) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Niyazi Türkelli, bilimsel verilerin ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

Amaçlarının, bilimsel verileri kamuoyuna duyurmak ve mühendislik bilimine aktarmak olduğunu ifade eden Türkelli, ''Türkiye'nin batısı deprem konusunda ne kadar önemliyse, doğusu da o kadar önemli. Tamam, batı sanayileşmiş, nüfusu kalabalık ama doğuya da özellikle son yıllarda yatırımlar yapılıyor. Bunların hepsi dikkate alınmalı'' diye konuştu.