Bakü-Ceyhan Hattının 4 Milyon Dolarlık Harcama ile Yüzde 60'ı Tamamlandı
Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi'nin (BTC) yüzde 60'lık bölümü Hazar Denizi ve Akdeniz arasındaki üç ülkede tamamlandı. İnşaat faaliyetleri Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'deki 17 sahada devam eden projeye başlangıcından bu yana günde 4 milyon dolarlık harcama yapıldı. İlk petrolün Ceyhan Limanı'ndan 2005'te ihraç edileceği bildirildi.
Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Boru Hattı Türkiye Bölümü MEP Katılımcıları Temsilcisi Yaşar Latifov, 2.95 milyar dolarlık projenin bütçesine ve takvimine göre devam edeceğini belirterek, ilk petrolün Türkiye'nin Ceyhan Limanı'ndan 2005 yılında ihraç edileceğini söyledi. Latifov, projenin Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan'da 14 bin kişiye istihdam sağladığını belirtti. Yüzde 60'ından fazlası tamamlanmış bu projede çalışanların yüzde 76'sının Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan vatandaşı olduğunu belirten Latifov, bu vatandaşların bir bölümünün bin 760 kilometrelik Boru Hattı güzergahı üzerindeki kasabalarda yaşadığını söyledi.
BTC'nin en büyük bölümü olan Türkiye'de, boru yerleştirme ve pompa istasyonu inşaatlarındaki çalışmaların devam ettiğini bildiren Latifov, "Boru hattı kaynak yapımının yüzde 30'u ve pompa istasyonlarının yaklaşık yüzde 20'si tamamlanmıştır" dedi. Latifov, BTC finans anlaşmalarının 3 Şubat'ta Bakü'de imzalandığını ve taahhüt edilen 2.6 milyar dolar tutarındaki borucunun ilk dilimi olan 1.6 milyar doların mart itibariyle alındığını söyledi.
BTC'nin bölgeye önemli faydalar sağlayacak bir proje olduğunu vurgulayan Latifov, şöyle devam etti:
"Proje bölgede farklılıklar yaratacak olan büyük bir projedir. Boğazlarda kaçınılmaz bir şekilde artan petrol tankeri trafiğinin ve çevresel risklerin önüne geçerek transit ülkelere önemli kazançlar sağlayacaktır. Ayrıca Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye ve Batı arasındaki ekonomik ve siyasi bağlantıların güçlendirilmesine yardımcı olacaktır."
Çevreye 1.7 milyon dolar yatırım
Öte yandan, BTC'nin güzergahı boyunca biyolojik çeşitliliğin korunması ve teşvik edilmesini amaçlayan Çevresel Yatırım Programı'nın (ÇYP) ikinci aşama projeleri çerçevesinde, 1.7 milyon dolarlık yatırım yapılması öngörülüyor. Başvuru sahiplerinden aşağıdaki ana konuları kapsayan proje teklifleri vermeleri bekleniyor:
* Orman Habitatını Güçlendirme: Bu konuda seçilecek projeler ile belirli alanlarda, mevcut tekniklerin geliştirilmesi veya yeni tekniklerin kullanılmasıyla orman yönetimine biyolojik çeşitlilik ve toplumsal katılım unsurlarının entegre edilmesi amaçlanıyor.
* Sulak Alanların Yönetimi: Bu alanın belirlenmesindeki temel amaç, güzergah üzerindeki belirli sulak alanların korunması ve akılcı kullanımını sağlamak. * Biyolojik Çeşitlilik Konusunda Kamuoyu Farkındalığı ve Toplumsal Katılım: Bu alanın ana vizyonu, kamuoyu farkındalığı ve toplumsal katılım yoluyla BTC Boru Hattı boyunca ve İskenderun Körfezi'nde biyolojik çeşitliliğin korunmasına ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına katkıda bulunmak.