Bakü-Ceyhan Hattında Ekolojik Dengelere Dikkat Ediliyor

Kayseri’de, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Projesi hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Botaş Çevre Müdürü Ebru Yıldız, Hilton Kayseri Oteli’nde düzenlenen toplantıda, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Projesi’nin uygulandığı bölgelerde, çevresel etkilerin giderilmesi amacıyla, ekolojik açıdan hassas olan alanlarda inşaat koridorunun 28 metreden 22 metreye indirildiği söyledi. Bu alanlarda inşaat süresinin mümkün olduğunca kısa tutulduğunu belirten Yıldız, çalışanların eğitimi konusunda da hem yerli hem de yabancı uzmanlardan yardım aldıklarını kaydetti.

Yıldız, projelendirme çalışmaları sırasında hattın arkeolojik alanlardan uzak tutulduğunu ifade ederek, şunları anlattı: “Arkeolojik alan olabilecek bölgelerde yüzey kazıları arkeologlar tarafından yapılıyor. Herhangi bir kalıntıya rastlandığı takdirde müzelere haber veriliyor ve yapılacak değerlendirmeye göre inşaata devam ediliyor. Adana’daki Yüceören Arkeolojik Alanı da bunlardan biri. Burada 13 kaya mezar ortaya çıkarıldı. Bu sahada da proje güzergahı değiştirildi. Arkeolojik alanları Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devrediyor ve taşınmaz kültür varlıkları varsa güzergahı değiştiriyoruz. Bugüne dek 350 alan tescil edildi ve Anadolu kültür mirasına kazandırıldı.” Kayseri Örenşehir’de de bazı bitki türlerinin soğanlarının toplanarak elde edilen filizlerin tekrar dikildiğini anlatan Yıldız, fay hattı geçişlerinde de hendeklerin geniş açıldığını ve çakıl benzeri malzemelerle doldurulduğunu anlattı.

PROJEDEN 30 BİN KİŞİ ETKİLENİYOR

Botaş Halkla İlişkiler Müdürü Arife Günbey ise projeden 10 il, 35 ilçeye bağlı 292 köy ve 30 bin kişinin etkilendiğini dile getirdi. Projenin Türkiye ayağında 7 bin 600 kişinin çalıştığını kaydeden Günbey, vasıfsız işçilerin yüzde 90’ının çalışmalardan doğrudan etkilenen yerleşim birimlerinden, yarı vasıflı işçilerin yüzde 80’inin hattın geçtiği il ve ilçeden temin edildiğini, vasıflı işçilerin yüzde 80’in de ise Türk vatandaşı olma şartı arandığını söyledi.

Günbey, bugüne dek 470 şikayet aldıklarına işaret ederek, bu şikayetlerde 420’sinin çözümlendiğini belirtti. BTC Co. Toplumsal Yatırım Projesi Uzmanı Celile Ertunç da toplumsal yatırım projeleri için 9 milyon dolar, çevresel yatırım projeleri için de 3.3 milyon dolar kaynak ayrıldığını bildirdi.

Toplantıya katılan belediye başkanları, köy muhtarları ve çevre kuruluşlarının temsilcileri de sorunlarını dile getirdiler. Yeşilkent Beldesi Belediye Başkanı İbrahim Ayvaz, işçi alımı konusunda yanlı davranıldığını ve yemek ihtiyaçlarının beldeden karşılanacağı söylenmesine rağmen, belde esnafından alışveriş yapılmadığını öne sürdü. Yetkililer, işçi alımı için doldurulan başvuru formlarında yanlış beyan yapılmış olabileceğini ve beldedeki esnafın şantiyede çalışan 600 kişinin yemek ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını belirttiler.