Bakırtepe’de Siyanür Yargıya Takıldı



Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, Sivas’ın Kangal ilçesindeki Bakırtepe’de Koç Holding’e ait Demir Export firmasının siyanürlü altın madenciliği için aldığı ikinci Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu kararına da yargıdan yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Firmanın daha önce hazırladığı ÇED raporu  Sivas İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Ancak dava sürerken ikinci bir rapor hazırlandı ve buna da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED Olumlu kararı alındı. Bakırtepe Çevre Platformu’nun bileşenleri olan dernek ve meslek odaları, bu kararı da yargıya taşıdı. Sivas İdare Mahkemesi, ise projeye başlanması durumunda telafisi güç zararlar doğabileceği gerekçesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın savunması alınana kadar yürütmeyi durdurma kararı verdi.

‘Yargıyı atlatmak için’

Dava dilekçesinde projenin mera ve su kaynakları başta olmak üzere yöre insanını olumsuz etkileyeceği, toprağın tahrip olarak tarımsal üretimin duracağı ve yüzde 65’i tarımla geçinen bölge nüfusunun mağdur olacağı belirtildi. Dilekçede ikinci ÇED olumlu kararının daha önce alınan yargı kararının arkasından dolanmak amaçlı verildiği ve raporun eski rapora birkaç on sayfa erklenmek suretiyle özensiz bir şekilde hazırlandığı dile getirildi.

Hukuka aykırı bukunmuştu

Demir Export’un siyanürlü altın madenciliği için hazırladığı ilk rapor için aldığı ÇED Olumlu Kararı Sivas İdare Mahkemesi tarafından projenin çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin bilimsel esaslara göre kabul edilebilir olmadığı gerekçesiyle hukuka aykırı bulunarak iptal edilmişti. Mahkemenin iptal gerekçeleri arasında ÇED Raporunun flora fauna, bölgenin jeolojik yapısı ve yeraltı suları ile ilgili bölümlerini bilimsel açıdan eksik olduğu; heyelan, erozyon, çığ gibi afet riski taşıyan eğimli yerlerde  doğal risk değerlendirilmesi yapılmadığı; açık ocak işletmesinin çevresindeki  kaynak sularını kurutabileceği; madenden çökecek toz miktarının Eğricek Köyü için sınır değerlerini aştığı belirtilmişti.