Bakırcılık Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya



Fotoğraf: Salih Zeki FAZLIOGLU

Bir zamanlar çekiç seslerinin yükseldiği Beyazıt'taki Çadırcılar Caddesi'ndeki yüzlerce dükkandan, geriye kalan birkaç bakırcı dükkanı da ekonomik sebeplerle kapatılma tehlikesi yaşıyor.

Bakırcılar Çarşısı'ndaki dükkanını kapatmamakta direnen birkaç bakır ustasından biri Atilla Yanık, yaptığı açıklamada, eskiden çarşıda 200 tane bakırcı dükkanı olduğunu, şimdi ise bakırcı dükkanlarının sayısının 20'yi bile bulmadığını söyledi.

Bakırcılıkla uğraşan son nesil bakır ustasının kendisi olduğunu belirten Yanık, ''Ben, gelecek nesil de bu işi öğrensin istiyorum, ama mesleğe olan ilgileri her geçen gün azalıyor. Gençlerin bu işi beğenmiyor. Anne, babalar da çocuklarını bakırcılığa teşvik etmiyor. Ayrıca ilgi azlığı, bu mesleğin çalışma şartlarından da kaynaklanıyor'' dedi.

Bu mesleğin ölmemesi için bakırcılık sanatını öğreten okulların açılması gerektiğini ifade eden Yanık, ''Sanatımızın devamı için okul, öğrenci ve öğretmene ihtiyaç var. Bakırcılık, güzel bir meslek, fakat artık bunu değerlendirecek müşteri de kalmadı'' diye konuştu.

Yanık, kimi müşterilerin eserlerine hayran kalırken, kimilerinin ise beğenmediğini anlatarak, satışların ilgisizliğe bağlı olarak kötü olduğunu, eskiden turistlere satış yaparak iyi kazanç elde ettiklerini, ancak şimdilerde bakırcılar olarak yerli müşteriye hitap ettiklerini belirtti.

Bakırcılıkla uğraşan Cavit Süleyman da 25 yıldır bakırcılıkla uğraştığını, işlerinin bu duruma gelmesinde en önemli nedenin ekonomik kriz olduğunu ifade etti.

Ekonomik durum nedeniyle kimsenin bir şey alamaz duruma geldiğine ve koleksiyoncuların da piyasadan çekildiğine dikkati çeken Süleyman, ''Ekonomik kriz bizi de dünyayı da sarstı. Ya bu mesleği sabredip yapacağız ya da kapıya kilit vurup gideceğiz. İçinde bulunduğumuz durumu beklemeye aldık, umarım düzelir. Mesleğimdeki son iki yılım yavaş yavaş krize doğru girdi. Dünyada ekonomi düzelirse, bizim işler de düzelebilir. Ekonomi düzelmediği sürece işimiz zor'' dedi.

''Bakırcılığa devlet desteği gerekiyor''

'Bir milletin bilekleri sanat çalışıyorsa o millet vardır' diyen bakır ustası Cavit Süleyman, mesleğe, devletin de yardımcı olması gerektiğini belirterek, ''Bu sanat, devlet eliyle yaşatılmazsa bakırcılık kendiliğinden körelecek. İstanbul körelirse Anadolu da körelir. Günümüzde artık el işçiliğinin yerini fabrikasyon aldı. Ama ülkemizde bir şekilde el işçiliği yaşamalı. Avrupa'da el işçilerine büyük değer veriliyor. Bizde de devletin yardımlarıyla ancak el işçiliği ayakta kalabilir'' diye konuştu.

Bakırcılar Çarşısı'nın genç esnafı Suat Azyar da eskiden bir tepsiyi 1000 dolara sattıklarını, şimdi ise 500 dolara zor alıcı bulduklarını ifade etti.

Azyar, eskiden çarşıda birçok bakırcı dükkanının olduğunu dile getirerek, azalan bakırcı dükkanı sayısı sebebiyle müşterilerin de seçme şansının kalmadığını belirtti.

Koleksiyonerlerin azaldığını ifade eden Azyar, ''Eskiden bir koleksiyoner geldiğinde 20 tepsi alıyordu. Şimdi öyle bir şey de kalmadı. Buradaki ustalar dükkanı kapatınca oğlu gelip bu işi yapmayacak ve maalesef bakırcılık ölecek'' dedi.