Müzelerdeki Soygunlar 2 Milyon Euro’luk Teknolojiyle Önlenebilir
Karun Hazineleri’ndeki en değerli parçalardan Uşak Müzesi’nde sergilenen denizatı broşunun çalınmasının ardından Kahramanmaraş, Erzurum ve Milas müzelerinde patlak veren benzeri skandallar, müzelerdeki güvenlik zafiyetini bir kez daha gündeme getirdi.
Kamu hizmetlerinin internet üzerinden yürütülebilmesine imkân veren e-devlet projesi üzerinde çalışan Türk mühendislerin tespitlerine göre deprem, yangın ve sel gibi afet hallerinde eserler korunamıyor. Bunun için özel bir yazılım hazırlayan mühendisler, basit bir kamera yardımıyla bütün ürünlerin kayıt altına alınmasını sağlıyor. Yazılım aynı zamanda tarihî eserlerin orijinal olup olmadığını da anında tespit ediyor.
Milli Eserleri Koruma Envanter Sistemleri Projesi’ni (MEKES) hazırlayarak Müzeler Genel Müdürlüğü’ne ileten EYS Bilişim Teknolojileri Genel Müdürü Yılmaz Sönmez, 2 milyon Euro ile müzelerden eser çalınmasının engellenebileceğini söylüyor. Projeyle bir müzede en az 4 ayda tamamlanan envanter çalışmasının yüksek teknolojik yazılımlarla bir haftada biteceğini kaydeden Sönmez, proje kapsamında tarihî eserlerin AB kriterlerine uygun olarak yürütüldüğünü söylüyor.
Eserlerin video görüntüleri alınarak, teknolojik yazılımlar sayesinde eserin orijinal olup olmadığının tespit edilebildiğini aktaran Sönmez, envanter sayımının da aynı yazılımla yapılabildiğini aktarıyor. Aynı zamanda eserler sanal ortama aktarılarak bütün dünyaya tanıtılabilecek. Müzelerden 2003 yılında 160, 2004’te 361 tarihî eser çalındı. Geçtiğimiz yıl ise çalınan eserlerin sayısında yüzde 100’ün üzerinde bir artış oldu.
Topkapı Sarayı, İzmir Arkeoloji Müzesi, Milas, Isparta ve Sivas müzeleri soyulan başlıca müzeler arasında yer alıyor. Dünyanın en zengin müzelerinden Topkapı Sarayı’ndan geçen yıl çalınan 9 eser bir cami bahçesinde bulunmuştu. 2002’de iki kandilin çalındığı Marmaris Müzesi ise güvenlik yetersizliği sebebiyle dört yıl kapalı kaldı.