Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, “Depreme hazır bir Türkiye için kentsel dönüşüm seferberliği çerçevesinde, sağlıksız ve dayanıksız durumda bulunan 500 bin hanenin dönüşümü” hedefini tutturamadı.
Bakanlığın, 2018 Faaliyet Raporu’na göre, riskli yapıların sadece yüzde 15’inde dönüşüm gerçekleşti. Raporda hedefin gerçekleşmeme sebebi, şöyle açıklandı: “Dönüşüm projeleri özel hesabında yeterli düzeyde ödeneğin bulunmaması ve Cumhurbaşkanlığı Hükumet sistemine geçilmesi ile birlikte dönüşüm alanlarının belirlenmesinin il bazında yapılacak dönüşüm strateji planları kapsamında değerlendirilmesi yönünde alınan karar nedeniyle belirlenen hedef 2019 yılı içerisinde gerçekleştirilecektir.”
Yıkım işlemi uzuyor
Dönüşüm kapsamında yıkılması planlanan riskli alan ve yapılarla ilgili olarak da “2018 yılında riskli alanlarda bulunan 556 bin 640 birim ve riskli yapılarda bulunan 595 bin 873 birim olmak üzere toplam bir milyon 152 bin 513 birimden 513 bin 695’inde yıkım işlemi tamamlanmıştır” denildi. Yıkım işlemlerinin hak sahiplerince alınan karar ve kamulaştırma davaları sonucu belirlenen bedellerin karşılanması gibi anlaşma veya hukuki süreçler sebebiyle uzadığı kaydedildi.
Projelere başlanamadı
Birgün'den Burcu Cansu'nun haberine göre; raporda dikkat çeken bir başka husus ise yapı ve yapılaşmaya dair yürütülen projeler oldu. Bu kapsamda 12 hedefin hiç birisi gerçekleşemedi. Gerçekleşmeme nedeni “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinin yapılması planlanan projeleri de kapsadığından gerçekleştirilmesi öngörülen projelere” başlanamaması olarak açıklandı.
Yapı malzemelerine ilişkin illerde güçlendirilen laboratuvar sayısı da “0” olarak bildirildi. Güçlendirilecek laboratuvara ilişkin “laboratuvar malzemeleri ve cihaz alım ihalesinin tasarruf tedbirleri nedeniyle” iptal edildiği kaydedildi.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir...