Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta meydana gelen yangın sonrasında 301 işçi ve çalışan yaşamını yitirdi. Türkiye'yi yasa boğan olay sonrasında, aralarında şirketin yönetim kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdürü Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Bilirkişi heyetinin de iki kez incelemede bulunduğu maden ocağına, faciadan kısa süre önce olumlu rapor veren iki müfettişin de aralarında bulunduğu kamu görevlilerine adli soruşturma açılması için savcılar izin talebinde bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise adli soruşturma için gerekli izni vermedi.
Onlara da izin verilmemiş
DHA'nın haberine göre, maden faciasının yaşanmasından sonra Haziran ayı içerisinde TTB ile TMMOB ortaklaşa, kazayla ilgili farklı çevrelerden yapılan açıklamaların kamuoyunda kafa karışıklığına neden olduğunu, ayrıca kamuoyuna daha inandırıcı bilgiler vermek adına, uzmanların burada araştırma yapmasının yerine olacağına inandıklarını belirterek ocakta inceleme yapmak için bakanlığa başvuruda bulundu. Dilekçeyle yapılan bu başvuruyu inceleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan ise ilginç bir cevap geldi. Bakanlık yetkilileri cevap yazısında, Türkiye'de iş kazaları konusunda inceleme yapmak için sadece kendi bünyelerindeki müfettişlerin görevli olduğunu belirtti. Bakanlık yetkilileri ayrıca, müfettişlerin tıp doktoru, mimar, elektrik, maden, jeoloji, metalürji, inşaat, elektronik, makina, kimya, endüstri, fizik, bilgisayar, petrol, tekstil, gemi, uçak, çevre mühendisi olma koşullarını sağlamalarının yanında yazılı, sözlü sınavlardan geçtikten sonra, üç yıllık eğitim ve yeterlilik sınavıyla bu ünvana sahip olduklarını kaydetti.
Başvuru dilekçesindeki 'İş müfettişlerine güven olmayacağı' sözlerinin anlaşılır bir gerekçe olmadığına da cevap yazısında yer veren bakanlık, son olarak Türkiye'deki bütün mühendis ve doktorların aynı üniversitelerde eğitim aldığını, üstelik denetimlerde bulunan bünyelerindeki müfettişlerin bu eğitimlerine ek olarak aldıkları formasyonlarla, iş eğitimi ve güvenliği konularında ülkenin en önemli uzmanları olduğu sözleriyle, talebi geri çevirdi.
Yargıya başvuracaklar
Konuyla ilgili açıklamayı ise TBB Başkanı Dr. Bayazıt İlhan yaptı. İlhan Türkiye'de, işçi sağlığı ve güvenliği alanının konunun uzmanlarına kapatıldığını söyledi. Dr. Bayazıt İlhan şöyle dedi:
"İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, tümden taşeron firmalara verildi. Taşeronlara devredildi. Madenlerde, inşaatlarda işçi sağlığından ve işçi güvenliğinden kendileri güvencesiz çalışan, tamamen işverenlerin verdiği parayla geçirmek zorunda olan hekimlerin ve mühendislerin sahip çıkması bekleniyor. Ama bunlar da zaten kendileri güvencesiz çalışıyor. İşyeri hakkında olumsuz rapor yaptığı için işten atılan hekimler var. Dolaylısıyla işçi sağlığı konularında kötü bir noktadayız. Bakanlık bize cevabında, bu hizmetlerin tamamını kendisinin götürdüğünü söylüyor. Ama Soma'da gördük ki bağımsız heyetlere son derece ihtiyaç var. Ama bakanlık inatla bu alanı, uzmanlara kapatmak istiyor. Ama bu müfettişler inceleme yapıyorlar, olumlu raporlar veriyorlar, sonra bu facia oluyor. Bunlara nasıl güveneceğiz? Bizlere izin verilmemesinini nedeni, örtbas edilmek istenen konular mı var sorularını akla getiriyor."
Dr. Bayazıt İlhan, ocakta gerekli incelemeyi yapmak için, bakanlıktan gelen bu cevap üzerine idari mahkemeye dava açacaklarını ve hukuk yoluyla o madene germeye çalışacaklarını söyledi.