Sultangazi Cumhuriyet Mahallesinde yüzlerce aile 2 yılı aşkın bir süreden beri diken üstünde. Zira, 18 hektarlık alanı kapsayan bölge Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan edildi. Mahallesi ise konuyu yargıya taşıdı. İptal davası Danıştay 14. Daire’de görülüyor.
‘Afet olursa erişmek güç olur’
Hürriyet'in haberine göre, davalı taraf Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geçtiğimiz mayıs ayında 4 sayfadan oluşan savunmasını sundu. Savunmada, özetle ‘Davaya konu riskli alanda bulunan binalar Marmara Depremi’ni gördü. Donatı alanları ile herhangi bir afet anında toplanma ve kaçış yeri olarak kullanılabilecek yer yok. Sokaklar dar, kimi sokaklar da çıkmaz sokak konumunda bu nedenle afet durumunda erişim güçleşir’ denildi.
Zemin sağlam; resmi rapor var
Mahallelinin kurduğu SİTEDER yöneticisi Lütfü Durmaz, yaptığı açıklamada yapılan savunmanın gerçeği yansıtmadığına işaret ederek “Savunmada yer alan iddiaların aksine bu bölgede zemin sağlam. Bunu biz değil İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve JICA’nın (Japon Deprem Enstitüsü) vermiş olduğu ortaklaşa resmi rapor söylüyor. Bir yerin riskli alan ilan edilmesi için hem zeminin hem binaların çürük olması, daha önce bir felaket yaşaması gerekmektedir ya da doğal bir felaketin yaşanması gerekir. Bu durumda Marmara Depremini gören İstanbul’daki yerleşim alanlarının afet riskli alan mı ilan edilmesi gerekir” dedi.
Her binanın 800 metrekara bahçesi var
Durmaz açıklamasının devamında ise “Mahallemizde sosyal donatı alanları, basket sahaları, parklarımız, yollarımız herhangi bir afet anında toplanma alanlarımız hiçbir semtin ve mahallenin olmadığı kadar geniş ve büyüktür... Her binanın, yolları hariç yaklaşık 700-800 metrekare bahçesi bulunuyor. Dar denilen sokaklarımızda ise bir binadan öbür binaya uç uca 8-10 otomobil park edebilir. Karşılıklı bir binadan öbür binaya 15-20 metre mesafe bulunmakta. Dar denilen bu sokaklara helikopter ve küçük ölçekli uçaklar dahi inebilir” şeklinde konuştu.
Binaların 5 katı toplanma alanı
Riskli alan ilan edilen bölgede 116 bloktan oluşan bin 168 dairenin bulunduğuna işaret eden Durmaz, “Binalarımız 27 yıllık… Mahallemizde 5 bine yakın kendi ektiğimiz ağaçlarımız mevcut. Binaların oturum alanı 30 bin metre kare... Bahçe, yol, park ve sosyal donatı alanlarımız ise 155 bin metre karedir. Kısacası binalardan 5 kat daha fazla toplanma alanımız mevcut” dedi.