İşçi sendikalarının, özellikle 1980 öncesi büyük tepki gösterdiği MESS, mülkiyetinde bulunan Şişli’deki arazisinin imar planlarını değiştirmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurdu. Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi ile Mecidiyeköy Meydanı arasında, Çevre Yolu kenarında yer alan 1042 ada 6 parsel için istenen plan değişikliği, çok kısa bir sürede onaylanarak askıya çıkarıldı.
BirGün’de yer alan habere göre; üzerinde, 1982 yılında yapılan 6 katlı bina bulunan arazi 2 bin 190 metrekare büyüklüğünde. MESS, plan değişikliğinden önce Şişli Belediyesi’nden mevcut 40 yıllık bina için riskli yapı tespiti kararı aldı. Mevcut binanın yıkımı için de karar aldırtan MESS, araziye yapacağı yeni bina için zaman kaybetmeden plan değişikliği hazırlattı.
Şişli Belediyesi’nin yürürlükte bulunan imar planlarına göre söz konusu araziye 6 katlı bina yapmak mümkünken MESS, 8 katlı bina yapmak için plan değişikliği hazırlatıp Bakanlığın onayına sundu. Mayıs ayında hazırlanan plan değişikliği, 9 Mayıs 2023'te Bakanlık tarafından onaylandı ve aynı gün askıya çıkarılması için İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne gönderildi. 10 Mayıs 2023'te askıya çıkarılan planlara bir ay içinde itiraz edilebilecek.
MESS de kentsel dönüşüm istedi
Plan değişikliği ile ilgili olarak hazırlanan açıklama raporunda, plan değişikliği teklifiyle ilgili özetle şöyle denildi:
“Plana ilişkin olarak hazırlanan Uygulama İmar Planı Değişikliğinde öneri alan fonksiyonu ‘Ticaret Alanı’ kat yüksekliği ise alanın yakın çevresinde mevcutta bulunan yapıların hakim yüksekliği dikkate alınarak ve alanın kısmen eğimli yapısı ve cephe aldığı ulaşım yollarının katlı kavşaklara dönüştürülmesi ile alanın kot aldığı noktanın bu katlı kavşaklara göre düşük kotta kalması sebebiyle planlama alanının şehircilik ilke ve esasları doğrultusunda çevre yapılaşma koşullarına göre düzenli bir yapılaşmanın sağlanması, kentsel dönüşümün yerinde dönüşüm açısından hem mülk sahipleri hem müteahhitler tarafından dönüştürülebilir şekilde yapılması ve kent estetiği açısından öneri planda mevcut kitle taban oturumu korunmuş olup ‘en çok: 8 kat’ olarak belirlenmiştir. Kat yüksekliği 2 kat artırılarak mevcut duruma 6. ve 7. normal katların eklenmesiyle oluşacak toplam inşaat alanı ruhsatlandırmada kullanılacaktır.”