Bakanlık Afet Riskini Belirleyecek



Bilim insanları 7 yıllık çalışmanın proje, koordinasyon ve fizibiliteden öteye gitmediğini söylerken Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, afetlerle ilgili hazırladığı son projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü, Marmara Depremi Acil Yeniden Yapılandırma Projesi kapsamındaki proje ile afet riski olan alanlarda imar ve kentsel tasarım standartlarını belirlemeyi ve sonuçlarını bir el kitabında toplamayı öngörüyor.

Projenin koordinatörlerinden Şirin Gülcen Eren, kent planlamasında ve kentsel tasarımda ‘afet türüne duyarlılık’ sağlamayı ve yerel özellikleri dikkate almayı amaçladıklarını söyledi:

“Bu proje ile afet riskli alanlarda yerel özelliklere göre planlama ve kentsel tasarım standartlarını bilimsel, uygulanabilir ve yaygınlaştırılabilir bir şekilde belirlemeyi ve ülkemizdeki kentleşmeyi, afetlere dayanıklı şekilde yönlendirilip afet zararlarını en aza indirmeyi hedefliyoruz.”

“El kitabı sağlıklı kentleşmeye katkı sağlayacak”
Kırsal ve kentsel alanlarda mevcut yapı stoğundaki kentsel dönüşüm ile yeni açılacak yerleşim alanlarındaki yapılaşmanın nasıl olması gerektiğini belirleyecek olan proje ,afet öncesi ve sonrası müdahale anlamında da önemli başlıklar içeriyor.

Gülcan Eren’e göre, bu çalışmayla hazırlanacak el kitabı da sağlıklı kentleşmede önemli rol oynayacak. Eren, “Türkiye’nin riskli afet alanlarında nasıl yapılanılması gerektiğini gösteren el kitabını, imar planlama ve kentleşme sürecinde yer alan kesimlere yani belediyelere, plan yapım ve onama sürecinde yer alanlar ile çeşitli meslek insanlarına ve kamu kurumlarına ulaştırmayı hedefliyoruz.”diye konuşuyor.

“Proje deprem dışındaki afetler açısından da önemli”
Eren, projenin uygulamasının Türkiye’nin geneline hitap edeceğini, ancak Dünya Bankası kredisinin kullanımı gereği, Marmara Bölgesi’ndeki illere yoğunlaşılacağını ifade etti:

“Geliştirilecek standartlar, Türkiye’nin her yerindeki deprem, çığ, sel, heyelan ve benzeri doğa olaylarının zararlarını azaltmak için uygulanabilir. Proje çeşitli doğal olaylara kentleşme, planlama ve tasarım açısından bir ön hazırlık sağlayacaktır.”

“Önemli olan enkazın altında insan kalmasını önlemek”
Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü’nün “Enkaz altında nasıl insan kalmaz” politikasını hayata geçirmek için AR-GE ve mevzuat yazımı anlamında çalıştığını belirten Eren, “Temel amacımız, doğal olaylar olduğunda zararı minimize etmek. Bizler doğal olayları engelleyemeyiz. Sel, deprem, heyelan gibi doğa olaylarını afete çeviren insanın kendisi ve onun mekansal, yapısal üretimleridir. Biz planlama, yapı ve imar denetimini daha sağlıklı hale getirmek için çalışıyoruz. Çünkü önemli olan enkazın altında insanın kalmasını engellemektir, afet riskini ve zararını azaltmaktır.” dedi.

“Projenin bir amacı da Türkiye'de afet, planlama ve sağlıklı kentleşme bilincini yaymak”
Türkiye’de vatandaşların afet, planlama ve kentleşme bilincinin yeterli düzeyde olmadığına dikkat çeken Eren, “Bakanlık bu proje ile ülkemizdeki tip imar planlarına yol açan geleneksel planlama anlayışını değiştirerek, olması gereken planlama disiplinini, standardını ve afet bilincini yaymayı da amaçlıyor.” dedi.